.

Когато се връща назад в спомените си за това как се е омъжила за поета, драматурга и публициста Стефан Цанев, актрисата Доротея Тончева се смее:

„Просто той дойде на гости в моя дом за малко и забрави да си отиде. И така остана 40 и повече години. И все ми е на гости и когато стане някакъв битов проблем и аз казвам: „Стефане, помогни”, той отговаря: „Не мога, нали съм ти на гости.” Така изведнъж се случи случката, а после осъзнахме, че много ни е хубаво и на двамата…”

Доротея признава, че никак не ѝ е приятно да си спомня как е дошло предложението за брак:

„То не беше и никакво предложение. Пътуваме двамата с влак към Бургас за премиера на нашия приятел Недялко Йорданов (а аз ненавиждам железниците!) и така жестоко се изпокарахме, че си викам: „Край! Всичко свърши!” На гарата в Бургас само дето не стигнахме до бой, след което жената на Недялко ни погледна и отсече: „Тези двамата повече не мога да ги понасям. Качвай ги в колата и тръгваме за Поморие, там ще ги оженим.” Така от гарата отидохме направо в гражданското в Поморие. После в Бургас седнахме на една официална трапеза, за да отпразнуваме така наречената сватба. Валери Петров, който беше там, дойде при нас и Стефан му каза: „Виж какво, Валери, ние малко се пооженихме с Доротея.” Той ни погледна с благите си очета и рече това: „С тези работи шега не бива.”

Доротея разказва също, че преди да се оженят, двамата със Стефан се движат в едни и същи компании 10-15 години. Всеки си има друг, те просто се познават, нищо повече. Доротея обяснява:

„Аз бях още тийнейджърка, когато изрязвах негови стихотворения и ги четях. Той беше обвит с някакъв ореол, стиховете му тайно се препечатваха, беше неустоим. И веднъж си казахме, че няма смисъл да се разпиляваме по сокаците, и се оженихме.”

Актрисата споделя, че като дете била много буйна, просто не прличала на момиче, и майка ѝ наричала така: „Пожелавам ти да имаш дъщери, които да приличат на теб!” Е, аз имам тези дъщери, но нито една не прилича на мен, твърди Доротея.

Тя и Стефан Цанев имат общо четири дъщери и всичките в момента живеят в чужбина. Когато се съберат за празник, обикновено Коледа и Нова година, в апартамента им настъпва истинска суматоха. И веселба. „Чували сте за италиански неореализъм – е, това сме ние. За такива като нас е измислен лафът „Твойто и мойто дете бият нашето”. Но в нашия дом случаят не е такъв. И четирите ни дъщери много се обичат и се поддържат независимо в кой край на света се намират”, разказва Доротея.

Най-голямата дъщеря, Евгения, е на Стефан. Тя е полурускиня, омъжена е в Москва и от нея прочутият поет и драматург има двама внуци – Никита и Екатерина.

Втората дъщеря, Анна, също е на Стефан, тя живее в Рим и е кръстила детето си Стефано, на дядото. Стефан разказва, че връзката с дъщеря му Анна е много силна, макар че обстоятелствата са ги принудили да живеят в различни страни – той в България, тя с майка си в Италия. „Може би хората, като живеят дълго време заедно, си омръзват, особено деца – бащи, малко се усложняват нещата. А с нея се случи така, че копнежът ни един към друг е много силен, болезнен даже”, споделя поетът.

Третата дъщеря – Ирина Мавродиева, е в Лондон. От нея Доротея има внучка. Навремето Ирина мечтае да кандидатства във ВИТИЗ, но майка ѝ я спира: „Да си много сладка, не значи, че имаш талант. По-добре обикновена професия, отколкото посредствен актьор!” Явно съм сбъркала, признава днес актрисата, след като гледала Ирина в най-трудната актьорска задача – моноспектакъла на Кокто „Човешки глас” на сцената на театър „София”.

Общото дете на Доротея и СтефанЯна знае пет езика. Доротея казва: „Когато бяха малки, се държах с тях като с приятелки, защото знам, че човек се ражда с характера си и той не може да бъде променян, а само насочван. Може да зомбираш детето чрез насилие и да му всееш страх, но никога не съм им посягала. Подхождам меко, с хумор, въпреки че съм чепат човек. Понякога съм като багер, но Стефан е „отдушникът” в този дом и той ми помага да се държа по-благородно.”

Сигурно малцина знаят, че навремето Доротея учи тюркология в Софийския университет. „Карагьозчия къща не храни”, категоричен е баща ѝ, имайки предвид артистите. Заради него тя записва модната в онези години специалност „Тюркология”, пък татко ѝ по това време е дипломат в Анкара. Но когато той заминава, тя се прехвърля във ВИТИЗ. Следва скандале гранде, но няма връщане назад.

На въпроса как оцелява сред толкова жени, Цанев отговаря:

„Аз разбирам жените по-добре, отколкото мъжете. Например с внучките си се разбирам идеално, но с внуците ми трудно, просто не знам какво да правя с едно момче, докато момичетата ги заглавичкам много лесно. Даже един вестник излезе с грамадното заглавие „Стефан Цанев живее с пет жени” и хората си рекоха: „Гледай го, мръсника!”

Когато я питат липсва ли ѝ нещо, Доротея отговаря:

„Какво повече да желая – имам покрив, щастлива съм с деца, имам кариера, сега чакам Поета да спечели пари, за да отидем на околосветско пътешествие, да се почувствам като онези американски бабички със сини коси, дето кръжат около света.”

И все пак признава, че понякога през годините със Стефан са разигравали у дома „Укротяване на опърничавата”. „Имали сме моменти с вдигане на децибели. Спорили сме, трудно сме стигали до консенсус, както се казва. Понеже съм по-експанзивна, навремето се случваше да се върна ядосана отнякъде и да започна да крещя. А той тихичко ми казваше – айде, викай, викай, да ти мине… И на мен ми се отщяваше”, споделя Доротея.

Ето и стихотворението, което Стефан Цанев посвещава на своята съпруга Доротея Тончева:

МОЯТА ПОСЛЕДНА ЛЮБОВ

Ела, моя последна любов,
ела, моя Дорис, трийсет години
с мен –
героическа орис!
Какво не мина през наш’те
глави –
заспи, забрави,
заспи, забрави…
Защото нищожно е всичко
пред близката драма:
единият ще е жив,
другият ще го няма.
Пред ужаса на живата самота
предпочитам смъртта,
предпочитам смъртта.

Из „Големите любови на българските артисти, музиканти и художници“, Венелин Митев

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм: