Янка Рупкина е сред най-обичаните народни певици. Тя изпълнява блестящо песни от странджанската фолклорна област.

Световната си известност тя дължи на своя изключителен глас и на работата си с вокално трио „Българка“.

Самостоятелно и с триото осъществява съвместни проекти със световноизвестни музиканти като Кейт Буш, Крис де Бърг, Джордж Харисън, Линда Ронстад и „Трансглобал Ъндърграунд“.

Навремето ми казваха Гаргова Яна  защото не спирах да пея от високо. Така ми остана и прякорът в селото. Исках всички хора да ме слушат, бях малка и не си давах сметка за някои неща. Имаше една баба Яна, която живееше до старата ни къща. Като малка все  казваше: „Няма ли това гарговото да се махне от селото и да мирясаме всички“.

Моят път е много дълъг и нелек. И трудът, който съм положила, е много. Имам здрава психика, доволна съм, че макар и на тези години, продължавам да работя.

Една колежка се шегува и ми каза, че бабите на 78 години ходят с ниски обувки,  а аз още съм на токчета .  Обичам кръстът ми е да е изправен, да изглеждам добре, а и така пея по-добре.

Ако човек няма вяра, той е мъртъв. Нямаш ли вяра, надежда, не можеш да оцелееш. Може да вярвате в едно сухо дърво, в даден човек, в божествената сила, каквото и да е. Аз вярвам почти във всичко.

Човек трябва да мисли позитивно, независимо от всичко. Мен ме зарежда любовта на хората.

Музиката наистина лекува. Освен хората лекува и мен. Когато съм притеснена, уморена, аз си пускам музика – най-различна, за да се заредя отново за работа.

Куршум не ме лови, родена съм с ризница! Бог ме пази въпреки всичко и въпреки всички.