.

НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИМИРЯВАТЕ С НИКОЕ ВЪТРЕШНО СЪСТОЯНИЕ, КОЕТО ЗАСТРАШАВА ЩАСТИЕТО ВИ.

Прочетете следващото изречение няколко пъти, преди да продължите напред.

Не е редно да се чувствате зле, независимо от това колко основателно ви се струва да се чувствате така.

Да се чувствате по един начин и да мислите по друг, означава, че живеете в конфликт.

Конфликтът със самия себе си е наистина единственото страдание, което съществува, затова единението със самия себе си е единственото истинско решение, което може да прекъсне прокобата на личното страдание.

Ето как става това.

Следващия път, когато усетите, че започвате да се чувствате зле поради някаква причина, веднага прекратете за момент всичко, което правите и простичко и честно, доколкото е по силите ви, се запитайте:

Наистина ли искам това?

Опитайте да обозрете цялата картина, която се разгръща пред очите ви.

Ще установите, че мислите ви са убедени, че трябва да се движите в тяхната посока на притеснения, отмъщение или страх, само че, от друга страна ще видите, че всъщност вие се чувствате зле от това.

Тези предателски спрямо личността ви мисли приличат на приятел, който ви кани на вълнуваща вечер на боксов мач, но всъщност накрая вие се оказвате на ринга като главна атракция!

Повтарям: никога не приемайте обстоятелство, което застрашава щастието ви.

Можете, а и трябва вътрешно да казвате на всички мисли и  чувства, които влизат в противоречие с вашата същност: „Вие не сте това, което ми се иска!”

Колкото повече  разбирате, че страданието е глупаво и съществуването му не бива никога да бъде оправдавано, толкова по-силна ще става волята ви за единение със самите себе си.

Пълноценен живот е щастливият живот.

Изберете за себе си щастливия живот, като започнете  да правите онова, което наистина искате.

Из „Тайната на свободния човек“