.

С публичните си изяви, инициативи и понякога смелите оценки по повод различни събития или нови открития проф. Божидар Димитров си спечели много приятели и почитатели в цялата страна, но често хапливият му език му създаваше проблеми.

Проф. Божидар Димитров е роден през 1945 година в Созопол, в семейство на бежанци от Източна Тракия. Завършва история и археология в Софийския държавен университет и прави докторат по история.

Той е дългогодишен директор на Националния исторически мзей. Автор е на около 20 монографии и над 200 студии и статии в областта на българското средновековие, османския период и новата история. Специализирал е палеография в Париж и във Ватикана.

Божидар Димитров е известен и с това, че е голям пазител на българската историческа памет – спасява архиви, икони, паметници.

Нетрадиционният му поглед към към събития от близката и по-далечна българска история, с които сриваше вековни митове, го превърнаха в любимец на интересуващите се от миналото хора от всички поколения.

На проф. Божидар Димитров е именуван залив в Антарктида. Заливът Димитров е широк 6,8 km и е разположен на полуостров Велинград на брега Греъм. В него се вливат ледниците Хук и Русалка. На входа на залива е разположен остров Камакуа. Според участници в Българската антарктическа експедиция, името е избрано заради приноса на Димитров към Българската антарктическа програма.

Аз никога не съм отричал, че съм националист. Което означава, че съм европеец — такъв, какъвто го виждаха и искаха бащите на Европа. Европа, в съдружие на горди нации, всяка влязла със своите постижения и със своята култура в семейството на европейските народи. Европа никога не е виждана от създателите ѝ като сборище на свободно плаващи робинзоновци, лишени от памет и национална идентичност.

Аз не смятам, че към Европейския съюз и военната му структура НАТО трябва да вървим сгънати надве в кръста, с тубичка вазелин в ръка и с угодническо благодарствен поглед в очите.

Всички партии трябва да бъдат националистични и така няма да има място за чисто националистични организации. Защото ако кажат, че не са националистически, това означава, че членовете на тази партия и техните политически представителства във висшите етажи на властта, все едно казват, че работят за себе си. А не за българската нация.