.

Алкохолизмът е опасен проблем, който с течение на времето води до редица здравословни и емоционални проблеми.

В ранните етапи зависимостта от алкохола е практически невидима, поради което лечението на алкохолика се случва вече много по-трудно.

Какви са признаците и етапите на алкохолизъм и как да избегнете тази зависимост?

ПРИЗНАЦИ НА АЛКОХОЛИЗМА

Алкохолната зависимост е един от най-сериозните проблеми. Това заболяване се развива бавно и се лекува трудно. Има следните изразени признаци:

Загуба на контрол над изпития алкохол.

Това се проявява при мъжете и жените еднакво. Човек не забелязва колко пие през вечерта, не може да спре след първата чаша. Може да пие, докато се напие.

Депресивно настроение, когато е трезвен.

Човек има апатия, внезапни промени в настроението, които се отстраняват само при пиене на алкохол. Именно този механизъм е един от ключовите в развитието на силна зависимост.

Отрицание.

Проявява се вече при тежък алкохолизъм. Човек отказва да признае пристрастяването си към алкохола. Той става агресивен, докато се защитава, когато се опитва да оспори състоянието си.

Често пиене.

При хроничен алкохолизъм човек се опитва да пие, винаги когато е възможно, използва всеки наличен метод. Проблемът е особено голям, когато има много свободно време.

С течение на времето тялото развива резистентност към слаби напитки; за да постигнете желаното състояние, трябва да пиете силен алкохол или да увеличите дозата. Това е голяма тежест за черния дроб и съдовата система, което води до развитието на опасни заболявания.

ВЪНШНИ СИМПТОМИ

Редовната консумация на алкохолни напитки пряко влияе на външния вид и състоянието на организма.

Основните симптоми:

  • появата на пресипналост и заглушаване на гласа;
  • подпухналост на кожата, преждевременно стареене;
  • треперене или неконтролируемо движение на ръцете;
  • кожата, склерата на очите имат жълтеникав оттенък;
  • поява на паякови вени по кожата на шията, лицето;
  • подуване на лицето.

С течение на времето се развиват хронични неинфекциозни заболявания на вътрешните органи, силата на имунитета намалява. Това е придружено от редовни настинки и повишен риск от инфекция.

ЕТАПИ

Има 3 основни етапа на алкохолизъм. Те се развиват постепенно, преходът от една фаза към друга отнема различно време, зависи от състоянието на психиката, здравето на човек и качеството на алкохола.

Етапи:

1.Човек консумира алкохол съзнателно, за да се отпусне и да облекчи стреса. Има различни причини за това – празници, притеснения за следващия ден и т.н. На този етап има дистанция от семейството и работата, възможни са конфликти с близки. Махмурлукът сутрин не винаги е задължителен.

2.Признаците на алкохолизъм стават все по-ярки. Честотата и дозировката на консумация на алкохол се увеличават. Дори и най-малкият стрес води до упорито желание за пиене.

3.Напиванията се наблюдават систематично с продължителност от 2 до 5 дни. След предозиране с алкохол винаги настъпва тежък махмурлук. Отношенията със значими хора се влошават и работата отстъпва.

Най-често този етап се диагностицира след 5-10 години редовна консумация на алкохол. Човек може да се напие дори от малка доза алкохол, но честотата на приема се увеличава.

4.Замъгляване на съзнанието, наблюдават се пропуски в паметта. Има здравословни проблеми, увеличава се рискът от инфаркт и инсулт. Изразена е социална деградация, броят на приятелите намалява, работата по-често е временна.

Колкото по-скоро се обърнете към специалист, толкова по-висока е ефективността на терапията и социалната адаптация след алкохолизъм. Необходима е дълга работа, но дори и след шест месеца психотерапия, рискът от рецидив и друг срив остава.

В по-късните етапи помощта на семейството е изключително важна, тъй като човекът вече не може да се справи сам с проблема.

МЕТОДИ НА ЛЕЧЕНИЕ

Няма единен и ефективен метод за борба с алкохолизма. Във всеки случай нарколог или психотерапевт избира стратегия за отказ от алкохол. По правило се предписва групова психотерапия, както и изолация за ограничен период от време в затворени институции.

В по-късните етапи към лечението се добавят лекарствени методи, насочени към развиване на отхвърляне на алкохола на физиологично ниво.

След премахване на жаждата за алкохол, на човек се помага да се адаптира в обществото, да си намери работа и хоби. Въпреки това, дори след качествено лечение, има вероятност за ново пристрастяване.