.

ИСКРЕНОСТ

О, ти, който си влюбен в красотата на Истината и който си утвърдил своето сърце в простотата на нейните очарования, бъди верен и не ѝ изменяй: постоянството на твоята добродетел ще се увенчае с чест.

Речта на искрения се корени в сърцето му; лицемерие и измама нямат място в неговите думи.

При лъжата той се черви и се смущава, но, казвайки истината, той гледа право в очите.

Той поддържа като човек достойнството на своя характер и се гнуси да слиза до хитруването на лицемерието.

Той е уверен в себе си и никога не се смущава; той има достатъчно мъжество за истината, но той се страхува да лъже.

Той е по-висок от низостта на лицемерието; думите на устата му са мисли на сърцето му.

С предпазливост и придвидливост той отваря своите уста; той изучава, кое е истината и говори скромно.

Той съветва с другарско чувство и укорява с искреност; каквото и да обещава той, то непременно ще бъде изпълнено.

А сърцето на лицемера се крие в гърдите му, той облича думите си в подобие на истината и делата на живота му са измама.

Той се смее в скръбта и плаче в радостта и думите на неговите уста са необясними.

Той работи в тъмнина като къртица, смятайки се в безопасност; но ето – излиа той в светлината и се издава с калта на главата си.

В постоянно напрежение прекарва той своите дни; езикът и сърцето му никога не са в сговор.

Той се опитва да си даде вид на справедлив човек и се заплита в мислите на своето коварство.

О, безумний, безумний! Трудът, който ти си даваш, за да скриеш кой си, е повече от усилието да бъдеш такъв, какъвто искаш да се покажеш и децата, и мъдростта ще се надсмиват на твоето коварство, когато всред видимата безопасност маската ти бъде свалена и пръст на укор се насочи към тебе с насмешка.

Аменхотеп IV, по-късно преименувал се на Ехнатон е десетият фараон от Осемнадесетата династия на Древен Египет, царувал от 1353 пр.н.е. – 1336 година пр.н.е.

Негова главна жена е прекрасната Нефертити, от която има 6 дъщери. Историците твърдят, че прословутият Тутанкамон е негов син.

Ехнатон остава в историята като първият монотеистичен владетел. Фараонът приема името Ехнатон („Угоден на Атон“) и извършва религиозна реформа в държавата си.

Обявява Атон за върховен бог, а по-късно и за единствен. Египетските жреци и голяма част от населението са недоволни от това и скоро след края на управлението му връщат нещата постарому. Заради неприязънта им към него разрушават много от създадените по негово време сгради и изкуство.

Преоткрит е от историята през XIX век с откритието на град Ахетатон, столицата по негово време, близо до днешния Амарна.

Ехнатон е първият владетел в цивилизованият свят, който е провъзгласил вярата в Единия Бог и с право е наречен „най-големият обновител на всички времена“ и ни оставя своя морален завет в произведението си „Напътствия теб аз дарувам“, неговите кратки разсъждения по въпросите за доброто и злото.