.

Хеймин Суним е един от най-обичаните и най-влиятелните будистки учители в Южна Корея. Книгите му, продадени в над 3 милиона екземпляра, освен наръчници по медитация, са и безценен помощник в справянето с предизвикателствата на всекидневието.

Когато сте стресирани, давайте си сметка за стреса. Когато сте раздразнени, давайте си сметка за раздразнението. Когато сте ядосани, давайте си сметка за гнева. Щом започнете да ги осъзнавате, вече не сте изгубени в тях.

Напъхвам се във вагона на метрото. Навсякъде около мен има хора. Мога или да се раздразня, или да реша, че е смешно, защото не ми се налага да се държа. Хората реагират различно на една и съща ситуация. Ако се вгледаме по-внимателно, ще видим, че не ситуацията ни тормози, а начинът, по който гледаме на нея.

Не се мъчете да излекувате раните си. Просто сипете малко време в сърцето си и чакайте. Когато са готови, раните ви сами ще се излекуват.

Според една прочута будистка поговорка всеки прилича на Буда в очите на Буда и всеки прилича на прасе в очите на прасето. Това означава, че светът се възприема според състоянието на ума. Когато умът е радостен и съпричастен, такъв е и светът. Когато умът е изпълнен с негативни мисли, светът също изглежда негативен. Когато се чувствате претоварени и заети, не забравяйте, че не сте безсилни. Когато умът ви е в покой, светът също е в покой.

Една много модерна дилема: Има безброй телевизионни канали, но нищо интересно за гледане. Изобилието от избори прави човека нещастен.

Преки пътища към щастието: Първо – престанете да се сравнявате с другите. Винаги ще откриете някой по-богат, по-умен, по-красив. Второ, престанете да бързате да стигнете някого или нещо. Няма да можете да се насладите на нищо, ако бързате. Трето, успокойте заетия си ум. Когато умът е в покой, светът изглежда спокоен и изпълнен с радост.

Запишете на лист всичко, което ви подлага на стрес. Избройте всичко, което трябва да направите, включително и дребни неща – поливане на цветята, отговаряне на имейли. Сега всички поводи за стрес са изложени на хартия, извън ума ви. Така че тази вечер се отпуснете. Кажете си, че утре ще се заемете с нещата от списъка – едно по едно, започвайки с най-лесните. Когато на сутринта отворите очи, умът и тялото ви ще бъдат готови. Гарантирам ви го.

Не отстъпвайте пред критиката. Научете се да отхвърляте казаното от хора, които не ви познават. Наличието на критици означава, че делата ви привличат вниманието на другите. Имайте кураж и продължете по пътя, по който вървите.

За да продължите да вършите работата си дълго време, не гледайте на нея просто като на работа. Възприемайте я като източник на удоволствие. Пътят към щастието лежи не само в намирането на подходящата работа, но и в научаването да се радвате на онова, което работите.

Семейство се разхожда сред нападали есенни листа. Таткото вдига на ръце петгодишния си син и момчето го обсипва с целувки. Майката гледа с усмивка на лице. Ако намерим време да се огледаме, ще видим, че сме заобиколени от чудни моменти.

Когато трябва да вземете важно решение, не губете съня си заради него. Просто глътнете специалното хапче, наречено „време”, и чакайте. Два или три дни по-късно отговорът ще дойде сам, докато се събуждате, вземате душ или разговаряте с приятел. Повярвайте на подсъзнанието си и си дайте време.

Намислили ли сте нещо? Разходете се на слънце. Под топлите лъчи на слънцето мозъкът ви ще отдели серотонин, който успокоява ума. Ако оставите ума да се задържи върху въпроса, без да се мъчи да намери отговор, решението ще се появи само.

Светът ще продължи да се върти и без вас. Освободете се от идеята, че вашият път е единственият, че вие сте единственият, който може да го осъществи.

Разочаровало ли ви е нещо? Накарало ли ви е да изпитате тъга? Училището на живота се опитва да ви даде важен урок. Когато се чувствате готови, намерете време да разберете урока.

Ако атакувате някого, значи се боите.

Приятел започва да говори за някого, когото не харесвате, и вие се съгласявате напълно с него. Но в същото време неволно се питате: „Дали той не говори и за мен по този начин в мое отсъствие?”. Клюките могат да бъдат пречистващи за момента, но се разнасят бързо и може да ви ухапят.

Моралният пурист, който бърза да съди другите, често не вижда собствените си недостатъци.

Излезте навън и намерете някакъв камък, сложете го в хола си и му обръщайте внимание всеки път, когато минавате край него. След два месеца това ще бъде най-важният камък в света. Защото му посветихте внимание.

Когато ви се възхищават хора, които не ви познават добре, те виждат своята проектирана илюзия, а не истинският ви аз. Обратно, когато хората ви познават, ви уважават, това най-вероятно е, защото го заслужавате.

Някои питат дали преглъщането на гордостта е признание за поражение. Не мисля. Смирението е знак за вътрешна сила и мъдрост. Когато преглъщате гордостта си, истинското общуване става възможно. Ние можем най-сетне да се чуем взаимно и да решим проблемите си.

Ако трябва да обобщя с няколко думи живота на повечето хора, обобщението ми ще бъде безкрайна съпротива срещу онова, което е. Ако трябва да обобщя с няколко думи живота на просветлен човек, обобщението ми ще бъде пълно приемане на онова, което е. Когато възприемаме реалността, светът забавя темпо и разкрива истинското си лице.

Вместо да повтаряте „Това е ужасно! Това е ужасно!”, се вгледайте право в ужасното чувство. Спокойно. Разгледайте чувството. Виждате ли непостоянната му природа? Оставете чувството да си тръгне, когато го поиска.

Всичко в тази вселена е мимолетно. И тъй като е мимолетно, то е безценно. Прекарайте този безценен момент мъдро и прекрасно.

Животът е като театър. Дадена ви е роля. Ако тя не ви харесва, не забравяйте, че имате способността да изиграете ролята, която желаете.

Не се страхувайте от това, което сте, от страх, че ще бъдете отхвърлени. Вашата уникалност е най-истинското, най-прекрасното нещо. Никога не се извинявайте, че сте такива, каквито сте.

Зрелостта идва с опита. Един от уроците на зрелостта е, че не бива да приемаме прекалено сериозно мислите си и трябва да се учим да обуздаваме егото си и да виждаме по-голямата картина. Да сме прави далеч не е толкова важно, колкото да сме щастливи заедно.

Когато мразим някого, ние мислим много за него. Не можем да се откъснем и постепенно започваме да постъпваме като него. Не позволявайте той да се превърне в постоянен обитател на сърцето ви. Изтръгнете го веднага с бележка, че му прощавате.

Когато чуете нещо, от което кръвта ви кипва, не отвръщайте веднага с есемес или имейл. Мъдрият ще преспи с чутото. Емоционалната реакция често води до резултат, за който съжаляваме.

Когато говорите лошо за другите, наранявате повече себе си, отколкото тях – защото негативността е най-гръмка вътре във вас.

Хората казват нараняващи неща, защото самите те са били наранявани. Когато се сблъскате с някой докачлив и зложелателен човек, помислете си в каква ли нещастна ситуация попаднал.

Когато продължавате да се сблъсквате с някого, това може би е начинът, по който светът ви приканва да се вгледате в себе си. Когато не харесвате някого, опитайте се да разберете какво точно не харесвате, вижте дали и вие самите нямате същия недостатък.

Недостатъкът, който забелязвате незабавно у някого, вероятно е и ваш недостатък. (Нещо у някого ви тормози от самото начало, защото вие имате същия недостатък.)

Според някои психолози щастието може да се прецени с два прости въпроса. Първо, намирате ли смисъл в работата си? Второ, имате ли добри взаимоотношения с хората около вас?

Както казва Халил Джубран, обичайте се така, сякаш сте две колони, поддържащи един и същи покрив. Докато гледате заедно към хоризонта оставете пространство между вас и любимия. Без него ще задушите и ще изтощите любовта си.

Мястото, на което живеете, ви оформя. Живеете ли на място, подходящо да преследвате мечтите си?

Не позволявайте мнението на хората да определя кои сте. Вместо да се тревожите какво мислят другите, посветете се на мечтите си.

Когато някой не ни харесва, това не е наш проблем, а негов. Не всички ни харесват. Това е проблем, само ако позволим да ни тормози.

Запишете на лист имената на местата, които искате да видите, преди да умрете, хората, с които се надявате да се срещнете, концертите, които със сигурност ще ви харесат, спортните състезания, които копнеете да видите, ресторантите, които трябва да посетите. Просто изпълнете желанията си едно по едно. Не е нужно някой да знае списъка. Позволете си тази малка тайна. Ще се почувствате добре, че правите нещо само за себе си.

Умът не може да мисли за две неща едновременно. Това означава, че една-единствена мисъл може да заема целия ум. Добро или лошо, всичко произлиза от една мисъл. Ако внимаваме с мисълта, дори трагедиите могат да бъдат избегнати.

Махатма Ганди: „Мислете позитивно, защото мислите ви се превръщат в думи. Говорете позитивно, защото думите ви се превръщат в поведение. Действайте позитивно, защото навиците ви се превръщат в ценности. Дръжте ценностите си позитивни, защото те се превръщат в съдба.“

Когато се вгледам дълбоко в себе си, осъзнавам какво наистина искам от другите – внимателни уши, които се вслушват в онова, което казвам, мили думи, които признават моето съществуване и стойност, нежни очи, които приемат недостатъците и колебанията ми. Решен съм да бъда този човек за хората около мен.

Поставете си цел за седмицата. Има голяма разлика между това да имаш и да нямаш цел. Всяко значително постижение може да се проследи до една-единствена мисъл.

Не избирайте професията си според онова, което ще си помислят другите за избора ви. Истината е, че другите хора не мислят чак толкова много за вас. Ако смятате, че нещо ви доставя удоволствие, не се замисляйте прекалено. Просто го направете.

Животът понякога ни прави коварни пасове по причини, които не можем да проумеем. Но не се отчайвайте. Не сме сами. Можем да го преживеем. Това също ще отмине като лятната жега.

Мъдрите не се борят със света. По най-спокоен и игрив начин те просто въплъщават истината, че са едно с него.

Животът ни учи чрез грешките ни. Когато сгрешите, просто се запитайте какво е трябвало да научите от грешката си. Когато приемем подобни уроци със смирение и благодарност, израстваме още повече.

Безкористното и добро сърце отваря вратата към щастието. Ако имате лош ден, потърсете начин да помогнете на някого. И най-малкият жест на помощ ще ви накара да се почувствате по-добре.

Вместо да сте най-умният човек в стаята, бързащ да критикува другите, бъдете сърдечният приятел, който сближава хората и споделя с тях. Бъдете отзивчивият съсед, способен да почувства страданието на другите.

Ако си мислите, че сте по-висш или по-нисш от някой друг, помежду ви се издига невидима стена. Третирайте другия като стар приятел, когото не сте виждали от много време. Когато свалите гарда си, той ще направи същото.

Когато критикувате някого, вижте дали не го правите от завист. Критиките ви разкриват повече неща за вас, отколкото си давате сметка.

източник: framar.bg