.

Хавиер Бардем и Пенелопе Крус се женят на зрели години – тя е на 36, той – на 41. И не е само това, по което влюбените си приличат преди сватбата.

И двамата са слънчеви испанци, и са могли сигурно неведнъж да се засекат по улиците на Мадрид, и двамата са играли във филмите на Педро Алмодовар, после се снимат в Холивуд и даже се познават 15 години преди момента, в който накрая се откриват.

Но, както е знайно, всяко нещо си има времето – Пенелопе и Хавиер е трябвало да преминат през няколко неудачни романа и да преживеят разочарование, за да се отправят към олтара заедно.

След сватбата Пенелопе и Хавиер се установяват не в Лос Анджелис, където живеят всички звезди на световното кино, а в любимия роден Мадрид. Там на бял свят идва и техният първороден син – Леонардо

А на 22 юли 2014 г., в един и същи ден с новия принц на Великобритания, в семейството се роди и момиченце – Луна. Изглежда, че все пак, въпреки многобройните примери за обратното, щастливият брак между звезди не е невъзможен.

На двадесет години съжаляваме за това, което сме правили на четиридесетте, на тридесет и три съжаляваме, за това което сме правили на двадесет и пет, а близо до петдесет, изглежда, започваме да съжаляваме за всички подред. Но ето какво съм разбрал: по дяволите на всички тези съжаления.

Нрави ми се, когато животът показва незначителността на това, което правя.

Не съм поклонник на разкоша. За мен черният хайвер е две пържени яйца, картофи и шунка. В голяма чиния.

Вярвам в това, че някога хората действително са били малки маймуни. В крайна сметка, всяко утро, когато се погледна в огледалото, предавам поздрави на Дарвин. В такива моменти неговата правота е особено очевидна.

Нито една награда не е способна да те направи истински добър актьор. „Оскар“ е нужен само за това, че да накара зрителя да дойде в киното.

Във всеки човек има постоянна борба между това, което е, и това което би трябвало да бъде. Наистина, не всеки забелязва тази борба.

В някои моменти си длъжен накрая да определиш своето мнение. Не може цял живот да се живее по средата.

Истинската красота се крие в грозотата – ето това си казвам всеки ден.

Забелязал съм, че хора, които аз считам за талантливи – такива, като Милош Форман, Алехандро Аменабар, Коен, и Уди Алън – работят по един и същ принцип: аз не знам, какво правя, не знам как да го направя, аз просто се опитвам да го правя – това е всичко.

Не вярвам в Бог, но вярвам в Ал Пачино.

Както и много други срамежливи хора, които на никого не изглежда де са срамежливи, аз съм много срамежлив.

Когато се видя на корицата на списание, си мисля, че този свят се е побъркал.

Снимам се в киното, защото нищо друго не умея да правя.

Актьорите са като зеленчуците на пазара. Всеки си има цена. И аз съм такъв зеленчук. Само дето на мен не ми пука колко струвам!

Искам да ме запомнят смеещ се!

Бракът ми е щастлив. Дишам и живея в мир. Истински съм благодарен на онзи, който е там горе за това, че ми е дал шанса да бъда обичан.