.

Айртон Сена да Силва е бразилски пилот от Формула 1, роден на 21 март 1960 г. в Сао Пауло. Смятан за един от най-великите пилоти в историята на моторните спортове, Сена печели три световни титли (1988, 1989 и 1991 г.) и е запомнен със своя безкомпромисен стил на каране, невероятен талант и харизма, която пленяваше милиони фенове по света.

Сена дебютира във Формула 1 през 1984 г. с екипа на Toleman, където веднага прави впечатление със своите умения и печели първата си победа само година по-късно в Гран При на Португалия с Lotus. Преминаването му в McLaren през 1988 г. бележи началото на доминацията му, като печели две титли с екипа – през 1988 и 1989 г.

Съперничеството му с Ален Прост през 1988 и 1989 г. е едно от най-запомнящите се в историята на Формула 1. Двамата се борят за титлата с ожесточена конкуренция, белязана от противоречия и драматични моменти.

Сена е известен със своите невероятни умения за каране в дъждовни условия. Спокойствието и прецизността му на мокра писта му печелят прозвището „Човекът дъжд“. Някои от най-емблематичните му победи, като тази в Гран При на Монако през 1984 г., са постигнати именно в дъжд.

На 1 май 1994 г., по време на Гран При на Сан Марино, Сена катастрофира фатално в завоя Tamburello. Трагичната му смърт на 34-годишна възраст потресе света и остави трайна следа в историята на моторните спортове.

Айртон Сена не е просто име, а символ на воля, целеустременост и безгранична любов към моторните спортове. Неговото наследство ще живее вечно, вдъхновявайки нови поколения да преследват мечтите си и да се борят за най-високите постижения.

Парите са странно нещо. Всеки, който няма, си ги поставя за цел. Онези, които ги притежават – са пълни с проблеми.

Аз съм привилегирован. Винаги съм имал много добър живот. Но всичко, което съм получил е благодарение на пълната ми отдаденост и огромното желание да постигам целите си – желание за победа, победа в живота, не като състезател. За всички, които са в търсене на своите победи, ще кажа – който и да сте в живота, дори да сте на най-високото или пък на най-скромно ниво, трябва да покажете голяма сила и решителност и да правите всичко с любов и дълбока вяра в Бог. Един ден, ще постигнете совите цели и ще бъдете победители.

Да се състезавам, да се боря – това е в кръвта ми. Това е част от мен, част от живота ми.

Всеки пилот има своя предел. Моят обаче отива малко по-надалеч от всички останали. Изведнъж разбрах, че вече не карам колата съзнателно. Аз карах воден от някакъв инстинкт, бях в друго измерение.

И когато достигнеш лимита, нещо става и се оказва, че всъщност можеш да продължиш дори още повече. Със силата на съзнанието, с непоколебима решителност, с инстинкт и също така с опит можеш да летиш нависоко.

В момента, в който се възприемеш за най-добрият, най-бързият, недосегамемият – тогава си невероятно крехък.

Да бъдеш втори означава да си пръв от загубилите.

По отношение на представяне, отдаденост, усилия, посвещение, няма средно положение. Или правиш всичко перфектно, или по-добре не се захващай.

Не е нужно да си луд, за да караш бързо. Трябва просто да си достатъчно луд, за да знаеш кога да отпуснеш газта.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: Малцина измежду нас имат щастието да познават себе си – АНДРЕ АГАСИ