.

Позволи си да паднеш

Отпусни се.

Научи се да наблюдаваш охлюви.

Посади невъзможни градини.

Покани някой опасен човек на чай.

Направи малки знаци, които казват „да“
и ги разпръсни навсякъде в дома си.

Сприятели се със свободата и несигурността.

Радвай се на мечтите.

Плачи на филми.

Люлей се високо колкото можеш
с люлка на лунна светлина.

Поддържай различни настроения.

Възпротиви се на това да си „длъжен“.

Направи го от любов.

Дремвай честичко следобед.

Дарявай пари. Направи го сега. Парите ще последват.

Вярвай във вълшебства.

Смей се много.

Къпи се в лунна светлина.

Сънувай диви, фантастични сънища.

Рисувай по стените.

Чети всеки ден.

Представи си, че си омагьосан.

Кикоти се с децата.

Слушай думите на старите хора.

Разтвори се, потопи се, бъди свободен.

Благослови се.

Освободи се от страха.

Играй си с всичко.

Забавлявай детето в себе си.

Ти си невинен.

Построй замък от одеала.

Намокри се.

Прегръщай дървета.

Пиши любовни писма.

САРК
(Сюзан Ариел Рейнбоу Кенеди)
Превод от немския превод на Йозеф Бойс: Emanuil A. Vidinski

Йозеф Бойс е германски скулптор, инсталационен и графичен творец, естет и педагог по изкуство. Неговият обширен труд е основан на идеите на хуманизма, социалната философия и антропософията.

Той стига до своята кулминация в неговото съчинение „Extended definition of art“. Също така играе решаваща роля за появата и развитието на Gesamtkunstwerk (Синкретичното изкуство) и социалната скулптура.

Кариерата му се характеризира като страстна, дори остър публичен дебат (бил е доста скандална личност), но в днешно време Бойс се счита за един от най-влиятелните и значими творци на 20-ти век.

Бойс е роден на 12 май 1921 г. в малкия германски град Крефелд. Учителите му го смятат за талантлив в рисуването. Взима уроци по пиано и виолончело.

Няколко пъти посещава ателието на фламандския художник и скулптор Акилес Моортгард. Други негови интереси са били скандинавската история и митология и особено природните науки.

Спазвайки принципите си, но също и по своя потребност, той спасява книгата „Systema Naturae“ на Карл Линей „…от онази голяма горяща купчина“, когато Германската националсоциалистическа работническа партия започва аутодафе (масово изгаряне на книги) в Клеве.

Около 1936 г. е документирано членството на Бойс в Хитлерюгенд; организацията, обхващала голямо мнозинство от германски деца и юноши по онова време, а по-късно същата година членството станало задължително. На 15-годишна възраст взема участие в Нюрнбергските митинги през септември 1936 г.

Още от ранна възраст Йозеф Бойс показва остър интерес към природните науки и обмисля кариера в медицината, но в последните си години в училище решава да стане скулптор, най-вероятно повлиян творбите на Вилхелм Лембрук.

Към 1939 г. работи в цирк близо една година като поставя плакати и се грижи за животните. Получава университетската си диплома през пролетта на 1941 г.