.

Добротата е качество, което всеки притежава изначало в себе си, но не всеки може да съхрани и показва.

Това е способност само на силните и смели хора, защото в света, в който живеем всеки ден пред нас се изправят препятствия, които всячески се опитват да ни откажат от това да бъдем добри.

Вижте кои са 10-те характеристики, които притежава истински добрия човек:

Издръжливост

Изкуството да продължавате напред дори тогава, когато ситуацията изглежда безнадеждна.

Всяка душа може и трябва да издържи своите собствени изпитания, да спечели собствената си битка и да излезе от собствения си затвор.

Емпатия

Способността да сте състрадателни и да се идентифицирате с уникалните изживявания на другите.

За мнозина да видят болката на друг човек и да реагират с безразличие или дори с откровена враждебност изглежда напълно непонятно.

Но фактът, че някои хора реагират по такъв начин, ясно показва, че емпатията не е непременно универсален отговор на страданието на другите.

Търпение

Да запазвате спокойствие, когато нещата не винаги се подреждат по вашия начин.

Което не може да се поправи, става по-леко благодарение на търпеливоста. Ако имате малко търпение, ще забележите, че най-сериозните трудности се спукват като сапунени мехурчета.

Добрият човек не настоява винаги всичко да се случва, както на него му се иска. Той вярва във вселенската мъдрост и знае, че наистина ценните неща в живота не са лесни за постигане и най-вече, че не всяко нещо зависи от нас.

Точно обратното на контролиращите хора, които всячески се стремят да управляват всеки елемент от съществуването и да го подчиняват на собствената си воля.

Хумор

Да гледате от смешната страна на нещата и да умеете да се присмивате на самите себе си.

Хумористичното отношение към себе си не е само признак на самокритичност – то е и показател за психичното здраве.

В крайна сметка тиранията няма чувство за хумор. Тя се характеризира с твърде тънка кожа, прекалено пълна със собственото си значимост.

Добрият човек винаги ще намери веселата страна на случващото се и ще подхожда към недостатъците на другите с весела ирония.

Саможертва

Да загърбите собственото си удовлетворение за сметка на нечие друго.

Саможертвата е пренебрегване на личните интереси на индивида, за да се запази благополучието на друг. Най-просто казано, това е желанието да се откаже да удовлетворява личните цели, удоволствия, често дори и живот, за да защити ползите и интересите на други хора.

Саможертвата е крайна форма на алтруизъм.

Учтивост

Да имате добри обноски и да се съобразявате с останалите. Грубите и недружелюбните хора, разбира се, не се славят с доброто си сърце.

Ако чудовището ви поздрави, трябва учтиво да кажете здрасти в отговор. И ако не направите това, тогава въпросът е кой от вас е чудовище!

Самоосъзнатост

Да поемате отговорности за собствените си постъпки, да сте наясно с това какви сте всъщност.

Ако емоционалните ви способности не са под ръка, ако нямате самосъзнание, ако не сте в състояние да управлявате тревожните си емоции, ако не можете да имате емпатия и да имате ефективни взаимоотношения, тогава колкото и да сте умни, няма да стигнете много далеч.

Благородство

Благородният човек привлича благородни хора и знае как да ги задържи.

Благородството е състояние. Мъдрост. Еманация на духа. Същност, която съчетава множество и неизброими добродетели. Благородство е:

  • Готовността да подкрепяме дадена кауза и да защитаваме изконните човешки ценности.
  • Способността да проявяваме милосърдие, съчувствие и състрадание.
  • Да се застъпваме за слабия и онеправдания.
  • Да помагаме на изпадналия в беда, без да очакваме нещо в замяна.
  • Да прощаваме и да искаме прошка.

Не забравяйте, че щастието е в малките неща!

Вселена без цел не бива да ни потиска, нито да предполага, че животът ни е безцелен. Чрез внушаваща страхопочитание космическа история се озоваваме на тази отдалечена планета в отдалечен ъгъл на Вселената, надарен с интелигентност и самосъзнание.

Не бива да се отчайваме, но трябва смирено да се радваме да се възползваме максимално от тези подаръци и да отпразнуваме краткия си момент под слънцето. 

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм: