.

Джеймс Клавел е писател и филмов сценарист, известен с книгите „Шогун“ и „Цар Плъх“ и филма „Голямото бягство“.

Джеймс Клавел е роден в Сидни, Австралия през 1924 г. Баща му е офицер в Британската кралска армия, поради което детството на Клавел преминава на много места, влизащи в Общността на нациите.

През 1940 г. се записва в Британската кралска артилерия и е изпратен в Малайзия да се сражава с японците. При престрелка е ранен и изпратен в японски военнопленически лагер на индонезийския остров Ява. По-късно е преместен в затвора Чанги, близо до Сингапур.

Тези събития залягат в основата на първия му роман „Цар Плъх“, публикуван през 1962 г., в който Клавел е до голяма степен прототип на героя Питър Марлоу.

През 1946 г. е издигнат в ранг капитан, но катастрофа с мотоциклет слага край на военната му кариера. Записва се в Бирмингамския университет и там се запознава с Ейприл Страйд (актриса), по-късно през 1951 г. се жени за нея. Чрез нея се запознава с филмовата индустрия и развива желание да стане режисьор.

През 1953 г. заедно със семейството си се премества в Ню Йорк, където работи в телевизията, впоследствие заминава за Холивуд. Накрая успява да се утвърди като сценарист с филми като „Полетът“ и „Тутси“. Съпродуцира класическия филм „Голямото бягство“. Към 1959 г. вече сам продуцира и режисира филми.

През 1963 г. получава американско гражданство. Умира в Швейцария през 1994 г. от удар – следствие на заболяване от рак.

На този свят съществува понятието ЧЕСТ. Когато вършиш работа с един човек, казвай му само истината и тогава той също е длъжен да ти казва истината, иначе не би имал чест. Защитавай другите така, както очакваш те да защитят теб. Ако видиш, че човек няма чест, не се свързвай с него, защото ще те опетни. Запомни, че има хора с чест и хора без чест.

Думата „любов“ е християнска. Понятието любов е християнско, християнски идеал. Ние нямаме такава дума в този смисъл, в който вие я използвате. Дълг, вярност, чест, уважение, желание – това са думите и мислите, които имаме и от които се нуждаем.

Любовта е като морето — понякога спокойна, а понякога бурна. Опасна е, красива, смъртоносна, животворна. Но никога постоянна, а променлива. И уникална само за един кратък миг в очите на времето.

Жената е създадена да изкушава. Тя живее с насладата да бъде желана.

Без жената мъжът е просто една нелепа шега.

Японците имат шест лица и три сърца. Това е тяхна поговорка – че човек имал едно лъжливо сърце в устата си, за пред целия свят, второ в гърдите си, за близки приятели и за семейството си, и трето – истинско, тайно, за което не знае, никой освен самия него, скрито господ знае къде.

Кармата е само началото на познанието. После идва търпението. Търпението е много важно качество. Търпението означава да се въздържаш при седем чувства: ненавист, любов, радост, безпокойство, гняв, огорчение и страх. Ако не давате воля на тези седем чувства, вие сте търпеливи, и тогава скоро ще проумеете естеството на нещата и ще бъдете в хармония с вечността.

Когато човек се научи да пие чай от празна чаша или да гледа как камъка расте, тогава и само тогава той е в пълна хармония със себе си и със заобикалящия го свят.

Времето няма единична мярка, то може да е скреж или мълния, или сълза, или обсада, или буря, или залез, или дори като скала.

Бог ни дава интелигентност, за да разкриваме чудесата на природата. Без този дар, нищо не е възможно.

Търсенето на истината е най-важната работа в целия свят, както и най-опасната.

Всички истории имат начало, среда и край, а ако са добри, краят също е начало.

Войните се водят от тийнейджъри, разбирате го. А всъщност трябва да се бият политиците и възрастните, които са започнали тези войни.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: Сълзите са кръвта на душата – ФАЗИЛ ИСКАНДЕР