.

Ако сегашното ви състояние ви харесва, значи най-вероятно просто стоите на едно място. Не ставайте част от „сивата“ тълпа. Така няма да постигнете нищо сериозно.

Много хора са изключително доволни от себе си, но всъщност са дълбоко нещастни в душите си.

Много е трудно да унищожите утвърдените навици, да опитате нещо ново, да поемате рискове, да се запознаете с нови хора и да се окажете в напълно необичайна ситуация, но резултатът определено си заслужава. Калвин Кулидж казва, че всяко развитие зависи от действията на човек. Без усилие няма да има физическо или интелектуално разрастване. И под усилията тук трябва да се разбира да се захванеш с трудната работа.

Удобствата само водят до скука, недоволство и самоизолация.

Вие или живеете в комфорт и тъпчете на едно място, или напускате комфортната зона и започвате да се развивате. Идете там, където изискванията са по-високи и където можете да покажете всичките си възможности.

Д-р Елизабет Ломбардо казва, че хората, които не спират да търсите нови усещания са по-креативни и емоционално устойчиви индивиди, отколкото тези, които потъват в рутината.

По думите й „като перодолее стереотипите, човек става по-силен и по-уверен в способността си да достигне нови висоти и в двете –  личен и професионален живот.“

За да растете, трябва да свикнете с липсата на комфорт. Преходният период ще бъде плашещ и неудобен, но това е неговата природа. Предизвикайте себе си, може да ви хареса това, на което сте способни.

Питър Макуилиъм някога е казал:

Комфортните зони често се разширяват поради дискомфорт. Дискомфортът е един вид катализатор за напредъка. Принуждава хората да се стремят към нещо по-голямо, да се променят и да се адаптират. 

Тайната на успеха е точно това, което се опитвате да избегнете във всички неща, които могат да разкъсат духа ви. Не бягайте от неудобствата, но съзнателно правете това, което невероятно разширява вашите граници. Трудностите  развиват.

Наистина ли се стремите към успех? Спрете да бягате от упорита работа. И ако всъщност се опитвате да се подобрите (няма значение за какво), трябва да ви е неудобно.

Когато сте изправени пред трудности, трябва да покажете повече, отколкото знаете. Това предполага създаването на нова гледна точка, развитието на нови умения и нарушаването на съществуващите граници.

Това означава, че ако искате да преодолеете възникналите препятствия, трябва да разширите съзнанието си.

Способността да се намери комфорт при дискомфорт е едно от най-важните умения, допринасящи за пълнота на живота.

След успешното усвояване на това умение можете да направите всичко.

Периодичното излизане от зоната за комфорт увеличава вашите умствени способности. Психически активните хора постоянно създават гъста мрежа от контакти между мозъчните клетки.

Учените дадоха на този процес името „когнитивен резерв“. Активното обучение в нещо ново, което създава и поддържа такива невронни връзки.

Задачите, които стимулират мозъчната работа, оказват най-силно въздействие върху здравето ви.

Бъдете отворени към нови преживявания, които ви помагат да видите света и да вършите обичайната работа по нов начин.

Ако можете да се справите с дискомфорта, тогава ще се справите абсолютно с всичко!

Дискомфортът може да стане този ключ, който ще отвори всички врати пред вас. Ще намалите времето за застой, за разработване на нови навици, за овладяване на нов език, и ще се справите с всички предизвикателства и физически изтощителни събития, ще откриете нещо ново.

Джонатан Летем казва: „Дискомфортът е важна част от моите планове.“

Задачите, изброени по-горе, може да изглеждат много „болезнени“ отначало, но с тях ще постигнете много повече, отколкото бихте могли да постигнете без тях. И това е само началото.

Повторението разширява границите на зоната ви на комфорт. Ако позволите на себе си да почувствате достатъчно дискомфорт, комфортната зона ще се разшири толкова много, че ще абсорбира неудобното.

Просто помислете: колко неща, които са ви потискали преди, сега не представляват за вас никаква трудност?

Хората са готови да направят всичко, за да избегнат дискомфорта. Просто там им е прекалено спокойно и уютно. И това, може би, е най-сериозното възпиращо средство, което им пречи да променят навиците си.

Но ситуацията не е толкова критична. Когато нещо ви докара чувство на дискомфорт, някъде по света има човек, който чувства същото. Вие не сте сами във вашия дискомфорт и понякога това знание опростява вашето преминаване отвъд очевидното.

Помислете за ума си като мускул, който в крайна сметка ще остане атрофирал, ако не работите с него.

Вашият личен растеж зависи от наличието на нови тестове и упражнения. Освободете се от страха, който ви пречи да живеете по-добър живот. Изпробвайте ума си и това ще ви възнагради.

Джери Дън казва: „Не ограничавайте изпитанията си, по-добре проверявайте границите си“.

Изпробвайте ума си, дори ако това ще ви донесе дискомфорт, то ще ви осигури изпълнението на необичайни задачи. Повечето неща изглеждат невъзможни, докато не ги направите.

Позволете си да мислите и да действате по различен начин. Придвижвайки се напред, въпреки болката, изтощението и раздразнението, те ще засилят характера ви.

И не забравяйте да намерите време за нещо, което е наистина важно за вас, особено ако не ви харесва.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: Емоционално и духовно израстване след травма