.

GPS  или Глобалната Система за Позициониране е система за определяне на местоположението, скоростта и времето, която покрива цялото земно кълбо. Ползва се безплатно от устройства с вграден GPS приемник.

Това е система, която ползваме всеки ден – ако се изгубите в непознат град, когато картографирате пътуванията си, за да избегнете трафик и т.н. Глобалната Система за Позициониране днес е с нас навсякъде, като буквално промени начина, по който работим, пътуваме и живеем.

Въпреки че милиарди хора използват GPS в колата си ли на телефона си, повечето от тях не знаят, че зад създаването на тази технология стои д-р Гладис Уест, жена от Вирджиния, която изиграва ключова роля в създаването на устройството, което използваме днес.

И сега тя най-накрая получава признанието, което е отдавна закъсняло.

На 6 декември 2018 година, 87-годишната Уест стана част от Залата на славата на военновъздушните сили  на САЩ по време на церемония в Пентагона.

Момичето, израснало във фермерско семейство в края на 30-те години на миналия век, от малка е била наясно със себе си. Знаела е, че не желае да работи на нивата, да бере тютюн, царевица и памук, нито в близката фабрика, в която са се обработвали тютюневите листа за цигари и лули.

Осъзнах, че ако искам да се измъкна, ще трябва да получа някакво образование.

Когато разбира, че може да получи стипендия за Държавния университет във Вирджиния, тя сериозно се захваща с ученето и става първа по успех в класа си.

Получава безплатния си билет за университета, където завършва математика и преподава две години в Съсекс Каунти, преди отново да се върне в него за магистърската си степен.

През 1956 г. започва работа в дивизията на Военноморската база Далгрен, където е втората чернокожа жена, наемана някога.

Тя започва да събира данни от спътници, което в крайно сметка води до развитието на Глобалната Система за Позициониране. Нейният ръководител Ралф Неймън я препоръчва за ръководител на проекта за радарна радиолокация Seasat, първият спътник, който улавя от разстояние океаните.

Уест е и програмист в отдел Далгрен за високотехнологични компютри и ръководител на проекти за система на обработка на данни, използвани при анализа на сателитни данни. Тя е човекът, който програмира IBM 7030 “Stretch” компютър, който доставя прецизни изчисления на изключително точен геодезичен модел на Земята – за технологията, която в крайна сметка ще стане известно в света като GPS.

През 1986 г. Гладис Уест публикува „Спецификация на системата за обработка на данни за Geosat Satellite Radar Altimeter“, илюстрован наръчник от 60 страници. Този наръчник се използва за повишаване ефективността на сателитната геодезия.

Гладис Уест работи в Далгрен в продължение на 42 години, като се пенсионира през 1998 г. Нейният принос към развитието на GPS технологията обаче става известен когато неин състудент прочита нейна кратка биография за университета.

Скромната по природа Гладис всъщност никога не е правила приноса си за развитието на технологията обществено достояние. Самата тя споделя, че докато е запивала сателитни локации, дори не си е помисляла, че ще окаже толкова голямо влияние върху живота на хората.

Когато работиш всеки ден, не си мислиш, че това ще се отрази на света. Мислиш си: трябва да го направя като хората…