.

Роденият в Москва Константин Кисин живее във Великобритания от дете и освен успешен сатирик, понастоящем е един от най-влиятелните политически коментатори.

Според Кисин климатичният активизъм е стигнал твърде далеч и промиването на мозъците на младите хора се е превърнало в ментален вирус.

Представяме ви със съкращения неговата реч пред студентите в Oxford Union Society, публикувана в Twitter и Youtube и гледана над 20 милиона пъти.

Казва ни се, че сегашното поколение повече от всяко друго се тревожи от един конкретен проблем и този проблем са климатичните промени. Казва ни се, че много от младите хора страдат от „климатично безпокойство“.

Те искат да спасят планетата и за малко аз ще се присъединя към тях. Ще се присъединя към тяхното боготворене на „света Грета на климатичните промени“.

Нека всички приемем, че преживяваме климатично бедствие и запасите ни от полярни мечки са на изчерпване.

И какво ще правим с този огромен проблем, пред който е изправено човечеството? Какво можем ние във Великобритания да направим? Можем да направим само едно нещо, и знаете ли защо?

Защото тази страна е отговорна точно за 2% от глобалните въглеродни емисии, което означава, че ако Британия ей сега потъне в морето, това няма да промени абсолютно нищо по въпроса с климатичните промени.

Бъдещето на климата ще бъде решено в Азия и в Латинска Америка. От бедни хора, на които не им дреме за спасяването на планетата.

И знаете ли защо? Защото са бедни!

Аз идвам от Русия, която не е бедна страна, тя е страна със среден доход. Но 20% от домакинствата в Русия нямат вътрешна тоалетна. Те имат външна тоалетна. И нямам предвид тези хубави портативни тоалетни, които ние имаме тук, нямам предвид дори портативните тоалетни от Гластънбъри. Имам предвид дървени колибки с дупка в земята.

Тези дупки събират ферментиралите спомени от последните 10 000 посещения. Колко от вас ще се приберат тази вечер у дома и ще кажат: „Хайде да изнесем тоалетната навън“ и ще издигнат сибирски нужник в задния си двор? И ако вие не го правите, защо трябва те да го правят?!

120 милиона души в Китай нямат достатъчно храна. Нямам предвид, че не получават десерт, имам предвид, че страдат от системно недохранване. Това означава, че имунната им система е срината, защото нямат достатъчно храна. Ще ги накарате ли да си останат бедни?

Представете си, че сте Си Дзинпин, китайският лидер. Когато сте били на 10 годинки е имало революция, културна революция във вашата страна, дошли са хора и са вкарали баща ви в затвора. Майка ви е трябвало да го предаде; сестра ви се е самоубила; а вие, вече без закрилата на доскоро могъщия си баща, сте изпратени в село, където живеете в къща в пещера.

И ето ви отново, десетилетия по-късно, прокопали сте с нокти пътя си до кървавия и хлъзгав връх на китайската политика, за да станете безспорния върховен лидер на същата комунистическа партия, която е унищожила семейството ви.

И знаете, че най-важното нещо, което трябва да правите, за да оцелеете и да останете на власт, е да доставите единственото нещо, което народът на Китай иска – просперитет. Икономически растеж! Къде, мислите, се класират климатичните промени, в списъка с приоритети на Си Дзинпин?

1/3 от децата, живеещи в крайна бедност, живеят в Индия. Те гладуват и умират от напълно лечими болести.

Ако ми кажете, че имам избор – или синът ми да бъде сериозно застрашен от глад и да умре от лечима болест през следващата година, или мога да натисна копче и той ще живее, ще тръгне на училище, ще доведе първата си приятелка у дома, ще отиде в университет, ще завърши, а след това ще почне работа, ще се ожени, ще има деца и ще стане мъж. Всичко, което трябва да направя, е да натисна това копче и всеки ден от живота на сина ми един гигантски облак от въглероден диоксид да бъде изпускан в атмосферата. Няма родител в света, който не би натискал този бутон, докато не му потече кръв от ръката.

Вие няма да накарате тези хора да останат бедни. Няма дори да ги накарате да не искат да станат по-богати.

Има само едно нещо, което ние в тази страна можем да направим, за да спрем климатичните промени и то е чрез научни и технологични пробиви, които ще създадат чиста енергия, която е не само чиста, но също и евтина.

Единственото нещо, което алармистите на климатичните промени могат да предложат е да промиват мозъците на младите хора, за да вярват, че са жертви, да вярват, че нямат права, да вярват, че това, което трябва да направат, за да стане светът по-добър, е да се оплакват, да протестират. Да изливат супа върху картини.

Но ние знаем, че начинът да направим света по-добър, е да се трудим, да създаваме и да градим. А проблемът с настоящата култура е, че тя дресира твърде много млади умове да забравят това.