.

Безспорно Дечко Узунов е един от най-големите майстори на съвременната българска живопис.

Роден е в Казанлък, където първо е ученик на Чудомир.

Потопен в магията на цветовете и светлината още от ранна възраст, той посвещава живота си на изкуството, оставяйки ни безценно наследство от творби, които пленяват въображението и докосват душата.

През 1919 г. е приет за студент в Националната художествена академия в класа на проф. Петко Клисуров. Когато общият курс на подготовка завършва през 1922 г. Дечко и състудентът му Иван Пенков заминават за Мюнхен на специализация при проф. Карл фон Маар.

Под негово влияние двамата млади художници се запознават с творчеството на майстори като Рембранд ван Рейн, Диего Веласкес, Тициан, Рубенс, Макс Либерман, Франц фон Щук.

По същото време в Мюнхен специализират и живеят и други млади български творци като Елисавета Багряна, Фани Мутафова, Николай Лилиев, Константин Щъркелов, Симеон Радев, Светослав Минков и други, които формират приятелското обкръжение на Дечко Узунов, а също и стават модели за портретите му.

Творчеството на Узунов се отличава с изключителна виртуозност и дълбока емоционалност. Той майсторски борави със светлината и сянката, превръщайки ги в инструмент за разказване на истории и пресъздаване на богатия вътрешен свят на своите герои.

Портретите му са прочути със своята реалистичност и психологическа дълбочина. Дечко Узунов умее да улови не само външния облик на човека, но и неговата същност, неговите тревоги, мечти и копнежи.

Пейзажите му пък ни пренасят в неповторимата красота на българската природа. С фино око и поетична душа, художникът ни показва величието на планините, нежността на цветята и очарованието на селския бит.

Дечко Узунов оставя трайна следа в българското изобразително изкуство. Неговото творчество е не само извор на естетическа наслада, но и ценен документ за епохата, в която е живял.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: Когато чистотата и болката се слеят в едно в картините на ВЛАДИМИР ДИМИТРОВ -МАЙСТОРА