.

Интересни факти от света на генетиката:

1.Интелектът не се предава от бащата към сина. Т.е., ако вие сте гений, то 100% е сигурно, че синът ви няма да наследи вашите гени.

2.Идиотизмът не се предава от бащата на сина. Т.е., ако вие сте пълен кретен, то вашият син няма да бъде същият идиот като вас (за което ви поздравяваме).

3.Интелектът от бащата може да се предаде само на дъщерята, и само наполовина.

4.Мъжът може да наследи интелекта си само от своята майка, който пък тя на свой ред е наследила от баща си.

5.Дъщерите на гениите ще бъдат точно наполовина умни колкото е баща им, но техните синове ще бъдат гении. Ако бащата е тъп, дъщерите му ще бъдат само наполовина толкова тъпи, колкото е той.

6.Затова гениални жени почти не съществуват, както не съществуват и стопроцентови жени-идиотки. Затова пък мъже-гении и мъже-идиоти има много. В това е причината да има цели поколения на мъже-алкохолици и на самотни майки. А също и на Нобелови лауреати (почти всички са мъже).

Изводи за мъжете:

1.За да прогнозираш умствените способности на сина си, гледай какъв е бащата на жена ти (ако той е академик, то твоят син също ще бъде умен).

2.Твоята дъщеря ще наследи половината от твоя ум. Но и половината от твоята дебилност. По интелект ще бъде по-близка до тебе (от сина ти). Нейният син ще наследи всичките твои способности. Ако искаш умно поколение, мечтай за дъщеря.

3.Твоите умствени способности си ги получил от майка си, а по-точно – от дядо си.

Изводи за жените:

1.Твоят син по ума си е копие на твоя баща. И не си съвсем права, когато му се караш, че е „тъп като баща си“.

2.Твоята дъщеря по възпитание ще прилича на теб, но по ума си – на своя баща. Нейните синове обаче ще бъда умствени копия на мъжа ти.

Смята се, че увеличената продължителност на живота означава само това, че възрастните хора сега живеят по-дълго. Но това не е така.

Съвсем не в това се крие главното, огромно, стратегическо, променящо цялото човечество следствие от резкия ѝ скок – не в това, че старостта продължава по-дълго, а в това, че тя настъпва по-късно.

За тези, които сега са на 40, 50, 55 години, старостта ще настъпи, когато станат на 75-80. Т.е. с четвърт век по-късно, отколкото при поколението на техните родители.

Съвсем доскоро имаше само три периода: младост, зрелост, старост. Сега „зрелостта“ настъпва на 50 и бележи началото на абсолютно нов, несъществувал по-рано етап в човешкия живот. Какво е характерно за него?

1.Той продължава почти 30 години – от 50 до около 75.

2.За разлика от предишните представи, физическите и интелектуални възможности на човека през този период (и при правилен подход) не намаляват, а се запазват, дори в някои случаи са по-добри, отколкото в младостта.

3.Потенциално това е най-добрият, най-качествен период в човешкия живот, тъй като съвместява едновременно здраве, сили и жизнен опит.

Поговорката „Да би младо знаяло, а старо можало“ вече не важи. По всички последни статистически данни най-щастливото време в живота, неговият пик, настъпва вече на около 65 години.

4.Тези, които сега са на 55-65 години преживяват този период първи в историята на човечеството. Преди не го е имало, защото хората са остарявали много по-рано.

5.През близките десетилетия хората на 55-75 години ще станат най-масовата, най-голямата възрастова група на планетата.

автор:Евгений Левитов