.

Защо колективизмът не работи?

Под името “Ефект на Рингелман” е известна тенденция, според която има обратна връзка между числеността на група хора и нейната производителност. Нека видим за какво става дума.

Максимилиен Рингелман (1861–1931) е професор по селскостопанско машиностроене към Националния агрономически институт на Франция.

През 1913 г. Рингелман открива, че когато членовете на една група работят заедно по дадена задача, това всъщност води до влагане на значително по-малко усилия от тяхна страна, отколкото когато отделните членове действат сами.

Логиката казва точно обратното: ако един човек може да вдигне – условно – 100 кг, тогава двама трябва да вдигнат заедно или 200, или дори повече. В крайна сметка очакването, че груповата работа позволява да се постигне повече, че резултатът ѝ надвишава сумата от отделните резултати на членовете на групата, е съвсем нормално. И все още съществува и се подкрепя активно.

Но – уви! В експеримента на Рингелман двама души успяват да вдигнат само 93% от сумата на техните индивидуални показатели. А осем вече само 49%.

Рингелман проверява този резултат и чрез други задачи. Например – теглене на въже. И отново – същият резултат. Колкото повече се увеличава числеността на групата, толкова повече спада производителността.

Причината е ясна. Когато разчитате сами на себе си, полагате максимални усилия. А в групата можете да спестите сила: никой няма да забележи, както в историята за жителите на едно село, които решили да си напълнят бъчва с водка по повод голям празник. От всеки двор – по кофа. Накрая се оказало, че бъчвата е пълна с чиста вода: всеки донесъл кофа с вода, надявайки се, че в общото количество водка хитростта му няма да бъде забелязана.

Мотивационните загуби веднага настъпват в групата – склонността да се прехвърля изпълнението на работата от един участник на друг участник, защото е невъзможно да се определи приноса на отделните участници в група, както и защото обикновено никой не иска да се товари с максимум работа и по този начин да позволява на другите да се скатават. Този феномен е известен и като “Социална леност”.

Никакво социално инженерство все още не е успяло да преодолее ефекта на Рингелман. Можете да четете колкото си искате заклинания на „гурута по екипна работа“, но колкото по-голяма е групата, толкова по-голяма е пасивността, присъща на човека.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм: