.

Тази сърцераздирателна снимка е направена от Джо О’Донъл, изпратен от американската армия, за да документира ужасите, причинени на японците с въздушните набези и атомните бомби през 1945 г.

На снимката малко момче носи на гръб братчето си до мястото за кремация.

С боси крака и личащ отдалеч опит да изпълнява ролята на най-възрастния оцелял член на семейството си, като очевидно се опитваше да копира гордата стойка, която е виждал от по-възрастните си униформени роднини.

Фотографът Джо О’Донъл разказва: 

Видях момче на около десет години да върви. Носеше бебе на гърба си. По онова време в Япония е често срещано явление по-големите братя и сестри да носят по-малките на гръб и така да играят, но това момче определено се различаваше. Виждаше се, че е дошъл на това място със сериозна причина. Изражението на лицето му беше нагнетено. Малката главичка на бебето беше килната встрани, сякаш беше заспало.

Момчето стоя там пет или десет минути. Мъжете с бели маски се приближиха до него и мълчаливо започнаха да свалят въжето, с което беше привързано бебето. Тогава видях, че бебенцето е мъртво. Мъжете хванаха телцето му за ръцете и краката и го поставиха в огъня.

Момчето стоеше там изправено, без да помръдва, гледайки пламъците. Хапеше долната си устна толкова силно, че от нея потече кръв. Пламъкът изгоря, също както залязва слънцето. Момчето се обърна и си тръгна мълчаливо.