.

Вярвам, че ние сами създаваме всички тъй наречени „болести“ в тялото си. И то, както и всичко останало в нашия живот, е огледало на вътрешните ни мисли и убеждения.

Тялото винаги ни говори, необходимо е само да отделим време и да се вслушаме. Всяка клетка реагира на всяка наша мисъл, както и на всяка дума, която изричаме.

Онова, което постоянно мислим и говорим, оформя поведението и позата на тялото, а също и начина , по който го усещаме.

Човек, чието лице е непрестанно намръщено, не е станал такъв  от радостни и изпълнени с любов мисли.

Лицата на възрастните хора показват съвсем ясно схемите на тяхното мислене. А вие как ще изглеждате след години?

Не всяко умствено съответствие е абсолютно вярно за всеки човек. То ни дава обаче отправна точка, от която да започнем търсенето на причините за състоянието си.

Много хора, занимаващи се с алтернативни терапии откриват, че умствените причини са валидни при 90 до 95 процента от случаите.

ГЛАВАТА – това сме ние самите. Нея показваме на света. Чрез нея обикновено ни познават. Когато нещо не е наред в тази област, това обикновено е свързано с нашето усещане, че и нещо вътре в „нас“ е много объркано.

КОСАТА представлява нашата сила. Когато сме напрегнати и ние е страх, често създаваме онези стягащи стоманени ленти, които започват от раменните мускули и достигат до върха на главата, а понякога дори се спускат и надолу до областта на очите. Косъмът преминава през фоликула.

Когато скалпът е напрегнат, косъмът може да е притиснат толкова силно, че да не е в състояние да душа, а тогава той умира и пада. Ако това напрежение е постоянно и скалпът не се отпуска, тогава фоликулите остават стегнати и нов косъм не може да премине през тях. Резултатът е плешивост.

Плешивостта сред жените също се увеличава, откакто те започнаха да навлизат в „света на бизнеса“, съпътстван от напрежения и разочарования. Не я осъзнаваме докрай, понеже женските перуки са много естествени и привлекателни. За съжаление, мъжете все още се разпознават, и то от разстояние.

Да си напрегнат не означава, че си силен. Напрегнатостта е слабост. Човек е силен и уверен, когато е спокоен и уравновесен. Би било добре да отпуснете повече телата си, а много от нас трябва да отпуснат и скалпа си.

Опитайте това сега. Кажете на скалпа си да си почине и преценете дали има разлика… Ако тя е забележима, препоръчвам ви често да правите това лесно упражнение.

УШИТЕ представляват способността ни да чуваме. Когато имате проблеми с тях, това обикновено означава, че става нещо, което не желаете да чуете. Болката в ушите показва чувство на гняв, породено от чутото.

Болките в ушите се срещат нерядко и при децата. В дома си те често трябва да слушат неща, които никак не желаят да чуят. Домашните правила често им забраняват да изразят гнева си и неспособността им да променят нещата създава болката в ушите.

Глухотата представлява продължителен отказ да слушаме някого. Забележете, че когато един от партньорите има увреден слух, другият непрестанно говори.

ОЧИТЕ представляват способността ни да виждаме. Когато имаме проблем с тях, това обикновено означава, че има нещо, което не желаем да видим, отнасящо се или до нас самите, или до живота по принцип – в миналото, в настоящето или в бъдещето.

Когато видя малки деца с очила, знам, че нещо става в дома им, нещо, което те не желаят да видят. Ако не могат да го променят, те влошават зрението си, за да не го виждат толкова ясно.

При много хора излекуването става по драматичен начин, когато те действително пожелаят да се върнат към миналото си и да осъзнаят и изчистят онова, което не са искали да виждат една-две години преди да сложат очилата.

Отричате ли онова, което става сега? Какво не желаете да приемете? Страх ли ви е да погледнете настоящето или бъдещето? Ако можехте да виждате ясно, какво бихте видели, което не виждате сега? Не виждате ли какво сами си причинявате?

Интересно е да помислите върху тези въпроси.

ГЛАВОБОЛИЕ изпитваме, когато отричаме себе си. Следващият път, когато ви заболи глава, спрете и се запитайте в какво и по какъв начин сте сбъркали по отношение на себе си. Простете си, отпуснете се и главоболието ще се разтопи обратно в небитието, откъдето е дошло.

Мигрената съпътства хора, които желаят да бъдат съвършени и по такъв начин си причиняват голямо напрежение. В образуването й участва и голяма доза потиснат гняв. Интересно е, че мигренното главоболие може почти винаги да се облекчи чрез онаниране, ако го направите веднага, щом почувствате пристъпа. Сексуалното освобождаване разсейва напрежението и болката. Може да не сте в такова настроение в този момент, но си струва да опитате. Няма да загубите.

Проблеми със СИНУСИТЕ, усещани в средата на лицето и в близост до носа, показват, че някой ви дразни, някой който е близо до вас. Можете дори да усещате, че този човек упражнява натиск върху вас.

Ние забравяме, че сами създаваме ситуациите, а след това се отказваме от силата си, като обвиняваме някой друг за разочарованието си. Никой човек, никое място и никоя вещ нямат никаква власт над нас, тъй като „ние“ сме единствените мислещи вътре в нашия ум. Ние създаваме преживяванията си, действителността около нас и хората в нея. Когато постигнем мир, хармония и равновесие в ума си, ще ги открием и в живота си.

ВРАТЪТ И ГЪРЛОТО са от особена важност, тъй като там стават много неща. Вратът представлява способността да бъдем гъвкави в мисленето си, да виждаме и другата страна на нещата и да вземем предвид гледната точка на другия човек. Когато имаме проблеми с врата си, това обикновено означава, че сме непреклонни в своята представа за дадена ситуация.

Когато видя някой с едно от онези „яки“, зная, че той е от хората, които са уверени в собствените си принципи и не желаят да видят и другата страна на въпроса.

Вирджиния Сатър, великолепната терапевтка, занимаваща се с проблемите на семейството, казва, че е провела някакво „глупаво проучване“ и е открила, че има над 250 различни начина да се мият чинии, в зависимост от това кой ги мие и какво използва. Ако сме се запънали в увереността си, че съществува само „един начин“ или „една гледна точка“, ние се изолираме от голяма част от живота.

ГЪРЛОТО представлява способността ни да се „застъпваме“ за себе си, да си „поискаме, каквото желаем“, да кажем „аз съм“ и т.н. Когато са налице проблемите с гърлото, това обикновено означава, че смятаме, че нямаме право да правим тези неща. Чувстваме се неспособни да се застъпим за себе си.

Възпаленото гърло винаги означава гняв. А ако е придружено от настинка, това значи, че и умът е объркан. ЛАРИНГИТЪТ обикновено означава, че сте толкова ядосан, че не можете да говорите.

Гърлото представлява също така и творческия поток в тялото. Там изразяваме съзидателността си и когато тя е потисната и осуетена, често се появяват проблеми в тази област. Всички познаваме много хора, които живеят целия си живот за другите. Никога не успяват да правят това, което им се иска. Те все угаждат на майки/бащи/брачни партньори/любовници/шефове.

ВЪЗПАЛЕНИТЕ СЛИВИЦИ и проблемите с ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА са просто осуетена градивност, която не е успяла да се прояви.

Енергийният център в гърлото, петата чакра, е мястото в тялото, в което се осъществяват промените. Когато им се противопоставяме, или пък случаите, когато сме в процес на промяна или се опитваме да я осъществим, често гърлото ни оживено  функционира. Забележете, когато кашляте или когато някой друг кашля. Какво е било казано току-що? На какво реагираме?

Дали това е съпротива или непреклонност, или процес на протичаща промяна? По време на семинар използвам кашлицата като средство за опознаване на себе си. Всеки път, когато някой се изкашля, казвам на този човек да докосне гърлото си и да каже на глас: „Желая да се променя“ или „Аз се променям“.

РЪЦЕТЕ, в частта им от китките до раменете, представляват способността и умението ни да прегърнем и да оползотворим събитията в живота. Ръката над лакътя е свързана с възможностите ни, а долната й част – с уменията. В ставите си съхраняваме стари емоции, а лактите представляват гъвкавостта ни в различни посоки. Гъвкав ли сте, когато някоя насока в живота ви се променя или старите ви емоции се задържат на едно място?

РЪЦЕТЕ надолу от китките хващат, държат, стискат. Оставяме някои неща да се изплъзнат от пръстите ни. Понякога задържаме прекалено дълго. Може да сме сръчни или несръчни, стиснати, щедри или скъперници. Даваме подаяния. Някои се държат здраво в ръце, други с нищо не могат да се заловят.

Слагаме тук-там дръжки за удобство. Понякога побеждаваме леко, „без ръце“. Казват ни: „Не пипай“. В трудни моменти „подаваме ръка“, вървим „ръка за ръка“, вземаме „в ръка“, изплъзва ни се от ръцете, подаваме „от ръка на ръка“, попадаме в „в ръцете на някого“, държим се за нечия ръка. Някои пипат с „желязна ръка“, други „вдигат ръка“, трети „ядат от нечия ръка“, а има и такива, на които им „иде отръки“

Ръцете могат да бъдат нежни, могат да бъдат и твърди, с възлести стави на пръстите – от прекалено много мислене, или пък обезформени от склонност към критика, причиняваща артрит.

Ръцете, които вместо да вземат, сякаш сграбчват, са такива поради страх – страх от загуба, страх, че никога няма да имат достатъчно, страх, че притежанието ще им се изплъзне, ако не го стискат здраво. Връзките, при които един от партньорите „държи здраво“, могат да доведат до отчаяното бягство на другия.

Силно стиснатите ръце не могат да възприемат нищо ново. Свободното ръкостискане с движение от китката придава усещането за лекота и откритост.

Това, което ви принадлежи, не може да ви бъде отнето, така че отпуснете се.

ПРЪСТИТЕ имат различно значение. Проблемите в тях показват къде трябва да се отпуснем. Ако порежете палеца си, вероятно съществува гняв или страх, свързан с вашето его в дадена ситуация. Палецът олицетворява менталното и означава безпокойство. Показалецът – егото и страха.

Средният пръст е свързан със секса и с гнева. Когато сте ядосан, хванете средния си пръст и наблюдавайте как гневът изчезва. Ако сет ядосан на мъж, хванете средния пръст на дясната ръка, а ако ви е ядосала жена – на лявата. Безименният пръст е и съюз, и тъга. Малкият пръст е свързан със семейството и преструвките.

ГЪРБЪТ представлява опорната ни система. Проблемите в тази област обикновено означават, че чувстваме отсъствие на подкрепа. Прекалено често си мислим, че ни поддържа единствено работата, семейството или брачният партньор. В действителност истинската ни опора е Вселената, самият Живот.

Горната част на гърба е свързана с чувството, че ни липсва емоционална подкрепа. Моят съпруг/съпруга/любовник/приятел/шеф/ не ме разбира или не ме подкрепя.

Средната частта на гърба е свързана с чувството за вина, с всичко, което е зад нас. Страх ли ви е да погледнете назад или криете онова, което се намира там? Чувствате ли се като намушкан в гърба? Чувствате ли се наистина „сринат до основи“? Объркани ли са финансите ви или може би се тревожите прекалено много за тях? Тогава долната част на гърба може да ви безпокои. Липсата на пари или страхът от тях правят това. Колко притежавате в случая не е от значение.

Толкова много от нас смятат, че парите са най-важното нещо в живота ни и че не можем да живеем без тях. Това не е вярно. Има нещо много по-важно и ценно за нас, без което не можем. Какво е то? Това е нашият дъх.

Дъхът ни е най-ценното нещо в живота ни, но ние приемаме като даденост, че щом издишаме, ще следва ново вдишване. Ако не поемахме дъх отново, не бихме издържали повече от три минути. Вижте, ако Силата, която ни е сътворила, ни е дала достатъчно дъх, с който да разполагаме през целия си живот, не можем ли да й се доверим, че и всичко останало, от което се нуждаем, също няма да ни липсва?