.

Заедно с Марк Твен и Тенеси Уилямс, Уилям Фокнър е един от най-важните „писатели на Юга.“

Носител на Нобелова награда за литература и два пъти награждаван с “Пулицър”, той е смятан за един от най-влиятелните белетристи на Америка.

Фокнър е известен със своите новаторски експерименти с езика и повествованието. Той използва потока на съзнанието, множество гледни точки и сложни времеви структури, за да разкрие дълбините на човешката психика и да изследва теми като памет, травма, раса и класа.

Никога не се страхувай да издигнеш гласа си за честност, истина и състрадание срещу несправедливостта, лъжата и алчността. Ако всички хора по света направят това, земята ще се промени.

Правилно са поставили любовта в книгите. Вероятно тя не може да живее никъде другаде.

Всеки език, ако не се променя, няма да издържи дълго. Единствената алтернатива на прогреса е смъртта.

Чистотата е негативно състояние, а заради това и противно на природата. Затова природата ти причинява болка.

Ако не те е срам от себе си от време на време, значи не си честен.

Не можеш да имаш свобода, ако не си я заслужиш и не работиш, за да я запазиш.

Моралът и съвестта са дарове от Бог, които човека трябва да приема, за да получи правото да мечтае.

Не можеш да спреш да се надяваш. Надеждата е последното нещо, от което бедният грешник не може да се откаже, вероятно защото не му е останало нищо.

Няма такова нещо като „беше“ – има само „е“. Ако „беше“ съществуваше, нямаше да има скръб и печал.

Човек в минута на смъртна опасност винаги прибягва до това, което умее най-добре: убиеца към убийството, крадеца към кражбата, лъжеца към лъжата.

Повечето хора са малко по-добри, отколкото обстоятелствата им позволяват.

Винаги мечтайте и се целете по-високо, отколкото знаете, че можете. Не се задоволявайте само с това да бъдете по-добри от съвременниците или предшествениците си. Опитвайте се да бъдете по-добри от самите себе си.

Отказвам да приема края на човечеството. Лесно е да се каже, че човек е безсмъртен, защото ще издържи. Когато последният гонг на съдбата удари, когато последната скала се счупи, в последната червена, смъртна вечер, ще се чуе неуморим глас, който ще говори. Аз вярвам, че човекът не само ще издържи. Той ще победи. Не само защото има глас, който винаги ще издържи, но и защото има душа, способна на саможертва, състрадание и сила.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: Всички жестоки хора описват себе си като образци на откровението – ТЕНЕСИ УИЛЯМС