.

Труден и потаен характер, има инативна и нереална природа

Воден знак, подвластен на Луната, планетата на бляновете и душевните движения

Ракът е най-странният знак на Зодиака, защото Луната, царица на нощта и на космическите светове, му влияе по драматичен начин.

От юни тя започва възшествието си към максимума на своята нощ и усилвайки се, властта й расте чак до 22 юли.

Луната, повелителка на природните сили, на сантименталния живот и на чувствеността, дава толкова многобройни импулси на родените под Рака, че те остават понякога напълно неразбираеми за околните.

Тя ги дарява с една подвижност на ума, която се стреми към пароксизъм, с една интуиция, която е почти гадателски дар, с качествата на медиума, които ги обричат завинаги на голямо нервно напрежение.

Тя ръководи също така женския живот, плодовитостта, бременността, майчинството.

Ако влиянието на Луната не е коригирано от някое друго, благотворно влияние, то би могло да направи онези, които са му подвластни, екстравагантни и истерични и да доведе до смущения в умствения им живот.

Особено при пълнолуние или в първата й четвърт тя влияе по най-пагубен начин на свръхчувствителните натури, тласкайки понякога смутените умове към най-лоши крайности…

Какво да кажем за душевното състояние на Рака, който е под властта на тази истински черна светлина?

Веднага трябва да се подчертае – той не е и никога няма да бъде същество като другите, все едно мъж или жена, защото Луната го е дарила с тази втора природа, богата и опасна, която се нарича въображение.

Ракът е човек с такова въображение, което понякога стига до границата на раздвоението.

Това състояние на омагьосаност, плюс една пълна несъзнателност силно дразнят заобикалящите го. Човек трябва веднъж завинаги да се откаже от логиката и разума, за да живее в разбирателство с един Рак.

Трябва да приеме неговата искреност и непостоянството му, неговата добросърдечност и заслепението му, в което той, впрочем, постоянно се намира.

Ако живеещите с Рак мислят, че той симулира, играта е загубена, неразбирателството все повече ще се увеличава.

Ракът не симулира и не е злонамерен. Той просто и естествено излиза от царството на рационалното, за да влезе без преход в ирационалното.

И тъкмо в пределите на ирационалното той се движи с най-голяма лекота и оттам докосва забранените за земните умове области.

Освен това Ракът страда. Той страда, защото има една чувствителност, подобна на концентричните кръгове, предизвикани от падащ във водата камък – тези кръгове се разширяват до гигантски размери.

Както вечното движение на вълните, животът на Рака е непрестанно редуване на емоционални състояния, защото и най-доброто нещо го разстройва.

Това, което за другите едва ли има някакво значение, за него е прекалено важно. Тези прояви на свръхчувствителност са особено чести в младостта на Рака, когато все още не се е сблъскал с реалността на живота.

В първата част от живота си, Ракът наистина не познава нито минутка покой. Всеки факт, всяко същество, всяко събитие за него е цял проблем.

Едва на 20-та година животът за него приема известна форма. Изглежда тогава той излиза от своя пашкул и търси някакъв начин да живее, някакво ориентиране, което ще мине без сътресения, толкова повече, че младия Рак е обикновено облагодетелствуван през този период от покровителството на всички заобикалящи го – покровителство материално и морално.

Почти рефлекс е да желаят да закрилят Рака, защото той е затрогващ, ”изгубено дете”. Но не винаги е уместно да се отлага мига, когато той ще излезе в допир с действителността.

Когато излезе от тези си първи трудности, Ракът ще потърси веднага един дом, едно огнище, зашото изпитва необходимост – и това е също необходимост от закрила – да се чувства приютен, на сигурно място.

Впрочем, домът играе голяма роля в живота на родения под Рак, било той мъж или жена. Той обича дома си, но особено една стая от този дом.

Дори ако жилището е широко, той ще си избере една стая далеч от шума, далеч от твърде силната светлина, малко настрана от семейния живот и тъкмо там ще се настани, живеейки изключително в своето леговище, което нарежда и украсява според вкуса си.

С голяма мъка може да бъде накаран да излезе от тази стая, освен ако се касае за пътуване по вода, защото Ракът обожава водата, макар и да не обича дългите пътувания.

Ако не е в брак, той ще има със семейството /братята и сестрите си/ вечни недоразумения. Ракът е винаги черната овца в една семейна среда, която не винаги иска да разбере крайното своеобразие на едно дете Рак.

За да упражнява професията си и да поема отговорността на възрастен човек, Ракът трябва да превъзмогне всичките си вътрешни трудности, а това не е лесно. Тази блестяща индивидуалност се пилее в неверни ходове и грешки в ориентацията.

Професионалните му дебати са трудни, защото той не е годен да се приспособява и да се подчинява, а и защото има докачлив характер.

Ракът има особено голяма работоспособност и упорита енергия, стига веднага да се намери върху някаква траектория. Обикновено успехът му разцъфтява във втората половина на живота.

Той употребява цялата първа половина да „търси“.

Този индивидуален ум може да заеме политически постове, той може например да достигне най-високите степени на държавническото поприще.

Неговото търпение на мравка го кара да избира професиите, които изискват особена обич към някаква колекция, например от предмети, от творби на изкуството.

Раците могат да бъдат антиквари, колекционери, живописци, писатели, музиканти. Те обичат кулинарното изкуство, могат да станат големи ръководители, интересуват се от хранителни продукти, от гостилничарство и хотелиерство.

Техният вроден вкус ги води към модния дизайн, способността им да се превъплъщават – към комедията или трагедията; усетът им за миналото – към археологията; духовността им – към основаване на болници, благотворителни общества, религиозни организации; любовта към водата – към флотата или водните спортове, а интуицията – към медицината.

Те могат да бъдат да бъдат и поети, но винаги с една романтична нотка.

Ако са хора на изкуството, то лицето, което живее до тях, трябва да бъде образец на такт и чувствителност, защото те ще са артисти, особено трудни за съвместен живот – трябва да бъдат оставяни в тяхната собствена атмосфера, без човек да се опитва да ги превъзпитава; най-много да се слага малко ред около тях.

При Рака-творец още повече, отколкото при другите Раци трябва да се откажем от желанието си да го накараме да осъзнае непотребните неща, които казва или върши.

Неговият чудноват начин да участва в живота го поглъща дотам, че задушава критическото му чувство, а понякога дори и природния му гений.

Сблъсъците, студенината, грубостта или лошите маниери, както и любопитството по отношение на частния му живот са също причина за дрязги с него.

Ракът, мъж или жена, не прощава никога и още по-малко забравя.

Те си замълчават, трупат в себе си, но в даден момент, обикновено тогава, когато това ще бъде най-безболезнено за другия, Ракът пришпорва своята злопаметност и може да стане зъл.

По своему горделив, Ракът държи много на мнението, което имат другите за него.

Ако се опитате да проникнете в неговите мисили, той се обижда и почва да гледа с лошо око всички опити за духовно сближение, не отговаря на никакъв въпрос, който се отнася лично до него и ако настоявате, надменно ви обръща гръб.

Той се оставя да стигнете до него, само ако успеете да го обкръжите с една атмосфера на мекота и спокойствие.

И все пак този труден характер има понякога изненадващи просветления – в труден час той може да събере силите си и да даде доказателства за образцова дисциплина, дори за голяма строгост към себе си.

Голяма любител на четенето, голям асимилатор на прочетеното, надарен с безпогрешна памет и с нещо като ясновидство, той поглъща всичко и знае твърде много.

Духът му никога не е в покой. Той затваря всичко в себе си, той трупа мисли, идеи, впечатления.

Ракът има много от отличителните белези на животното, което го символизира – речния рак. Тъй върви назад и пази тайните си като магьосник.

Овен              Телец

Близнаци     Рак

Лъв                Дева

Везни           Скорпион

Стрелец       Козирог

Водолей         Риби