.

Замисляли ли сте се някога, че за хармоничното развитие на всякакви взаимоотношения (в семейство или в екип) е важно да има определени пропорции на критика и похвала?

Оказва се, че учените правят много изследвания по този въпрос и дават идеалното съотношение между позитивите и негативите.

Коефициентът Лосада

Коефициентът Лосада е съотношението между положителното и отрицателното в отношенията между хората.

Психологът Джон Готман е първият, който отбелязва влиянието на тези пропорции. Повече от 40 години той анализира повече от 3 000 брака.

Предвид пропорциите на положителното и отрицателното в една връзка, той може да предвиди вероятността за развод с 90% точност.

По-късно психологът Маршал Франциско Лосада, анализирайки стотици бизнес групи, ясно определя обстоятелствата с най-голяма ефективност и извлича съотношението.

Джон Готман е професор по психология в Университета на Вашингтон и специалист в областта на семейните отношения.

Заедно със съпругата си Джули, която също е психолог, повече от 40 години се занимава с изследвания и консултации на двойки с проблемен съвместен живот. 

Защо пропорциите са толкова важни?

Представете си, че ситуацията е кораб с платна. Вятърът е похвала. А критиката е руля на кораба.

Дали корабът ще се движи, ако критиката ви е по-голяма от похвалата? Без значение колко въртите колелото, няма да стигнете никъде без „вятъра на похвалата“.

Или обратното – всичко, което правите, е да сеете похвали към партньора си и не обръщате внимание на недостатъците му. Такъв кораб ще стане неконтролируем и кой знае къде ще се носи с вятъра.

Коефициентът Лосада е приблизително равен на 3 похвали на 1 критика.

Това е необходимият минимум за постигане на висока производителност във всеки отбор, независимо дали става дума за колега, приятел, или член на семейството.

Максимумът е около 7 похвали на 1 критика. Отношенията, които са извън границите на тези цифри, неизбежно се влошават с течение на времето.

Ето как работи

Без положително отношение и готовност за компромис, всякакви отношения ще се разпаднат.

Но също толкова опасна е пълната липса на негативност. Балансът е много важен.

Така че запомнете това просто правило: 3 похвали на 1 критика.

Източник: psychology.framar.bg
Редактор: Елиза Трайкова