.

Плах характер, твръде потаен и интуитивен

Подвластен на Нептун и Юпитер – планетата на съзидателната енергия и на мъдростта

Кръгът на Зодиака завършва с един воден знак, Рибите, символ на християнството, който намираме изобразен на катакомбите и върху религиозните орнаменти.

Това не ще рече, че всички родени под знака на Риби са религиозни, но всички те са белязани със смътния далечен спомен за миналото и за древните цивилизации, които сякаш се превъплъщават в тях.

Това е, впрочем, слабото им място и символът на техния знак го потвърждава – две риби, свързани помежду си, но плуващи в две различни посоки. Две планети влияят върху тяхната съдба – Нептун и Юпитер.

На Нептун приписват неспирните контрасти, безпокойствата, тайнствените вдъхновения, ясновидските сънища, емоциите, безпорядъка, големите борби.

Планетата Юпитер, напротив, дава характерните черти на този знак – щастливи обстоятелства, интуиция, мъдрост, религиозно чувство.

Подчинен на тези влияния, роденият под знака на Риби, въпреки спокойната си, скромна и тиха външност, е същество, раздирано от противоречия и несигурност, което изглежда често уморено и печално.

Този знак е също така символ на човешката обич, на самоотрицанието, на справедливостта, достигаща понякога до жертване на собствената личност.

Неговият характер е сложен и противоречив, разкъсан между два противоположни полюса: той е човекът на хилядите страхове, човекът на бурите в чаша вода, на всекидневните драми по повод на дреболии и на вечната нерешителност.

Повечето от действията го плашат – отговорността от поемане на инициатива, страхът да не се излъже.

Не че му липсват вдъхновения /напротив, той може да има най-високи, най-благородни прояви/, но му липсва често силата да ги реализира, защото е чувстителен, мек и скептичен.

Той има силна интуиция и предчувствие. Често следвайки тази интуиция, той тръгва почти срещу нормалната човешка логика и разсъждава или действа така, че изглежда неразумен. Но често има право.

Той слисва със своята проницателност. Понякога от думите му лъха вдъхновение, а понякога буквално предизвиква бъдещето.

Или най-малкото, с една изключителна духовност той води, съветва и стига до оригиналното, непредвидено решение, което поставя всяко нещо на мястото му.

Никой друг освен него не би могъл да каже онова, което той казва. Открива ли той? Възразява ли той? Нито едното, нито другото.

Той има в особени моменти интуиция, която формулира съвсем просто, дошли от „другаде“ мисли, които преминават през ума му.

Често той не съзнава тази си дарба, но предсказателните му видения го карат да излезе от своята пасивност и го тикат към действие.

Родените под този знак обичат удоволствието и душевния покой до такава степен, че могат да станат апатични.

Те са гостоприемни, великодушни, но рядко успяват да са весели; някои се оставят да стигнат до меланхолични бръщолевения.

Ако се развиват добре, те стават сантиментални, сърдечни, искрени, вярващи в бъдещето; те обичат правдата, мира, разбирателството; те често са филантропи, социолози, занимават се със социално подпомагане и правят най-големи жертви, за да уталожат страданията на другите.

С родителите и приятелите си те са великодушни и изпитват удоволствие, когато дават. Страхът им от бъдещето не ограничава щедростта им. Те дават с широта онова, което притежават. Понеже често им липсва здрав разум, те рискуват да бъдат ограбени от близките си.

Силното влияние на Нептун ги дарява с голяма чувствителност, което прави от тях медиуми; освен това те имат някаква склонност към церемониалното, към догмата и ритуалите. Неговият тип се оставя понякога да бъде овладян от лъжата и инерцията.

Трудно е да го задържите, да го анализиате, особено ако е интелектуалец, защото той е пълен с противоречия и има в сърцето си нещо неуловимо.

Неговият фатализъм може да бъде отрицателен фактор, който парализира волята му.

Тук се крие една от най-големите опасности, защото повече от другите знаци, роденият под знака Риби има нужда от самодисциплина, за да превъзмогне своята склонност към саморазрушение.

Има добра памет и лекота за учене на езици; често ги привличат математиката /Айнщайн/ и педагогиката, защото обичат децата. Той е музикален творец /Шопен/. Той се отличава в областта на живописта /Реноар/ или скулпурата /Микеланджело/.

По-слабият тип избира скромна работа, към която се привързва с абсолютна почтеност, скромно, без прекален ентусиазъм, но със сериозността, с която се отнася към всичко.

Финансовото положение на Риби познава силни колебания, но обикновено те успяват да си създадат добро положение. Голяма част от милиардерите са зодия Риби.

Жената Риби – предана

Жената, родена под знака Риби е характерна красавица – чувствителна, крехка, въздушна, тя често се отличава с някаква феерична грация. Заедно с този тип се срещат и други – с масивни форми, които имат склонност към затлъстяване.

Почти винаги този тип жени имат периоди, когато им липсва жизненост, защото те са твърде чувствителни към влиянието на Луната. В периоди на пълнолуние те са твърде активни; при новолуние преобладава умората.

Те имат твърде богат интимен живот и са дълбоко сантиментални, с известа склонност към меланхолия. Те са добри майки и чувствителни съпруги с голяма възможност към приспособяване.

Всички жени Риби обичат да имат удобно семейно огнище, обаче, докато някои се грижат за него с прекалено старание, други го изоставят напълно.

При мъжете двойнствеността на знака създава един много слаб и сух тип, с живи очи и широко чело, бързи движения и втори тип – тежък и бавен. Всички, обаче, са чувствителни, впечатлителни, сантиментални, себелюбиви и понякога мързеливи.

Роденият под знака Риби рядко е решителен, енергичен; в повечето случаи той чака нещата сами да дойдат при него и не умее да си пробива път с лакти.

Тъй като е амбициозен, той често се разочарова, защото не успява да осъществи желанията си поради пасивната си природа. Голям традиционалист, той обича дома и семейството.

Дори и да не изглежда такъв, той е консервативен и твърде великодушен по природа.

Двойнствеността на знака може да го направи верен, дълбоко свързан с дома, децата и жена си, да живее единствено за тях и за работата си; или пък да се отдаде на многобройни авантюри.

Овен              Телец

Близнаци     Рак

Лъв                Дева

Везни           Скорпион

Стрелец       Козирог

Водолей         Риби