.

На 102 години, модната икона Айрис Апфел се самоопределя като „гериатрична старлетка”, с усет към модата, дизайна и съчетаването на евтиното с шика. Мнозина я наричат „най-възрастната инфлуенсърка в света“.

Айрис Апфел е американска бизнесдама, интериорен дизайнер и модна икона. Когато е още малко момиче, тя пътува с влак, за да пазарува в местните антикварни магазини и още в тази крехка възраст започва да създава своя собствена колекция от удивителни бижута, с които е призната и до днес.

През февруари 1948 г. се жени за Карл Апфел и две години по-късно заедно основават текстилна компания, наречена Old World Weavers, която управляват до пенсионирането си през 1992 г.

Интериорният дизайн е другата голяма страст на Айрис. Именно той я води в Белия дом, където е работи за цели девет президенти: Труман, Айзенхауер, Кенеди, Джонсън, Никсън, Форд, Картър, Рейгън и Клинтън.

Те, както тя споделя, са били най-лесните ѝ клиенти. „Всеки интериор, който декорирахме, беше различен от предишния“.

На 97 години тя става модел на Tommy Hilfiger, подписвайки договор с представляващата ги агенция “И-ем-джи”. Така съвсем буквално се нарежда до световни красавици като Жизел Бундхен и Джиджи Хадид.

Когато забавлението от обличането изчезне, най-вероятно вече си мъртъв.

Животът понякога е досаден и доста сив, защо да не го направите цветен с облеклото си?

Когато не се обличаш като останалите, не е нужно и да мислиш като тях.

Непрекъснато ме молят да формулирам няколко стил съвета. Ненавиждам това – нещо, което работи за един, не значи, че ще заработи за друг. Но има една грешка, в която безпрекословно вярвам, когато се отнася до стила – това е да гледаш себе си в огледалото и да виждаш някой друг.

Колкото и пари да имаш, не можеш да купиш стил. Той е абсолютно инстинктивен.

Ако прическата ти е на място и си с хубави обувки, можеш да облечеш каквото си поискаш и пак да изглеждаш добре.

Добрият личен стил доказва, че си любопитен към самия себе си.

Ако твърде рано се опиташ да изградиш собствен стил, просто няма как да изглеждаш естествено. Случва се, когато гледаш такъв човек, да ти изглежда все едно е облякъл маскараден костюм, и дрехите му правят по-ярко впечатление, отколкото притежателят им. Вътрешното напрежение в този случай пречи да изглеждате себе си дори в най-идеалния тоалет. Ако изпитвате напрежение – махнете тези дрехи. Винаги казвам: по-добре е да си щастлив, отколкото добре облечен.

Модата се купува, стилът се притежава. Ключът към стила е да намериш себе си, което отнема години. Няма упътвания за добър стил. Той е начин на себеизразяване и, повече от всичко, поведение.

Ако не се учиш постоянно, спираш да растеш и затъваш. Твърде много хора се примиряват и просто чакат времето да мине. Разбира се, че става по сложно с годините, но новите преживявания и предизвикателства те поддържат свеж.

Научаваш с течение на времето, ако си интелигентен, или поне малко остроумен, че няма безплатен обяд. Плащаш за всичко, вярно, по различен начин. Но всичко, и живеенето, и обичането, се базират на един и същ принцип: да се учиш.

Да имаш индивидуалност, да си различен, изисква усилия. Повечето хора са доста мързеливи. И това е ОК! Искам да кажа, че има по-важни неща от модата. Ако ще ви стресира да имате усещане за стил, не го правете. Важното е да ви е удобно, да живеете живота си спокойно.

Вдъхновявам се от всичко около мен. И нямам предвид прехласването по някоя пустош или захаросана романтика, която се стеле наоколо. Вдъхновявам се от това, че съм жива, че дишам, че се срещам с хора. От това, че мога да говоря с хората, да правя неща, които искам, и да попивам случващото се. Мисля, че ако повече хора правят така, и модата ще бъде „по-добра“.

Не виждам абсолютно нищо лошо в бръчкитe. Те са като ордени за кураж.

Колкото повече остарявате, толкова по-глупави изглеждат опитите да изглеждате по-млади. Никого няма да можете да заблудите. Ако си направите фейслифт на 75, никой няма да ви сметне за 30-годишна. Глупаво е да легнеш под ножа или да лепнеш на лицето си всяка възможна химия, за да изглеждаш с няколко години по-млад. При това резултатът от тези вмешателства няма да се задържи завинаги. Да не говорим, че може и да не протече така, както трябва, и да заприличате на портрет на Пикасо.

Разполагаш само с едно пътуване, направи го незабравимо.