.

Още петгодишен Рей Чарлз развива глаукома и губи напълно зрението си завинаги. 

Отива да учи в специализирано училище за слепи и глухи деца във Флорида. Там пее в баптиския хор към училището, развива чувство за ритъм и изучава музика.

Остава пълен сирак още като тийнейджър, но успява да намери своето достойно място в света, благодарение на музиката.

Певец и пианист, негова е най-голямата заслуга за развитието на соул музиката в световен мащаб. Той е музикантът, който за пръв път смесва по успешен начин блус и госпъл в една единствена композиция.

Наред с постиженията си обаче Рей развива и силна хероинова зависимост, която продължава с години.

В средата на 60-те е арестуван за притежание на хероин и марихуана и тогава става ясно, че е пристрастен към наркотичните вещества повече от две десетилетия. До 1965 г. се възстановява от тази зависимост.

Умира от заболяване на черния дроб на 10 юни 2004 г. Тогава работи върху дуетни проекти с Уили Нелсън, Бони Райт, Елтън Джон и Нора Джоунс. Тази компилация е наречена „Genius Loves Company“. Тя му носи 8 награди посмъртно.

Жени се два пъти и е баща на 12 деца от 9 различни жени. Отива си от този свят на 73 години в дома си в Бевърли Хилс, Калифорния, заобиколен от семейството и приятелите си. 

Изобилието разделя хората. Бедността ги събира. Ако имаш захар, а аз не – ще заема малко от твоята. През следващият месец може да нямаш брашно – е, ще ти дам малко от моето.

Направих го за себе си. Не беше за обществото…не и защото бях кариерист, не беше, защото бях сляп, нито черен, нито беден. Всичко беше моя заслуга.

Не знам какво би било станало с мен, ако не можех да чувам.

Никога не съм искал да съм известен. Исках само да съм велик.

Музиката беше около мен в продължение на дълго време и ще остане и след Рей Чарлз. Просто исках да оставя своята следа, да оставя нещо добро в музиката след мен. Това е голям рекорд, черешката на тортата, но музиката е основното меню.

Роден съм с музиката вътре в мен. Музиката е част от мен. Също като ребрата ми, бъбреците, черния дроб, сърцето. Също като кръвта ми. Напираща сила беше вече в мен, когато изгрях на сцената. Това беше необходимост, също както храната или водата.

Да се науча да чета музика чрез брайловата азбука и да я свиря по слух, ми помогна да развия страшно добра памет.

„Любов“ е специална дума и я използвам само, когато наистина я имам предвид. Ако изричаш тази дума твърде често, тя става евтина.

Има много теории относно колелото на живота. Най-напред, ние сме тук, за да откриваме нови възможности.

Какво е душата? Тя е като електричеството – не знам наистина какво е то, но е сила, която може да освети стая.