.

Т. Харв Екър (р.1954) е канадско-американски бизнесмен, лектор и автор на мотивационна литература в областта на бизнеса.

Компанията му “Пийк Поутеншълс Трейнинг”, специализирана в провеждането на интензивни курсове по милионерско мислене (курсове в нея са минали над 250 000 човека), е може би най-проспериращата в отрасъла в целия свят.

Той ни учи да наблюдаваме своя начин на мислене, за да ревизираме своевременно собствените си ограничени и неконструктивни мисли, навици и методи по отношение на парите.

Богатите виждат възможности, бедните – препятствия.

Богатите виждат възможното развитие, бедните – възможната загуба. Богатите се фокусират в наградите, бедните – в рисковете.

Ето че стигаме до един прастар въпрос: „Чашата наполовина празна ли е или наполовина пълна?” Тук не говорим за позитивно мислене, а за вашия обичаен поглед върху света.

Бедните правят своя избор, базирайки се на страха.

Съзнанието им постоянно оглежда кое не е наред или би могло да се обърка в дадена ситуация. Първата им мисъл винаги е тази: „Ами ако не проработи?” или направо „Абе не става”.

Тези от средната класа са малко по-оптимистично настроени. Те си казват: „Да се надяваме, че това нещо ще проработи.”

Богатите, както вече казах, поемат отговорност за всичко, което се случва в живота им. Тяхната нагласа е: „Това нещо ще проработи, защото аз съм го направил така, че да работи.”

Богатите очакват успех. Те са уверени в способностите си, в своята съзидателност. Вярват, че ако нещо не стане от първия път, ще успеят на следващия.

Общо взето, колкото по-голяма е наградата, толкова по-голям е и рискът.

И тъй като постоянно виждат нови възможности, богатите с охота поемат и рискове. Вярват, че колкото и лошо да се развие ситуацията, те винаги ще си върнат парите обратно.

Бедните пък винаги очакват провал.

Липсва им самоувереност, вяра в собствените им възможности. Живеят с нагласата, че ако нещо не стане от раз, следващият път ще е още по-лошо, направо катастрофа. И тъй като навсякъде виждат само препятствия, не обичат да поемат рискове. Да, но няма ли риск, и наградата няма да е сладка.

Колкото за протокола ще отбележим, че желанието да поемаш рискове не означава непременно, че си готов и да загубиш. Богатите поемат премерени рискове.

Това означава, че те правят предварителни проучвания, взимат необходимите мерки и решенията им са базирани на солидна информация и факти. Дали това не означава, че те непрекъснато се „образоват” и квалифицират? Не, те просто правят това, което могат, и то в колкото се може по-кратки срокове и винаги са сигурни дали нещо ще стане или не.

Бедните може и да твърдят, че винаги са готови за нови възможности, но онова, което обикновено правят, е да шикалкавят. Страхуват се до смърт от рисковете, затова вечно отлагат със седмици, месеци, че даже години и накрая пропускат всички шансове.

После мъдро заключват: „Абе аз имах готовност, ама не се получи…” Да бе, да! Само че докато ти си се „готвил”, богатият просто го е направил и е спечелил поредната пачка.

Това, което сега ще кажа, може да прозвучи малко странно, особено след всичките ми тиради за отговорността. Работата е там, че аз вярвам, че забогатяването и изобщо успехът е свързан и с известна доза от онова, което много хора биха нарекли „шанс”.

Във футбола всяко забавяне може да се окаже фатално и да реши целия мач. В голфа винаги може да улучиш някое дърво и топката да отскочи отново на моравата, само на три инча от дупката.

И в бизнеса стават такива неща. Примерно човек реши да инвестира и купи парче земя в някой пущинак. Всички му се смеят на акъла, но след десет години една мощна компания решава да построи точно там шопинг център или сграда за офиси. Така този човек за една нощ се превръща в милионер. Какво е това: блестяща бизнес стратегия или чиста случайност? Мен ако питате, и от двете по малко.

Аз обаче искам да кажа нещо друго – че „шансът” (или както там го наричате) ще се открие едва след като предприемете някакви действия.

За да успее финансово, човек трябва да направи нещо, примерно да купи нещо или да започне някакъв бизнес. И щом е проявил необходимото мъжество и решителност, започват да се случват и разни „невероятни” неща.

Някои го наричат „късмет”, други виждат в това пръста на висши сили. Не е важно какво се случва, важното е, че се случва!

Има още един важен принцип.

Богатите се фокусират в това, което искат, а бедните – в онова, което не искат.

Вече споменахме за онзи универсален закон, според който всичко, в което се фокусираш, се разширява и увеличава. И тъй като богатите винаги се фокусират във възможностите, те никога няма да се оплачат от липса на такива.

И знаете ли кой е най-големият им проблем? Да успеят да се възползват от всички онези невероятни възможности за печелене на пари, които виждат.

Бедните обаче се фокусират в препятствията, затова и последните изобилстват около тях, а най-големият им проблем е как да избегнат всевъзможните пречки, с които се сблъскват на всяка крачка…

Имам предвид нещо съвсем просто. Твоята сфера на интереси определя и това, което ще постигнеш в живота си.

Ако се фокусираш във възможностите, винаги ще попадаш на възможности.

Фокусираш ли се в препятствията, винаги ще попадаш на препятствия. Не казвам, че не бива да обръщате внимание на проблемите. Напротив, старайте се да ги решавате веднага щом възникнат. Но никога не изпускайте от поглед крайната цел и се стремете към нея.

Влагайте цялото си време и енергия в сътворяването на това, което искате да постигнете.

Щом се появят препятствия, преодолявайте ги, а след това отново се фокусирайте в крайната цел. Не е необходимо постоянно да се занимавате с проблемите си. Не е необходимо и постоянно да гасите пожари. Тези, които само с това занимават, всъщност се връщат назад. Вие трябва да вървите само напред, към своята цел, и да влагате цялото си време и енергия в мисли и дела.

Да ви дам ли един много прост, но безценен съвет?

Ако искате да станете богати, фокусирайте се в правенето на пари. Ако пък предпочитате да си останете бедни, фокусирайте се в харченето. Няма значение колко книги сте изчели и какви курсове сте посещавали – в крайна сметка всичко се свежда до това. Не забравяйте закона за фокусирането!

Богатите обаче си дават сметка и за още нещо – че никога не можеш да разполагаш предварително с цялата информация. В една друга наша програма, „Обучение на просветлени воини”, учим хората как да овладяват вътрешните си сили и да успяват въпреки всичко.

Основният принцип е формулиран така: „Готов за стрелба, огън, порази целта!” Какво имам предвид? Винаги бъди готов да дадеш най-доброто от себе си във възможно най-кратки срокове, действай целенасочено и когато е нужно, коригирай прицела си.

Глупаво е да смяташ, че можеш да предвидиш всичко, което ще се случи в бъдещето.

Наивно е да вярваш, че можеш да се подготвиш и за най-неприятните обстоятелства, които биха възникнали някой ден, че и да се предпазиш от тях. Не знаеш ли, че във вселената няма прави линии?

Животът просто не се движи по права линия. Той напомня по-скоро лъкатушеща река. Най-често виждаш само завоя и едва когато стигнеш до него, виждаш накъде трябва да продължиш.