.

Жената трябва да вдъхновява мъжа да работи?

Навярно сте чували, че жената трябва да вдъхновява мъжа да работи. Да бе, как ли пък не. Понякога така говорят, видите ли, че ако мъжът заработва малко, то виновна е жена му – виж ти каква негодница.

Не! Проблемът не е в жената!

Цялата тази теза е безумна и вредна. С тази статия искам да покажа дълбочината на това безумие.

Защо мъжът не заработва

И мъжете, и жените не заработват по две причини – не умеят или не искат.

Не умеят да намират клиенти, да водят преговори, да изпълняват задълженията си както трябва, да работят в по-сложни условия, да усвояват ново оборудване, да пътуват до там, където плащат повече и т.н.

Не искат да намират клиенти, да водят преговори, да изпълняват задълженията си както трябва, да работят в по-сложни условия, да усвояват ново оборудване, да пътуват до там, където плащат повече и т.н.

Това са и всички причини.

Разбира се, може още да се каже, че човек не може. Но ако се вгледаме, то всяко „не може“ в крайна сметка се превръща в „не умее“ или в „не иска“. Да кажем, че ето в страната има тежка икономическа ситуация. Може, например, да се продават наркотици и да се заработва прилично, но човек не прави това. Не може? Не, разбира се. Не иска (и това е достойно за уважение).

Така че мъжът (както и всеки друг човек) не заработва всичко на всичко по две причини – не умее или не иска.

Сега, знаейки това, дайте да видим как тезата „жената вдъхновява мъжа да работи“ ще издържи на срещата с реалността.

Вдъхновението е безполезно

Не всички знаят, но вдъхновението не работи. Законът на Йеркс – Додсън казва много точно – високата мотивация е вредна за сложна дейност. Колкото е по-сложна работата, толкова по-ниска трябва да е оптималната мотивация.

Заработването на пари е сложна работа, тук не са необходими мотивация и вдъхновение или огън в очите. Тук е необходима квалификация и дисциплина. И малко късмет.

Жената може вдъхновява колкото си иска, но ако мъжът не умее да работи, то вдъхновението само ще влошава ситуацията – мъжът ще се опитва, няма да му се получава (просто защото не умее) и ще вдигне ръце.

Така че не трябва да се вдъхновяват действия, които човек не може да изпълнява.

Може, разбира се, да се подтиква човек да се учи, но първо, да се учиш не означава все още да заработваш. И второ, ученето е също сложна дейност и тук законът на Йеркс-Додсън е напълно приложим.

Така че, ако мъжът не умее, жената няма да успее да го вдъхнови.

Преди всичко ситуацията оказва влияние

Социалните психолози много внимателно изучават влиянието на хората един върху друг. И основният извод е, че най-много от всичко оказва влияние ситуацията. Тоест за да се повлияе върху другия човек, трябва първо да се промени ситуацията, в която той се намира.

И затова отново повтаряме – жената е безсилна да вдъхнови мъжът, ако той не иска. Уговорки, подтикване, подмилкване, подмятане и други такива подобни няма да сработят. Просто ситуацията е същата.

Друг е въпросът, когато ситуацията се промени – например роди се дете. Неведнъж съм се сблъсквал със ситуация, когато раждането на дете е довеждало до осезаем ръст на заплатата на мъжа.

Защо? Защото детето изисква разходи. А за разходите са необходими пари. И ето че мъжът започва да работи повече и да заработва повече. Един мой познат ръководител в отдел „Продажби“ ми е казвал:

Много се радвам, когато моите момчета се женят – значи ще има или ипотека, или дете, а най-добре и двете. Тогава те, най-накрая, започват да работят така както трябва.

Ситуацията подбужда мъжа да работи повече, но не казваме, че детето е вдъхновило мъжа, нали?

Работата не е във вдъхновението, а в това, че мъжът гледа детето и разбира, че е необходимо да заработва повече. Разбира и започва да заработва повече.

Вярно, че има и такива, които гледат и не разбират. И не заработват.

Ведра и безопасна среда

Добре де, ще каже някой, нима от всичко това следва, че жената изобщо не влияе на мъжа да заработва повече? Нима някой ще иска да заработва за този, който изхарчва всичко и го тормози?

Хващате се за проблема откъм грешната страна – ще ви отговоря аз.

Безусловно, в отношенията е много важна ведрата и безопасна обстановка. Много пъти съм писал за това и смята да пиша още повече. Безопасната и ведра среда е много приятна, никой не спори за това.

Само че за тази среда не е отговорна само жената. Тази среда се създава от двамата съпрузи. Подчертавам – от двамата. Наивно е да се говори само за жената, че е отговорна за психологическото състояние на семейството.

Двамата се вдъхновяват взаимно. Възхищението от другия е необходимо условие в отношенията и за това съм писал много и подробно. Не трябва да се акцентира само върху единия.

Задача и на двамата съпрузи (ако, разбира се, искат щастлив брак) е постоянно да се възхищават, вдъхновяват, прегръщат, поддържат, изслушват, помагат и така нататък и тем подобни.

Забележете – и двамата, а не само жената.

Заучена безпомощност

Е добре, ще ми възразят някои, а какво жената не може ли да унищожи желанието на мъжа да заработва?

Тук съм съгласен – теоретично, разбира се, може. На теория.

Ако постоянно укорява, ругае, претендира, унижава и всичко в този дух, може да формира в човека заучена безпомощност (особено пасивно състояние на организма, открито през 1967 година от Мартин Селигман).

Но абсолютно същото може да направи мъжът по отношение на жена си.

И всичко това води до плоскостта на разрушаване на безопасната и ведра среда, за която писах по-горе, а не до плоскостта за заработване на пари.

А създаването на ведра обстановка е работа и на двамата, а не само на жената.

Каква е вредата?

Сега ще разберем защо е вредна тезата „жената вдъхновява мъжът да заработва“.

Първо, вредна е с прехвърлянето на отговорността. Оказва се, че жената е отговорна, а мъжът – напълно безотговорен.

Така че жената се втурва в напълно безнадеждна кауза и чувства безсилие и вина, а мъжът се оказва светена вода ненапита, а може дори и да укорява жената, че видиш ли „ти не се стараеш и всичко това е заради теб“.

Второ, тази теза е насочена в грешна посока за промяна.Парите се появяват вследствие на работа, а не на вдъхновение. За да заработиш повече, трябва да мислиш и да правиш (няма да навреди и малко късмет).

Но мъжът, заслепен от тезата за жената и вдъхновението, вместо да мисли и да прави нещо, чака кога жена му ще го вдъхнови. Той трябва да се замисли, да се огледа и прецени къде и как се заработва повече, а после да помисли как да попадне на такова място.

Например, той работи като програмист и вижда, че повече получават тези, които са усвоили някакъв език за програмиране. Изводът? Върви и го научи, повишавай си квалификацията. Къде е тук вдъхновението? Тук трябва да се мисли и действа.

Трето, тази теза изкарва мъжа безволево животно, което само за себе си не струва нищо(това наистина намирисва на сексизъм). А в същото време мъжът, колкото и да е странно, е напълно годен субект, който може и сам активно да действа и да успява.

Да, често, на мъжът му е необходимо по-малко (един мой добър приятел ми беше казал, че той можел да преживее и с 200 долара, повече не му трябвало, но искал жена му да можела да си позволи някои неща, включително и да не работи).

Но – обърнете внимание – той говореше именно за желанието си да печели заради жена си. Не за вдъхновение, а за желание. Тоест, той иска да печели заради нея. Това е желание, а не нейна заслуга. Все пак мъжът не е скот.

И освен това, не на всички мъже им трябва по-малко, отколкото на жените.

Така че тази теза е вредна, много вредна.

Какво да се прави?

Жените не трябва да се поддават на тези провокации и да не поемат излишна отговорност.

Мъжете да не се поддават на изкушението да прехвърлят цялата отговорност върху жените, а да се ангажират с живота си сами.

Заедно те трябва да създават безопасна и дружелюбна среда, за да може в брака да бъде комфортно и на двамата.

Така че, тезата „жената вдъхновява мъжа да заработва“ е вредна и откровено безумна. Следването й вреди и на жените, и на мъжете.

Да, важно е да се създава добра среда в брака, но парите се появяват благодарение на работа с глава на раменете, а не благодарение на вдъхновение.

Автор: Павел Зигмантович

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм: