.

„Скапан ден!“
„Знаех си, че не трябва да ставам от леглото!“
„Кога ще свърши най-накрая този ден!“

Случва ти се да възкликваш така огорчен, изнервен, ядосан и да си мечтаеш от обяд само да дойде вечерта, да си легнеш и да заспиш.

Защо обаче да пилееш цели дни от живота си като се чувстваш зле? Няма нужда да започва нов ден, за да обърнеш нещата в своя полза, за да се почувстваш отново щастлив, доволен от живота, за да се усмихнеш. Най-добре е да действаш на момента.

Денят ти се е скапал от сутринта? Поправи го, до вечерта има много време. Не знаеш как? Ще ти подскажа.

Оглеждай всяко нещо, което ти се случва и заплашва да разсипе деня ти, най-малко от две страни. 

Обикновено, когато ни се случи нещо неприятно, ние се фиксираме върху него и страдаме ли страдаме.

Ако се опиташ да погледнеш на случката малко по-отвисоко, вероятно ще забележиш, че това, което към момента ти изглежда лошо или направо катастрофално, в последствие е довело до нещо добро.

Използвай техниката „И това ще мине.“ 

Да, случило ти се е нещо неприятно, приеми го и продължи нататък. Не го преживявай през целия ден, това ще ти донесе само още повече негативни емоции.

Реши какво искаш – да си тъжен или да си весел, или поне спокоен. 

Ако искаш да си весел и спокоен, тренирай редовно прилагането на точка 2. Ще откриеш, че времето, което ти трябва, за да приемеш каквото се е случило и да преминеш нататък без да си го слагаш на сърце, се скъсява. В началото може би ще ти е малко трудно.

Но тогава, докато се разкъсваш между „И това ще мине.“ и „Много зле се чувствам, защо трябваше да ми се случва това, много ми е зле.“, спомни си какъв искаш да си – тъжен, ядосан, огорчен или спокоен и весел. Научи се да не носиш излишен товар със себе си.

Помни, че твоето поведение предизвиква голяма част от нещата, които ти се случват. 

Ако си ядосан, вероятността през целия ден да продължат да се случват неща, които те ядосват и изнервят още повече, е голяма.

Добре е да осъзнаеш обаче, че нищо не се случва ей така, от само себе си, а е резултат от твоето взаимодействие с други хора и от начина, по който възприемаш действията им. Може това, което днес те е разсърдило или наранило, утре – когато си спокоен – изобщо да не ти направи впечатление. Не ми ли вярваш?

Направи си експеримент. Запомни, а най-добре си запиши, случка, която те е разстроила, когато си имал скапан ден. Постарай се да я опишеш точно.

Изчакай няколко дни, и когато си в добро настроение, си я припомни. Вероятно ще се учудиш, че си разпилял емоции и усилия за нещо толкова незначително.

Използвай чувството си за хумор. 

Няма по-силно оръжие от него. Научи се да се шегуваш със себе си и с нещата, които ти се случват. Това определено ще те накара да се чувстваш по-добре и да не губиш здравословната доза реализъм.

И помни: никой не може да развали деня ти, ако не му позволиш.

А защо да позволяваш на когото и да било да те кара да се чувстваш зле, когато всъщност искаш да се чувстваш добре. Имаш ограничен брой дни, използвай ги, за да си щастлив. От теб зависи.

източник: Поляната