.

Всеки е роден да бъде щастлив. Колцина обаче могат да кажат, че са наистина щастливи? Едва ли много. Какво тогава е необходимо, за да бъдем щастливи?

Щастието се състои от три основни понятия: „искам“, „мога“ и „длъжен съм“.

Но при повечето от нас те често не съвпадат. Ако искам – не се получава. Ако съм длъжен – не ми харесва.

Как е възможно да се въдвори порядък в това? Ако искате, но не можете, тогава се опитайте да се научите. Всяка дейност, всяка работа е нещо добро. Просто трябва да започнете да действате.

В нас се зараждат различни желания, но е важно да ги подредим внимателно. Например желанието да пиеш е неестествено. То води до потискане на личностното развитие.

От такива противоречиви желания трябва да се отървем. Действията трябва да водят до личностно развитие.

Стратегията на саморазвитието се свежда до това да се сдобием с колкото се може повече умения.

Преди всичко човек се стреми да удовлетвори желанията си.

Когато избирате цел, първо се уверете дали пътят, който трябва да извървите, води до нея. Ако това не е вашият път, въобще не тръгвайте. Вътрешната ни сила е тази, която ни тласка към правилния път.

Знаете, че ако едно дърво не може да израсне нагоре, то започва да простира клоните си настрани. Когато препятствието по пътя му изчезне, то отново се насочва към върха.

Ако започнете да мислите, вземете решение, а ако решите, действайте.

В нашия клуб сме разработили техника за вземане на решения. Тя се състои в това да запомните първата мисъл, която ви хрумва и която считате за правилна. Ако това не помогне, трябва да разчитате на съдбата.

Основното нещо е да действате, да не се колебаете. Не се страхувайте от грешките, провалът е седем пъти по-полезен от успеха.

Неуспехът ви помага да осъзнаете грешките си и ви позволява следващия път да постъпите правилно.

Защо седем пъти? В мозъка положителните емоции заемат 35%, а отрицателните – 5%. Така че когато човек се чувства зле, той започва да мисли.

Неуспехите ни карат да вървим напред, не трябва да се страхуваме от тях, без тях няма развитие.

В тази връзка бих искал да припомня легендата за пръстена на Поликрат.

Поликрат, владетелят на Самос, имал голям късмет. Един ден египетският цар Амасис му дал съвет. Той му казал, че ако продължава по същия начин, късметът му рано или късно ще му изневери и ще го обрече на провал. И ако иска да избегне завистта на боговете, трябва да избере една ценна вещ и да я изхвърли.

Поликрат избрал любимия си пръстен и го хвърлил надалеч в морето. Загубата го натъжила изключително много. Един ден обаче рибар уловил риба, която изпратил направо на царската трапеза. Когато готвачът започнал да приготвя ястието, той се натъкнал на изгубения пръстен.

Поликрат за пореден път извадил невероятен късмет и отново започнал да се осланя на него. Скоро след това нападнал съседна държава, но в края на краищата това довело до гибелта му.

Не се опитвайте да променяте обстоятелствата и другите хора, а променете себе си, приспособете се към обстоятелствата.

Умствено незрелите личности се опитват да променят обстоятелствата. В идеалния случай трябва да промените себе си и своя възглед за ситуацията.

Например преди се страхувах от височини и избягвах пътуванията в планината. Те събуждаха у мен паника и тревожност. Сега планините ме примамват и дори радват.

Какво се случи? Промениха ли се планините? Не, те са си останали същите. Промених се аз.

Умствено зрял и умствено незрял човек могат да се намират на едно и също място, но въпреки това да живеят в различни светове.

Признаците на умствена зрялост:

Зрелият човек действа

Един умствено незрял човек влага всичките си усилия, за да подреди личния си живот. За зрелия човек е по-важно да действа, да придобие независимост. Личният живот на такъв човек се подрежда сам.

В практиката си съм срещал неудачници, които се оплакват от проблеми с намирането на партньор. Посъветвах ги да започнат да печелят повече пари. И наистина след известно време личният им живот се подобряваше, т.е. имаха много повече възможности да изберат човек, с когото да бъдат.

Нуждите на психически зрелия човек зависят от неговия успех. Незрелият човек ги копира и ги увеличава.

Зрелият човек урежда делата си самостоятелно, а незрелият иска някой друг да го направи вместо него.

Психически незрелият човек се тревожи за това как изглежда. Зрелият човек – не, но винаги изглежда добре.

Незрелият човек се стреми към по-висока позиция. Такъв човек иска да има много, но не се стреми към личностно израстване. За зрелия човек позицията идва от само себе си. Тя е продукт на личностното израстване.

Много от хората, които идват при мен, изпитват затруднения, защото се опитват привидно да изглеждат по някакъв начин, а в действителност е нужно да БЪДАТ такива.

И така, ето един интересен експеримент: застанете на пръсти и вижте колко време можете да останете в тази поза. Дали ще е много? Едва ли, защото това не е вашият ръст. Не можете да останете в това положение дълго време. Но духовното израстване е безгранично.

Трябва да си поставяте само високи цели, защото към малката цел има само един път, а към голямата – много.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: Малко мъже има, много панталононосители – МИХАИЛ ЛИТВАК