.

В началото на годината излезе от печат новата стихосбирка на брилянтната Красимира Макавеева, позната още като Rara Avis. Тя носи името „Бивши смърти и рождения“.

Поезията, която тази книга предлага е сред едни от най-качествените образци на съвременното класическо писане, любовна, но не само, лирика, носеща силен емоционален заряд с ярко женско начало.

Разбира се, темата за любовта не изчерпва тематичният обхват на проекта. Поетесата засяга и вечните библейски проблеми, социалната тематика, маргиналите в обществото, обезлюдената българска провинция, емиграцията, все теми, съотносими с нашето съвремие.

Особеният поетичен оптимизъм, съчетан с оголения реализъм на живеенето и чудесата на любовта, които поезията на Макавеева носи, се затвърждават и с този проект. Авторката вече има една книга, зад която с гордост стои екипът на издателството. Ето какво казва за нея поетесата и редактор на книгата Камелия Кондова:

Историята ми с Красимира Макавеева е любов от пръв прочит. А за историята с „Бивши смърти и рождения“ сама си завиждам, защото работата с талантлив човек е… богоизбрана работа. Да живееш в поетичния свят на Краси е привилегия. Висока, честна, горда, а не горделива, поезия! Щастлива съм, че бях съучастник. Сега съучастник си ти, читателю! Вече завиждам и на теб!

И с право, защото в тази книга се крият шедьоври като този:

ВТОРА КОЖА

Ева гузно мълчи и опипва с очи пустотата –
гъста, лепкава, топла, като сок от онази смокиня.
Ева още обича Адам, вярва в Господ и помни змията,
но е късно да тръгне. Пред нея е само пустиня.

Ева кърпи живот и поръбва със крясък и болка,
но припява в съня на децата си весели песни.
Тя отдавна не пита „Защо?“, „Докога?“, „Още колко?“
(Всички нейни предишни дела са печално известни).

Ева пуши сама и претопля студени обяди.
Няма никакъв рай. Осъзнава – не е и възможен.
Тя е късна жена, на която мечтите са млади.
Тя е всяка от нас, зле прикрита под змийската кожа.

Стихосбирката можете да откриете ТУК, както и в най-добрите книжарници в страната.

Вижте още: Понякога приживе се умира – КАМЕЛИЯ КОНДОВА

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм: