.

Шон Пен и Робърт Де Ниро са родени на една и съща дата, но с около двадесет години разлика. Шон Пен признава:

Станах актьор заради Робърт де Ниро. Моята и неговата майка са убедени, че 17 август е рождения ден на боговете.

Към днешна дата се е снимал в повече от 40 филма, взел е два Оскар-а, провалил е два брака – с Мадона и Робин Райт, както и няколко романтични връзки.

За няколко години изчезва от големия екран, разочарован от случващото се в Меката на киното, но след това се завръща по-интригуващ от всякога – в ролите на режисьор и сценарист.

Ако трябва да избирам между Паркинсон и Алцхаймер, бих избрал Паркинсон-а. По-добре е да разлееш малко уиски по панталона си, отколкото да забравиш, къде си оставил цялата бутилка.

Няма нищо срамно в това да си признае човек, че има нужда от любов. Когато погледна назад към моите връзки, виждам, че не съм бил обичан. Бил съм просто заблуден.

Когато се разведеш, след това виждаш цялата истина, която ти е убягвала и си казваш: Какво, по дяволите, съм правил толкова време в този брак? Как съм могъл да вярвам, че човекът отсреща инвестира в тези отношения?“. И това е едно истинско унижение във всеки смисъл.

Мисля че, е нужно всичко да се опита, преди да си тръгнеш.

Каквото било, било. Затова сега имам това, което имам. Навярно, можех да имам и повече. Навярно можех да имам и по-малко – кой знае?

Ако ми се появи възможност да променя нещо в света, аз винаги съм готов да го направя.

Ние живеем в такова интересно и не твърде просто време! И да не участваме във всичко това, което се твори около нас, означава да изпуснем възможността да направим живота си по-пълен.

Ако твърде много хора приличат на вас, вие правите нещо не както трябва.

В Холивуд хората правят кино като обичайна стока. Подобно на салами.

Никога не ме съблазнявала кариерата.

В един момент реших да изоставя киното и не се снимах цели пет години. Дойде при мен Дъстин Хофман и ми каза: „Не си приключил с нищо, просто си разочарован.“ Уцели право в целта. Тогава сам започнах да пиша сценарии и да правя филми. Така открих свободата, която търсех като актьор. Да съм режисьор и сценарист ми дава възможност сам да създавам атмосферата, в която ще живея в следващите няколко години. 

Какво означава да бъдеш знаменитост? Питайте красавиците от Ню Йорк, Ел Ей или Рим. Те искат да те изядат. Изпиват те с поглед. И това не е свързано с понятието знаменитост. Това показва само, че хората имат доста сериозни личностни проблеми.

Живеем в пуританско общество от лицемери. И това невероятно ме разстройва, дотам, че чувствам ненавист към собствения си живот.

Презираме нарцисизма, който ни заобикаля, защото го виждаме в себе си. Нашата култура приветства всичко, освен скромността.

Аз, както и вие, сме една от малките точици, които се виждат от прозореца на самолета. Осъзнавам това всеки ден. И ми харесва.

Ние имаме минута, за да живеем на тази земя. Странно е да мислим, че можем да променим нещо. 

Аз съм просто поредният идиот, който си мисли, че е добър човек.