.

Когато ти се струва, че едва се справяш с нещата от живота си, когато двайсет и четири часа в денонощието не са ти достатъчно, спомни си теорията за буркана с майонеза и двете чаши…

На лекция по философия преподавател поставил на катедрата пред себе си няколко предмета. В началото на часа, без да каже нищо, той взел празен буркан от майонеза и започнал да го пълни с топки за голф.

После попитал студентите дали бурканът е пълен. Те потвърдили. След това учителят взел кутия с камъчета и ги изсипал в буркана.

Лекичко го раздрусал. Камъчетата се наместили в пролуките между топките.

Той пак попитал дали бурканът е пълен. И студентите пак казали, че да, пълен е.

Тогава преподавателят взел кутия с пясък и я изсипал в буркана. Естествено, пясъкът проникнал навсякъде. И лекторът пак попитал дали бурканът е пълен, а всички отвърнали единодушно: „Да“.

Тогава учителят извадил две чаши изпод катедрата и излял съдържанието им в буркана, като окончателно запълнил промеждутъците между песъчинките. Студентите се засмели.

– Е – подхванал преподавателят, — искам да си представите, че този буркан е животът ви. Топките за голф са важните неща – семейство, деца, здраве, приятели и всичко любимо. Нещата, с които животът ви би бил пълноценен, дори ако изгубите всичко останало.

Камъчетата са другите съществени неща като работа, къща и кола. Пясъкът е всичко останало, дребните неща.

Ако изсипете в буркана първо пясъка — продължил той, — няма да остане място за камъчета или топки за голф. Същото е и с живота. Ако прахосвате времето и енергията си за дребните неща, няма да ви остане място за същинските, за тези, които са ви важни.

Обръщайте внимание на нещата, които са от съществено значение за щастието ви. Играйте с децата си. Намирайте време да ходите на профилактични прегледи. Водете любимия си на вечеря. Направете още едно спускане по скипистата.

Винаги ще се намери време да изчистите къщата и да изхвърлите боклука. Първо се погрижете за топките за голф, за истински ценните неща. Определете приоритетите си. Останалото е просто пясък.

Един от студентите вдигнал ръка и попитал какво символизира виното.

– Радвам се, че попита – усмихнал се преподавателят. – То просто ви показва, че колкото и пълен да ви изглежда животът ви, винаги има място за чаша вино с приятел.

Споделете това с човек, когото обичате… Аз току-що го сторих.