.

Венса̀н Касѐл е френски актьор, роден на 23 ноември 1966 г. в Париж.

Майката на Венса̀н Касѐл напуска семейството им и бащата оставя младия Касѐл в интернат, за да може да се справя с купищата ангажименти и задължения в работата си. Венса̀н бяга от три такива институции.

Има вид на безцеремонен човек, който не си поплюва. Леко суетен. Обича да сърфира докато слънцето гали вълните и луната осветява морето. Не е костюмар, цени свободата си и не би я стегнал с вратовръзка около врата.

Започва да се снима в големи продукции през 2000 година с филмите „Братството на вълците“ и „Пурпурните реки“.  През 2004 г. се снима в „Бандата на Оушън 2“, а през 2007 г. в „Бандата на Оушън 3“. През 2008 г. Венса̀н Касѐл интерпретира легендарния гангстер Жак Месрин. Тази роля му носи награда Сезар за най-добър актьор.

Венса̀н проявява талант и в музиката. Участва в записването на песните от албума на Zap Mama“ReCreation”. Пее в парчетата “Paroles, Paroles” и “Non, Non, Non”.

Въпреки че не е класически хубавец, успява да плени една от най-красивите жени в света. Между Моника Белучи и Венса̀н Касѐл имаше силна и искрена любов, със сигурност една от най-красивите френски истории. Двамата имат две прекрасни дъщери. Венса̀н има и още една дъщеря от втората си съпруга Тина.

На мен ми се нравят безумци. А още повече ми се нравят безумци, умеещи да управляват собствената си съдба.

Сам със собственото си безумие винаги трябва да се чувстваш комфортно.

Научил съм се да гледам на всяка религия като на полезна метафора, която помага, за да разбера човешката природа.

Винаги трябва да пазиш в себе си яростта, дадена ти по рождение.

Сърфингът е момент на самота. Когато си във водата, ти се налага да се бориш. Когато една вълна се разбие, ние не знаем каква форма ще приеме. Идеята е да останеш изправен на краката си възможно най-дълго, заемайки красиви пози. Това е като романтична или приятелска връзка, филмова сцена или кариера. Това прилича на живота.

Обичам да играя злодеи. Когато бях млад, често играех лоши момчета, защото знаех, че мистерията и опасността привличат момичетата.

В своите филми американците винаги ми дават роли на отрепки. Но аз им отмъщавам правейки своите отрепки по-върховни от техните герои.

Харесват ми такива сценарии, при които във всяка нова сцена се появявам с ново момиче или нова кола.

По-добре да показваш насилие на екрана, отколкото да го виждаш по улицата.

Добрият филм не може да се направи без голям разход на енергия, време и мисли. А за да снимаш лош филм… За това има достатъчно хора и без мен.

Когато бях на седемнадесет, постъпих в циркова школа. Но слава богу, имах ум да се откажа. В противен случай, сега пред вас би седял клоун – зъл, опасен и навярно разочарован.

Единственото, което не бих направил за нищо на света, е това да се снимам гол до кръста в реклама за парфюми.

Има жестокост, която е вградена в разликите между двата пола. На всяка възраст мъжът има възможността да започне нов живот. При жените не е така. Наясно съм с това.

Не можеш да бъдеш принц през цялото време. Нужно е да умееш да съчетаваш в себе си бяло и черно, иначе жената ще те прати по дяволите.

Добрите момчета трябва да са малко гадни, иначе просто са скучни. Лошите, ако са само гадни, не са интересни, така че трябва да намерите нещо добро в тях.

В наши дни да си мъжествен се смята почти за срамно. Трябва да бъдеш по-нежен, по-уязвим. Но мисля, че ако всички мъже станат по-женствени и уязвими, ще имаме проблем.

Фалшивите представи за мъжественост и женственост се набиват в главите на хората от социалните медии.

Нашият свят страда от липса на мъжественост. Да си мъж не означава да имаш планина от мускули. Означава да си решителен и да поемаш отговорност.

Женя се за независими жени. Без дори да се обявяват за активистки, Моника и Тина са такива, благодарение на техния начин на живот, на образите си, на техните изисквания.

Преди няколко години на въпроса, какво бих направил пет минути преди края на света, отговорих: бих скочил с парашут. Сега бих предпочел да съм зает с това да правя любов с жена ми.