.

Тя е американска актриса и модел от еврейски произход, известна със своя характерен дрезгав глас и приковаваща красота. Американският филмов институт я поставя на 20-то място в класацията на най-големите женски образи на класическото холивудско кино.

Същият филмов институт го нарича най-великия актьор на всички времена. Една от ролите, с които остава в историята на киното, е ролята му в „Казабланка“ през 1942 г.  С всеки следващ изигран персонаж славата му на романтичен циник се увеличава.

Лорън Бакол е 19-годишен модел, когато получава първата си главна роля във филм. Годината е 1944-та, а мястото е снимачната площадка на „Да имаш или да нямаш“ .

Там среща за първи път на живо Хъмфри Богарт. Той е на 45 години и по това време е женен за третата си съпруга. Този факт и голямата възрастова разлика не са пречка за магнетичното привличане, което мигновено се заражда между двамата.

Първото ѝ впечатление за него е, че той е сърдечен, учтив и мил мъж. Непрекъснато се шегува с нея, за да я предразположи пред камерите и да намали нервното ѝ напрежение. По този начин професионалните им взаимоотношения бързо прерастват в приятелски флирт.

Младата Лорън е невероятно срамежлива. Тя е съвсем неопитна и пред камерата, и в живота. Изглежда като фатална жена, но в себе си крие ужасено момиченце. Наричат я „Погледът“, заради пронизващите си леденосини очи, но след години тя признава:

„Треперех от притеснение толкова силно, че единственият начин да задържа главата си стабилна, беше да наведа брадичката си почти до гърдите, и да погледна нагоре към Боги. Това беше началото на „Погледът“.

Точно този поглед разтопява сърцето на романтичния циник Хъмфри Богарт.

Една вечер Боги отива в нейната съблекалня, за да ѝ пожелае лека нощ. Тя разресва косата си, а той стои зад нея. След години Лорън си спомня този миг така:

Изведнъж той се наведе, постави ръка под брадичката ми и ме целуна. Беше импулсивно. Той беше срамежлив, не се държеше като хищник. Извади стара кутийка кибрит от джоба си и ме помоли да напиша върху него телефонния ми номер. Направих го. Не знам защо, може би просто защото това беше част от играта ни.

Той винаги внимаваше да не навлиза в личното пространство, никога не си е позволявал да прелъстява жени на работното си място. Просто не беше такъв мъж, а освен това беше женен за агресивна жена, която има проблеми с алкохола и е диагностицирана с шизофрения. Жена, която би те ударила с пепелник, лампа, каквото и да е, когато реши.

Когато режисьорът научава за аферата помежду им, притеснен започва да убеждава младото момиче, че Боги ще я изостави веднага след като снимките приключат, а самия Боги увещава да я заведе в някоя хотелска стая, да изконсумира привличането си към нея и да приключи.

Но това не е в стила на Хъмфри Богарт.

Майката на Лорън също се опитва да ги раздели, тъй като разликата от 25 години ѝ се струва съвсем неуместна. Още повече, че Богарт е женен.

Но всички опити да ги разделят още повече разпалват желанието им да бъдат заедно. Любовта им се разгаря с още по-голяма страст и Богарт съвсем скоро се развежда. С Лорън се венчаят още същата година.

Семейният им живот съвсем не е безоблачен – той е доста по-възрастен от нея и предпочита да живее като домошар, а тя е още млада и се привлича от нощния живот. Неговата слабост е плаването, а на нея ѝ става лошо в морето.

Четири години след сватбата им, се ражда синът им Стивън, кръстен на героя на Богарт от филма, който събира. След три години се ражда и дъщеря им. Двамата актьори водят интересен живот на отдадени родители и весели бохеми.

Отношенията им не остават без взаимни изневери – Хъмфри има отношения със своята дългогодишна фризьорка, а Лорън с Франк Синатра.

Въпреки всичко те продължават да се грижат един за друг и да се подкрепят. Нещо повече, Боги признава, че единственият му щастлив брак е този с Лорън, с която имат две деца и остават заедно до последния му дъх.

В средата на 50-те години той се разболява от рак на гърлото. Умира на 57-годишна възраст и тежи само 36 килограма. По това време синът им е едва на 8 години.

Лорън е с Боги до последния му миг. Последните му думи са отправени към нея: „Сбогом, дете…“.

На гроба му е изписана фраза от филма „Да имаш или да нямаш“, на чиито снимки среща любовта на живота си:

„Ако имаш нужда от нещо, свирни!“ 

След смъртта на Хъмфри Богарт актрисата напуска Калифорния, за да се справи със загубата, а по-късно се омъжва отново и има 8-годишен брак с актьора Джейсън Робардс, от когото има още един син.

Но откровено признава, че Боги остава в сърцето ѝ през целия ѝ живот. В мемоарите си се обръща към него с думите:

Никой никога няма да успее да напише любовна история като нашата. 

Лорън Бакол напуска този свят на 89-годишна възраст през 2014-та година. Погребана е на същото място, където се намира и надгробната плоча на Богарт.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: НИКОГА НЕ СЪМ СРЕЩАЛА ПО-ИНТЕРЕСЕН ЧОВЕК ОТ ЧЕЛЕНТАНО – КЛАУДИЯ МОРИ