.

Въздушен знак, подвластен на Сатурн и Уран – планетата на експлозивността и с буйни вълнения

Въздушният знак Водолей е подвластен на две планети – Сатурн и Уран. Първата тласка човека неумолимо към неговата съдба, каквато и да е тя, дори да бъде съдба на големи страдания. Това е планета на миналото, на тъмните спомени, на меланхоличната носталгия.

Втората, Уран, е твърде странна планета, която влияе на търсещите, откривателите, пионерите на ядрена енергия. Тя дава на онези, над които владее, вкус към духовните или научни изследвания, тя осенява духа им с поезия.

И ето го Водолеят, попаднал между тези две влияния, най-пленителното равновесие: интелектуалност, свобода на духа, интелигентност, основни добродетели, разлюляни, обаче, от една свръхестествена интуиция, една изменчивост на убежденията и чувствата, която прави понякога поведението му необяснимо.

Ако срещнете някой Водолей… може би никога няма да успеете да го забравите. Това е знакът на най-голямата съблазън, на желанието, на надеждата, на общността, на разбирателството.

Водолеят разбира другите. Знае чрез нещо като ясновидство това, което другите мислят, това, което очакват, това, което са. Тази безкрайна възможност на общение го прави безкрайно обичан.

Безспорно, това е и катастрофа, защото Водолият винаги флуиден, не може или не иска да иде по-далеч от това.

Той оставя горчивото съжаление за едно необикновено щастие, загубено преди да бъде изживяно.

Всъщност, настоящето не интересува Водолея, който живее изцяло, впрочем, незъснателно във времето, което идва.

Това, което Водолеят иска от живота, е индивидуализъм и свобода на духа, без догми, без ограничения, основани върху личен морал и лична отговорност. Той често изпреварва своето време, открива неща, които са още невъобразими, още тъмни за другите хора, които не смогват да следят идеите му.

Той не губи все пак предвид заветите на миналото, нито обещанията на действителността; синтезът на тези два елемента прави от него откривател, теоретик, практик, който умее да даде плът на своята мисъл.

Към този знак принадлежат най-големите изобретатели: Едисон, Галилей, най-големите предтечи на модерната техника: Жул Верн; най-големите теоретици на еволюцията: Дарвин, Хегел.

У всеки Водолей има нещо откривателско и техническо: домакинята, която измисля нови ястия, която търси нови домакински прибори, която често има вълшебни пръсти, за да майстори с тях практични и полезни неща, която шие и бродира.

Или мъжът, който със своята интуция умее да сглобява най-сложни машинарии, който обича полезните и изпълняващи предназначението си предмети. Те са най-способните дилетанти, най-способните да станат удивителни рационализатори.

Те се противопоставят на общоприетото, на рутината, на педантизма, на нерешителността, на всички ограничения на личната свобода.

Те имат слабост към интересните и особени неща, към ексцентричното, към сензационното, обичат свои опити, неочакваното, хипнотизират ги загадките, окултизма, мистериите.

Малцина са родилите се под този знак, които да нямат силно обществено чувство и желание да извисят нуждите и въджеленията на другите.

Много са организаторите, които търсят в целия си устрем и дух за саможертва да подобрят равнището на материалния и духовния живот.

При Водолея се забелязват периоди и на леност, макар че той успява да свърши за по-кратко време онова, което нормално би направил за една седмица.

Той има съвсем особен метод на работа и затова, за да избегне чести сблъсъци със своите колеги и шефове, би трябвало да се опита да си подсигури известна независимост в работата.

Това е особено важно, когато срещне хора, свикнали на методичен труд, които не могат да понасят методи на действие като неговите.

Той е емоционален, нестабилен и непрестанно се люшка от потиснатост и обезсърчение, от недоволство от себе си и от погнуса към всичко, може да премине направо към ентусиазъм, доверие и верност.

Резервиран и самозадоволяващ се, той рядко кара другите да вършат това, което сам може да направи. Ако се намира в затруднение, ще се опита да реши своите проблеми сам, без да търси помощта на близки.

Често по-малко еволюираните типове на този знак са странни утописти, объркани бунтари, ексцентрични, егоисти, френетични…

Водолеят се проявява в професиите, които изскват широк поглед към нещата, съсредоточаване, самоотричане.

Той е превъзходен учен, особено в областта на модерните науки, особено към всички клонове на бъдещето. Той е забележителен архитект или високо надарен художник, книжовник, актьор…

Неговата съдба е подчинена на непредвиденото и той познава обезпокоителни лишения и от бедност към богатство, и от богатство към ново финансово неравновесие; непредвидени бракове или бракове в чужбина; честен живот изпълнен с опасни положения, с неочаквани раздели и необикновени срещи.

Многобройни пътешествия, приятелства и работа в чужбина, където той често успява по-добре, отколкото в родната си страна.

Семейното му положение е естествено и объркано по-скоро по вина на майка му, отколкото на баща му; той често се отделя нееднократно от родителите си, дори и отношенията им да си остават приятелски и сърдечни.

Този знак на техническите дарби прави чедата си твърде ловки зад волана. Те шофират уравновесено, но на моменти прекаляват с бързината и безразсъдството и само интуицията им може да ги спаси от опасни положения.

Естественото им влечение ги тласка към механичните спортове. Те са по-скоро лениви в спортовете, които изискват повече физически усилия, отколкото бързи интелектуални рефлекси.

Жената Водолей – многообразна

Жената, родена под знака Водолей, има много голям личен чар. Като че ли е съединила в природата си много жени.

Това позволява на личността й да дава на разположение цяла гама от вълнуващи реакции.

Тя никога не е една и съща и тези, които я виждат често, са под чара на нейните преображения… всъщност, тя не се порменя от непостоянство, а като морето, според вълните и непредвидените вълнения.

Жената Водолей е подложена на тези колебания, но тя не е капризна, нито своенравна, тя винаги е искрена, дори малко безразлична.

Тя обича да работи, както и мъжа Водолей на места, където не се изисква строга дисциплина. Но тя има дарба за много кариери. Тя е творец, преводач, занаятчия, добра в кулинарното изкуство.

Всяка нейна работа в нейните ръце придобива чар и елегантност.

Но… както и мъжа Водолей, тя може внезапно да се отметне или обърне към други хоризонти и се откъсне най-неочаквано от своята семейна среда, от родината си или от любовта си.

Скитническият дух на Водолея търси друг път…

Толкова дълго, колкото може да удържи, тя маскира неуловимата си страна под своята усмивка и великодушие, но носталгията и фантазията са най-силни у нея, както и копнежа по бъдното и далечното.

Тя не винаги успява да устои на желанието да пререже въжетата на котвата…

Тя умее чудесно да уреди дома си, тя е прекрасна майка, която има особена система да възпитава децата си, които дълбоко обича, една спонтанност, една система, която позволява да следи децата си и в най-дребните неща.

Тези отношения са основани на приятелство и пълното доверие. Тя обича да се облича добре и обикновено твърде елегантно. Опитва се да разчупи ежедневната монотонност с удоволствията на светския живот.

Мъжът Водолей

Било по физическия му вид, било по държанието му, много по-лесно е да се познае един мъж Водолей.

Той има винаги нещо характерно във външността си, което излиза от рамките на обективното; често е твърде висок, с много хубави и безспокойни очи, тънки черти.

В този знак, редом с гениите се срещат странни и ексцентрични типове; редом със законодатели на модата – мърльовци.

Водолеят живее в света на своите идеи и мъчно се оставя да бъда повлиян.

В любовта едно пълно и дълбоко съгласие, едно приятелство и духовно единство е способно да го очарова и задържи за дълго много повече, отколкото чисто физическото.

Верен ли е той или неверен? Не може да се отговори просто с „да” или „не”.

Водолеят е верен най-вече на себе си, на своята идея, на своя порив, на своя морал, ако семейният живот, който е изградил се включва в рамките на този естетизъм, той ще бъде верен съпруг.

Ако ли не, ако се разочарова, той ще се отдалечи, дори до пълно морално отсъствие. Но това отсъствие, тази липса на внимание, този витаещ дух са понякога по-мъчни за понасяне от единичните изневери.

Когато обича, той обича по свой начин, без да търси абсолютно щастие, защото щастието с неговата човешка форма не го интересува твърде много, не повече отколкото самите човешки същества инетресуват скитничекия му дух.

Той сам буквално развихря страсти и колкото повече искат да го притежават, толкова повече се изплъзва.

Той умее да не се разкъсва, да оставя повече сладост в спомена, отколкото съжаление в сърцето.

Овен              Телец

Близнаци     Рак

Лъв                Дева

Везни           Скорпион

Стрелец       Козирог

Водолей         Риби