Дензъл Уошингтън успешно се дипломира като журналист във Фордамския Университет, с бакалавърска степен.

В годините прекарани в университета, той открива своята страст към актьорската игра, като постъпва в Американската Театрална Консерватория в Сан Франциско. 

Той е вторият цветнокож актьор /след Сидни Поатие/, спечелил „Оскар“ за главна роля – в Тренировъчен ден“/2001/.

През същата година Поатие печели почетния „Оскар“ за цялостен принос, самият Дензъл вече е горд носител на цели две статуетки.

Том Ханкс споделя, че работейки с Уошингтън във „Филаделфия“ /1993, е изкарал филмова школа. Наблюдавайки Дензъл, е научил за актьорската игра повече от всеки друг досега.

Един от най-горещите мъже в Холивуд, Дензъл Уошингтън е актьор, чието екранно присъствие и сексапил личат независимо от това дали участва в социална драма, комедия или трилър.

Много харесвам думите на Джулия Робъртс за нашата професия: „Аз съм обикновен човек, който има необикновена работа.“

Аз не съм голяма Холивудска звезда. Аз съм актьор. Наричат ме звезда. Но това не съм аз. Преди всичко съм човешко същество, професията ми е актьорството. Хората слагат етикети. Казват, че си изгряваща звезда, след това казват, че си звезда, а накрая, че си залязваща звезда. Така че не се хващам за нещата, които чувам.

Работил съм във фабрика, в поща, бил съм боклукчия. Сякаш не беше толкова отдавна. Затова все още мога да се считам за обикновен човек.

Не обичам, когато някой нарича машинистите обикновени хора. Нищо обикновено няма у човек, който успява да овладее и контролира няколко стотин тона, носещи се с главоломна скорост.

Късмет е, когато възможността се изпрати пред теб и ти си подготвен за нея.

Мечти без цели са просто напразни мечти и най-често носят със себе си разочарование.

Ако се молиш за дъжд, трябва да си готов и за калта. Това е част от сделката.

Целите, които си поставяш, не могат да бъдат постигнати без дисциплина и постоянство. Трябва да улавяш моментите.

Ако имаш враг, тогава го опознай, недей просто да му бъдеш бесен.

Майка ми казваше, че човек дава приза, но истинската награда идва от Бог. Нямам нужда от друга статуетка.

Моята майка беше много упорита жена. Като ученик се случваше, да направя някоя беля и да ме изгонят от дома. Тя обаче ме гонеше от вкъщи в училище.

Когато бях дете, сякаш видях ангел. Имаше крила и като че ли приличаше на сестра ми. Отворих вратата, така че в стаята да влезе светлината, и образът на ангела избледня. Майка ми каза, че вероятно съм видял своя Ангел-пазител.

Винаги съм носел в себе си вярата… Вярата ми помогна да разбера, че обстоятелствата не диктуват щастието ти. То зависи от вътрешния ти мир. Чета Библията всеки ден.

Обещах пред себе си, че напълно ще спра алкохола и всичко, което пречи на хармонията между ума и тялото си. И тогава цялото богатство се изля върху мен – духовно и финансово.

Времето да се притесняваш за летенето е, когато си на земята. Когато си във въздуха вече няма смисъл да го правиш.

Ако не вярваш на пилота, не тръгвай.

Най-голямата богатство в живота ми са моите деца. Моето семейство.

Тайната на добрия брак? Прави всичко, което ти каже жена ти. „Да, скъпа.“ И дишай дълбоко.

Научих много за прошката. Научих, че, когато някой постъпва по определен начин, обикновено има нещо на заден план, нещо, което се е случило в миналото. И то е причината човекът така да постъпва. Не е свързано с теб, а с това.

В театъра те учат, че никога не играеш лош. Трябва да обичаш този персонаж, който играеш. Не можеш да си кажеш: „Леле, ми аз съм лошият, бе!“ Как ще го изиграеш след това?

Всички сме получили безброй блага. Щом си бил благословен, предай добротата нататък. Бъди положителният пример. В това се изразява нашата отговорност. Нека Бог е на първо място във всичко, което правиш.. Всичко, което имам, е заради милостта на Бог. Това е дар… И макар аз невинаги да съм бил с Него, Той винаги е бил с мен.

Най-бедните хора винаги са най-милите хора.

Не се бори да направиш кариера. Бори се да промениш нещо в света и в хората.

Писането е оръжие и то е по-мощно, отколкото юмрукът би могъл да бъде.

Не съм много запознат. Не познавам никакви актьори освен тези, с които работя.

Кариерата ми се базира на казване на „Не“.

Прави това, което трябва, за да можеш да правиш това, което искаш. Шансовете, от които се възползваш, хората, които срещаш, хората, които обичаш, вярата, която имаш. Това са нещата, които ще те определят като човек.

Ако не се проваляш, значи изобщо не опитваш.

Защо затваряме очите си, когато се молим, когато плачем, когато се целуваме или когато сънуваме? Защото най-красивите неща в живота не се виждат с очите, а се чувстват със сърцето.

Благодари на Бог предварително за това, което вече е твое.

Аз съм благодарен за дарбите, които са ми дадени и се опитвам да ги използвам по най-добрия начин.

Не зная какво е да си успял, но зная какво е да си щастлив!

Не се опитвайте да си устроите удобен живот и да се успокоите с това. От време на време е полезно нещо да се разрушава.