.

Австралийският мултиталант Тим Минчин е една от звездите на световната комедийна сцена, които се осмеляват да използват хумора, за да говорят на сериозни теми. 

Представяме ви една от вдъхновяващите му речи с над 70 милиона гледания.

Аз не съм вдъхновяващ говорител. Никога не съм си губил крайник в планината и със сигурност няма да ви давам съвети за кариерата ви, защото реално никога не съм имал това, което хората считат за работа.

Въпреки това множество хора вече от няколко години слушат какво казвам, което изкуствено повдига самочувствието ми. Затова сега на зрялата възраст от 37,9 години, ще ви дам девет житейски урока.

Не е нужно да имате мечта

В предаванията за таланти участниците винаги говорят за мечтите си. Ако винаги сте искали да правите нещо и го носите в сърцето си, направете го!

Но знайте, че е нужно време, за да преследваш една мечта. И ако тя е достатъчно голяма, ще ви трябва много време, за да я постигнете.

А когато го направите и осъзнаете безсмислието на постижението си, ще сте почти умрели и няма да ви пука.

Аз никога не съм имал такива мечти, затова се застъпвам за страстната отдаденост в преследването на краткосрочни цели. 

Бъдете микро-амбициозни! Не се целете високо и работете с достойнство върху това, което е пред вас. Човек никога не знае какво ще стане.

Просто бъдете будни и следващата заслужаваща си цел, вероятно ще се появи пред вас. Затова и трябва да сте внимателни с дългосрочните мечти.

Ако се фокусирате само върху това, което е далеч пред вас, ще пропуснете блестящата възможност, когато се появява пред вас.

Не търсете щастието!

Щастието е като оргазма – ако мислите за него твърде много, изчезва. Постарайте се да направите щастлив някой друг и резултатът ще донесе щастие и на вас, като страничен ефект.

Не сме еволюирали, за да сме вечно задоволени. Задоволеният Хомо еректус е бил изяден, преди да предаде гените си. 

Помнете, че всичко е късмет!

Късметлии сте, че сте тук. Невероятен късмет е, че сте се родили.

Осъзнаването, че успехите ви не са ваша заслуга, нито пък, че другите са виновни за техните неуспехи, ще ви смири и ще ви направи по-състрадателни.

Емпатията е нещо интуитивно, но също е и нещо, което можете да развиете чрез мисленето. 

Тренирайте!

Съжалявам пепеляви, бледи, пушещи философи, смръщили вежди като Декартова крива докато наблюдавате движението на простолюдието, лъкатушещо се по пътя на невзрачното си съществуване. Вие грешите. Те са прави. Или поне сте наполовина прави.

Мислите, следователно съществувате, но и се разхождате, следователно спите и не се претоварвате с екзистенциална тежест. Не може да бъдете Кант и не искате да бъдете. Спортувайте! Йога, гири, тичане, каквото искате, но се грижете за тялото си. То ще ви трябва.

Повечето от вас ще живеят почти 100 години и дори най-бедните сред вас ще бъдат по-богати от повечето хора, живели досега. Този дълъг, луксозен живот пред вас, ще ви докара до депресия. 

Бъдете критични към убежденията си!

Според известния лаф, мнението е като задника – всеки го има. Много мъдро казано, но искам да добавя, че мненията се различават значително от задниците по това, че е необходимо непрекъснато и старателно да се преглеждат.

Трябва да се отнасяме критично и то не само към мненията на другите. Поставяйте под съмнение собствените си убеждения. Изкарайте ги навън и ги разбийте с бухалка! Бъдете интелектуално честни – открийте своите предубеждения, пристрастия и предразсъдъци!

Повечето общоприети заблуди съществуват заради неспособността ни да ги разпознаваме. Склонни сме да създаваме фалшиви разделения и после яростно да защитаваме позицията си, тръгвайки от напълно различни предпоставки.

Като тенисисти, опитващи се да спечелят мач чрез чудесно изпълнени удари в двата края на различни тенис кортове. 

Бъдете учители!

Моля ви, моля ви, бъдете учители! Учителите са най-възхитителните и важни хора на света. Не е нужно да го правите постоянно, но ако се чудите какво да правите, станете изумителен учител. Дори да не сте учител, бъдете учител!

Споделяйте знанията си! Не приемайте образованието си за даденост! Радвайте се на наученото и го разпространявайте! 

Определяйте се чрез това, което обичате!

Започнах да го правя съвсем отскоро. Когато някой ме попиташе каква музика обичам, казвах: „Не обичам да слушам радио, защото текстовете на поп песните ме дразнят“.

Ако ме попитаха какво обичам да ям, казвах: „Мазните храни са гадни и са навсякъде“. И постоянно го виждам в интернет – хора, които смятат, че като са от една субкултура, трябва да мразят Coldplay или футбола, или феминистките, или Либералната партия.

Склонни сме да се самоопределяме в противовес на нещо друго. Като комик си вадя хляба с това. Но опитайте се да изразите страстта си към това, което обичате.

Бъдете открити и щедри в похвалите си относно нещата, на които се възхищавате. Ръкопляскайте, изпращайте благодарствени бележки! Бъдете ЗА нещата, а не ПРОТИВ нещата. 

Уважавайте по-слабите от вас!

Преди време направих важно решение относно хората, с които работя, агенти и продуценти, спрямо това как се държаха с персонала в ресторантите, където се срещахме. Не ми пука дали сте най-силният човек в стаята, аз ще ви преценя по това как се отнасяте към по-слабите от вас. На ви!

Не бързайте!

Не ви трябва вечно да знаете какво ще правите до края на живота си. Не се паникьосвайте! Скоро ще умрете. Животът понякога изглежда дълъг и труден и това е толкова изморително! Понякога ще сте щастливи, понякога тъжни, а после ще остареете, а след това ще умрете. 

Само едно разумно нещо може да се направи с това празно съществуване – да се изпълни! Не „изхвърли“, а „изпълни“.

Животът се изпълва най-добре като учим колкото се може повече за колкото се може повече, като се гордеем с това, което правим, като показваме съчувствие, като споделяме идеи, като тичаме, като се ентусиазираме.

Да, също и с любов, пътешествия, вино, секс, изкуство, деца, благотворителност, изкачване на планини, но за тези неща вече знаете.

Толкова е вълнуващо точно това – този единствен, безсмислен наш живот!