Уорън Бъфет е американски инвеститор, бизнесмен и филантроп. Считан е за най-великия инвеститор в историята на модерните финансови пазари. Богатството му се оценява на около 73,5 милиарда щатски долара (към декември 2014 г.) На 5 март 2008 г. списание „Форбс“ го класира като най-богатият човек на света.

Често студентите се обръщат с въпроси към него, за да попият мъдрост. По време на тези срещи, той обича да разиграва една игра с тях.

Бъфет моли всеки да избере един от колегите си, но не кой да е, а този, който биха избрали, ако можеше да получават 10% от дохода му до края на живота си. Милиардерът моли младежите да помислят добре и след това да обяснят защо са избрали точно този човек. Бъфет се интересува:

Кого ще изберете? Този, който може да рита най-добре топка. Или този с най-добрите оценки? Кои качества играят най-важната роля в избора ви?

След това променя правилата на играта, питайки кой има най-малките възможности да постигне успех и защо.

След това моли всеки студент да вземе един лист и да запише на него всички положителни и отрицателни качества, които може да притежава един човек – положителните отляво, отрицателните отдясно – и да ги подредят по важност.

В крайна сметка винаги се оказва, че най-полезните човешки качества, избрани от студентите, нямат нищо общо с коефициента на интелигентност, оценките или, да речем, семейните връзки. Хората като правило, избират качествата като щедрост, доброта и почтеност.

След това Бъфет ги пита кои от положителните качества им липсват и от кои от отрицателните не могат да се избавят.

Наличието или отсъствието на тези качества в едно или друго лице зависи от съзнателния му избор. Човек сам решава да бъде или да не бъде щедър, да се опитва да достигне успехи ли не, да са обидчиви или да умеят да прощават, да завиждат или да се радват за другите.

 В крайна сметка всичко се оказва много просто. Трябва да се опитате да култивирате качествата от лявата страна на списъка и да се отървете от функциите от дясната му част. Бъфет казва:

Като правило трябва да търсите само три качества в човек – интелект, енергия и почтеност. Но ако третото липсва, първите две нямат значение.

Това, което Бъфет се опитва да обясни на студентите е:

Всички вие тук имате достатъчно интелект и енергия. Иначе нямаше да сте тук. Но почтеността…. Дали я имате –зависи само и единствено от вас. Това не е вродено качество и няма да го научите в училище.

Ти и само ти решаваш дали да си нечестен, егоистичен, завистлив, коварен, интригант – такъв, от който другите странят. Изборът е твой. Някои хора си мислят, че като обръщат внимание на другите, като демонстрират привързаност, се лишават от индивидуалността си. Но се заблуждават. Точно обратното е.

редактор: Виктор Иванов

Вижте още: Любовта е практична – д-р ДЖОН ХАГАЙ

“Майсторството” от РОБЪРТ ГРИЙН – ръководство как да намерите цел в живота си

Мечтай! Мечтай, защото мечтите се сбъдват. И аз не знам защо – ИЛОН МЪСК