Всеки ден сме сблъскваме с поне една критична забележка и въпреки че много често критиките са конструктивни и добронамерени, те ни карат да се чувстваме зле, особено когато идват от хора, чието мнение е важно за нас.

Още по-разрушаващо е въздействието на лошите коментари или клюки, които чуваме за себе си.

Вижте няколко съвета, които ще ви помогнат да преодолявате по-лесно неприятните коментари, критичните забележки и неприятното усещане, което те оставят след себе си.

Приемете, че критиките и неприятните коментари са неизбежни

Първата стъпка е приемането. Ако не осъзнаем, че критиките и негативните коментари са нещо съвсем нормално, ние ще се обречем на непрекъсната битка с другите, която никога няма да спечелим.

Осъзнайте, че освен ако не живеете на самотен остров, далеч от цивилизацията, винаги ще има някой, който ще каже нещо неприятно за вас.

От друга страна е хубаво да погледнете и себе си отстрани и да си отговорите на въпроса дали и вие не си позволявате да критикувате или да говорите по негативен начин за хората в обкръжението си.

Иначе казано, днес хвърляте камък вие, а утре камъкът се връща при вас.

Излезте от този порочен кръг и си поставете за цел да не говорите лоши неща за другите.

Това ще ви помогне да се освободите от негативния начин на мислене и да изградите сила, с която да посрещате негативните коментари, насочени срещу вас.

Научете се да приемате конструктивна критика и да я използвате като трамплин за подобряване и растеж.

Пренебрегвайте несправедливите критични забележки или отрицателни коментари, които имат за цел само да ви засегнат, и стойте далеч от токсични хора, склонни към негативизъм и обиди.

Избягвайте да критикувате другите и не участвайте в разговори, в които хората критикуват другите.

Ако се придържате към тези простички правила, ще направите живота си много по-спокоен и щастлив.

Култивирайте търпение

Търпението е крайно необходимо особено в случаите, в които критичната забележка е отправена пред други хора, а не насаме, то ще ви помогне да не действайте импулсивно, да останете спокойни дори в напрегнатата ситуация, да анализирате проблема с чист и ясен ум, а не ръководени от обида или неувереност.

Научете се да прощавате

Винаги ще има хора, които умишлено или не, ще ни засягат и нараняват.

В някои случаи негативните коментари и критичните забележки идват от токсични хора, но много често са ни отправяни от приятели, които не искат да ни наранят и ни засягат съвсем неволно.

Каквито и да са причините, просто приемете, че разочарованието и болката са неизбежни в отношенията ни с другите.

Ако не сме в състояние да прощаваме, отрицателните емоции ще се натрупват в нас до такава степен, че ще бъде невъзможно да бъдем щастливи.

Не можем да променим света, за да го направим съвършен, но можем да променим себе си.

Прощаването означава да приемем случилото се, да си вземем урок от забележката, ако тя е била конструктивна, и да продължим напред, а не да предъвкваме отново и отново спомена за неприятния момент.

Какво да правим с разрушителната критика?

Разрушителната критика е едно от най-големите изпитания, с които можете да се сблъскате.

В много случаи ескалира в конфликт, обиди и гняв, което води единствено и само до нещастие.

Ето в такива случаи е крайно необходимо да проявите търпение и сила на характера.

Не влизайте в словесен двубой, защото от него ще изгубите само вие.

Най-често подобни конфликти са провокирани от хора с ниско самочувствие, за които разрушителните коментари и обиди са начин да се почувстват силни.

Те рушат вашето самочувствие, за да повишат своето, затова просто не влизайте в играта им, а запазете самообладание, припомняйки си кои сте вие и какво можете.

Ако искаш да не бъдеш критикуван – не прави нищо, не казвай нищо, бъди нищо. – Елбърт Хъбард

Редактор: Ина Фенерова
Източник: framar.bg