.

Американският певец, автор на песни и писател Джони Кеш, носител на няколко награди „Грами“, е известен преди всичко като емблематична фигура на кънтри музиката, въпреки че някои от песните му навлизат и в други стилове – рокабили, рокендрол, блус, фолк и госпъл.

Емблемите на Джони Кеш са специфичният му плътен глас и тъмното му облекло, на което дължи прозвището Човекът в черно.

Голяма част от песните на Джони Кеш, особено тези от края на неговата кариера, отразяват темите за скръбта, моралните изпитания и изкуплението.

Тежкото положение на семейството му през Голямата депресия оказва силно влияние върху творчеството му.

Има една песен, която дори не е на Джони Кеш, но винаги ще бъде свързвана с личността и живота му.

Попитайте който и да било фен на музиката кое парче го натъжава винаги. Има огромен шанс отговорът да е „Hurt“ на Джони Кеш.

Мнозина не знаят, че оригиналът е на Nine Inch Nails, но интерпретацията на Човека в черно и клипа към песента ще останат в историята.

Което, впрочем, признават и самите членове на Nine Inch Nails, които неведнъж са казвали, че „Hurt“ вече си е песен на Джони Кеш.

Парчето е продуцирано от Рик Рубин и е издадено като сингъл през 2003 г. То хваща ухото на уважавания режисьор Марк Романек.

„Умолявах Рик Рубин да ми позволи да снимам нещо около тази песен“, казва Романек. От „Universal“ в крайна сметка се съгласяват да направят клип.

Но изниква проблем – здравето на 71-годишния Джони Кеш е влошено, а студът в Тенеси не му позволява да се заседява дълго там.

Романек веднага поема към Нашвил и започва да търси локации, на които да снима видеото. Озовава се в The House of Cash – дом и музей, посветен на певеца, който е затворен от много време.

Мястото е идеално – то идеално пасва с идеята на Романек да пресъздаде преходността на живота, грацията на прииждащата смърт, упадъка на един жанр, една епоха и светоусещане.

Видеоклипът, монтиран от фрагменти от живота на Джони Кеш, е заснет само половин година преди смъртта на певеца.

Видеото получава награда „Грами“, когато Джони Кеш вече не е между живите. Клипът е получил наградата и за най-добра операторска работа.

В него се появява и съпругата на Човека в черно – Джун. Тя умира едва 3 месеца след снимките.

Надписът „затворено за посетители“ в музея, счупените платинени плочи, затвореното пиано – всеки детайл в клипа навява тъга.

При всеки зрител сълзите потичат по различно време. Един от най-вълнуващите моменти е този, в който Кеш сипва вино с трепереща ръка.

Днес продуцентът Рик Рубин гледа на клипа като на исторически документ:

Плаках първия път, когато го гледах. Ако 2-часов филм те развълнува така, това е огромно постижение. Ако го направи 4-минутен клип, е направо шокиращо.

Трент Резнър от Nine Inch Nails гледа клипа, докато е в студиото с фронтмена на Rage Against the Machine Зак де ла Роча.

Всякакви съмнения дали е трябвало да позволи на Джони Кеш дали да направи кавър на парчето се изпаряват моментално. Резнър признава:

След края на клипа и двамата мълчахме…

Джони Кеш е живял там, където е заснет клипа, почти 30 г.

През 2007 г. къщата е изгорена до основи.

Оригиналът:

източник: webcafe