Ревността е порок на слабите и неуверените.

Мнозина крият страховете си зад собственически чувства. Клишето “Ревнувам те, защото те обичам!” е само прах в очите.

Всъщност в поведението на ревнивците прозират преди всичко ниската самооценка и нездравото желание да притежаваш другия.

А ако случайно вие сте се хванали на въдицата на онзи, който ви обяснява, че любовта е тъждествена на ревността, значи сте плували на плитко. Защото второто чувство наистина приляга повече на ниско организирания белтък.

Любовта и ревността нямат много общо.

Макар че в периода на първоначалното влюбване това често се случва. Тогава романтично увлечените и взаимно идеализиращи се партньори си мислят: “Ревнува ме, значи ме обича!”

Но за да откриете десетте разлики между двете картинки, нека най-напред уточним що е любов и що е ревност…

Любовта се усеща едновременно с тялото, чувствата и разума.

Тя прави разлика между това да си свързан с другия и да си вързан за него. Когато двама души се обичат, не е нужно да заприличат на двете колела на велосипеда. А всяка минута, прекарана в ревност, е всъщност пропуснати 60 секунди от живота на любовта.

В хармоничната двойка има непрекъснато съблазняване и движение един към друг.

Общуването е директно и прозрачно. Има доверие, което означава да можем спонтанно да изразим това, което чувстваме и мислим.

Тоест – колкото повече доверие има между партньорите, толкова по-стабилна е връзката. И обратното – желанието да притежаваш другия води до разрушаване на общуването.

Всъщност ревността се ражда от липсата на доверие.

За да се доверим на друг, трябва първо да вярваме в себе си. Излиза, че ревността е другото име на неувереността в самия себе си.

Тя се провокира от пристъпи на неудовлетвореност, подозрения и собственически страсти. Свързана е с желанието да превърнеш другия в собственост, зад което обаче се крие страх от изоставяне.

Ревнивецът е човек, който иска да задържи нещо за себе си.

Когато „обичаш” някого по този начин, ти го обсебваш. Това не е любов.

Щом обичаш някого, остави го свободен. Любов, при която искате да обсебите партньора си, е придружена със страх и безпокойство.

При ревността ти поставяш този, когото обичаш, по-долу от себе си.

А истината е, че той е свободен да обича, когото пожелае. Старите хора имат една мъдрост: „За да ти е в кърпа вързан един мъж, дръж го отвързан”. Всяко човешко отношение е борба да останеш избран от другия. Дай, за да получиш.

Любовните отношения също са в някаква степен въпрос на договаряне.

За да върви връзката, е нужно още в самото й начало партньорите да поставят своите условия. Да преговарят за тях и, разбира се, да ги актуализират. Така че, ако искате да дърпате конци, по-добре пуснете хвърчило, а не си играйте на любов.

Валентин Велчев, „Нещата от живота“