.

Спомням си ясно как сънувах един сън. Имаше една стълба, която не беше закрепена добре и водеше нагоре до небесата. В началото стъпалата бяха дебели и здрави и много хора се опитваха да се качат по тях. Аз също се качих на стълбата и докато я изкачвах, тя ставаше все по-тясна и тънка. Най-накрая стигнах до небето, а в далечината виждах друга стълба и Кърт беше на върха й.

Двамата си помахахме един на друг и се огледахме наоколо. Нямаше нищо там. Нямаше място, на което да си опънеш палатка, никой не можеше да отиде там. А въздухът беше много гъст и беше трудно да се диша. Тогава с Кобейн се спогледахме и си казахме: „Майната му, хайде да слизаме долу“.

Това споделя Еди Ведър за дните около смъртта на Кърт Кобейн през април 1994 г.

Главният вокалист и китарист на гръндж групата Pearl Jam Еди Ведър е роден на 23 декември 1964 г. в Чикаго, САЩ.

Неговият характерен и силен глас го отвежда към 7-ма позиция в списъка на „Най-добрите певци на всички времена“, изготвен от списание Rolling Stone.

Освен с Pearl Jam, Едуард работи и в сферата на филмовата музика и си сътрудничи с други музиканти.

Еди пише песни за различни филми – „Любовни квартири“, „Осъденият на смърт идва“. През 1999 г. участва в проект против войната в Косово.

Преди Pearl Jam Еди Ведър пее в провинциална група Bad Radio в Сан Диего.

Джек Айрънс от Red Hot Chilli Peppers го препоръчва за вокалист на групата Mother Love Bone от Сиатъл, тъй като фронтменът на групата Ендрю Ууд е починал от свръхдоза.

Това е история за една група, в която вокалистът умира от свръхдоза – и това се случва още в началото. 

Обикновено всяка велика рок история приключва с трагедия, но историята на Pearl Jam започна по този начин.

Това е една история за радостта в контекста на радостта, която се покварява от начина на живот. В нея се говори за начин на живот, който ги спасява от трагедията.

Първото му участие с бъдещите Pearl Jam е във възпоменателния проект на Ендрю Ууд Temple of the Dog – пее дует с Крис Корнел от Soundgarden.

Така Mother Love Bone постепенно се превръщат в Pearl Jam.

Първият албум на групата – „Ten“ излиза през 1991 година. Оттогава бандата е издала общо 10 студийни албума, като последният им е „Lightning Bolt” от 2013 година.

Eди Ведър има издадени и два самостоятелни албума. Първият е саундтракът към филма „Сред дивата природа“ (2007), а вторият „Ukulele Songs“ излиза заедно с DVD „Water on the Road“ през 2011 г. Участва и в новия Туин Пийкс в ролята на музикант…

Името на групата Pearl Jam има интересна история. Бабата на Еди ВедърПърл е индианка и приготвя психотропно сладко от пейот (Pearl’s jam). Името на групата идва от сладкото на баба му.

Всички икони на последната истинска вълна в рока – гръндж музиката са мъртви. Остана ни само Еди, който прави равносметка:

Шибано странно е. Пишеш за всички гадости и изведнъж се оказваш говорител на шибано поколение. Замисли се… Всяко поколение, което би избрало Кърт или мен за негов говорител, трябва да е много преебано.