.

Неслучайно влизането на Слънцето в Козирог и раждането на Синът Божий се улучват.

Всички сме живи, но не всички – малцина са родени. Да си роден, значи да си станал човек. Много хора има, но малко човеци.

Човекът е господар на своята инстинктивна, низша природа, защото за разлика от повечето животни, той мисли.

Човекът е разумно същество, стремящо се съзнателно да еволюира, да се издига над инерцията на плътта, за да осъществи връзка с Духа, с Бога.

Принципът на Козирога символизира раждането на нашето индивидуализирано самосъзнание, или по друг начин казано – нашата лична свободна мисъл.

Козирогът е земен кардинален знак, с планета-управител Сатурн – последната планета в Слънчевата система слагаща границата на видимите с просто око планети от земна гледна точка.

Чрез нея този знак ни учи да определим собствения си аз, нашите лични граници, кръга ни на деятелност, функцията ни в природата като нещо абсолютно различно от всичко друго.

Един вид диференциация, за да разпознаем уникалността си, ролята си в общия организъм, за да сме най-ефикасни в Голямото цяло.

10-ти дом, Козирог, Сатурн в хороскопа дават индикация за нашето поприще – това, което работим, изразяващи дълбоката си същност, а не просто трудейки се за насъщния, за да оцелеем физически.

Козирог е знак свързан с постиженията, с реализирането на целите и то чрез съзнателно положени усилия, методика, воля, търпение, въздържание, самоограничение и дисциплина.

Пътят към върха е тесен. Неговият успех не се дължи на ненадеен късмет, напротив!- той върви по най-острите камъни, без да се оплаква, често гладен, често жаден, извисяващ се над физическите инстинкти, но и с пълна убеденост в силите, способностите си, както и с вярата, че ако е достатъчно добър, достатъчно устремен, работлив, търпелив и разумен, съобразяващ се със законите, които движат света, няма как усилията му да не дадат плод.

„В Царството Божие насила се влиза.” Няма дългосрочно успешен спортист, алпинист, музикант, духовен водач, изобщо професионалист, в която и да е сфера, без развити сатурнови качества, най-вече стремеж към съвършенство, самовъзпитание, търпение, точност, издържливост.

Опасността да паднат в пропастта за Козирозите обаче е може би най-голямата от тази за всички останали знаци. Замисляли ли сте се защо дяволът е рисуван точно като козел?

Там е работата, че хората със силно влияние на Козирог в хороскопа си, изграждат изключително здраво и голямо его, благодарение на силите и способностите си и всички онези заслужени техни качества, които изброихме. Стават своенравни.

И когато това его не служи на Цялото, на Бог, на обществото, а служи единствено на себе си, или на пряко и лично свързаните с него същества, тогава подхлъзването е голямо.

Исус постоянно повтаря, че е едно с Бог, че върши не Своята, а Неговата Воля, че не говори от Свое име, че чудесата, които сътворява, ги прави не Той, а Небесния му Отец, независимо от огромните си сили и знания.

„Козирогът” е вече роденият плод на нашите усилия, но оттук нататък е важно за какво ще послужи този плод. Ще ни възгордее ли. Ще нахраним ли с него истински гладните, за да се повдигнат и ще посеем ли семката му отново в земята?

Тук вече ще се включат и следващите 2 знака (Водолей и Риби), които ще затворят тази част от спиралата на зодиака и други ще я започнат на по-високото ниво.

Може да се каже, че Козирогът е знак на йерархията. При това не точно на изопачената йерархия и (без) ценностна система в съвременното ни общество, а тази на Разумната Природа.

По-силният, по-здравомислещият, по-работливият и имащият предвид общите интереси е нормално да е на върха на пирамидата или да е глава на семейството.

Както 10-ти дом е свързан с функцията на бащата. С тази вибрация са свързани и много от семейните традиции, почитта към по-възрастния, като към по-мъдър, защото след първото Сатурново завръщане, около 30-тата година, а и особено след второто – към 60, човек става по-адекватен на земните условия.

Самата материална реалност ни учи да мислим и да растем, защото в нея са вложени висшите закони.

Така и болестите, ограниченията вървят по линия на Сатурн, давайки ни шанс да променим вредните си навици и да живеем по- хармонично и по-свободно като хора, стеснявайки прекомерните си и безплодни желания.

Сатурн ни отрезвява, прави ревизия на изразходвания ни капитал и сили като отнема излишното или ни награждава – карма и дихарма.

Козирогът дълбоко в себе си е строг, суров външно като зимата, с диамантена воля, липсва му спонтанността и безгрижното желание за забавление, защото знае какво иска да прави, какъв да стане и няма никакво време за губене.

Понякога изобщо не чува сигналите на тялото си, което може да е проблем.

Всъщност с годините той става все по-забавен и все по-спонтанен, когато не е потънал в миналото и когато вече е овладял и хармонирал силите си и поне донякъде е заменил страховете и свръхкритичността си с любов.

При него работата е на първо място. Интересен факт е, че с годините Козирозите се подмладяват.

Макар че не би ни хрумнало на мига, че Козирозите са едни от най-свободните хора, всъщност е така, особено за тези, които са открили истинското си призвание и с любов прескачат всички препятствия, подлагат се на лишения, влагат сърцето си и се радват на справедливостта на Вселената!

автор: Боряна Делчева, източник: Слънцето в 12-те зодиакални знака

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: Козирогът е звезда, сияеща в нощта на посредствеността