.

Всеки човек по света е уникален по свой си начин. Налага ни се ежедневно да се справяме с най-различни хора.

И понякога ни се налага да се оправяме с нарцисисти, за съжаление…

Нарцисистите са най-трудният тип за взаимодействие просто защото те се чувстват по-велики от всички останали и живеят с убеждението, че всички хора са длъжни да се грижат единствено и само за техните нужди, да им осигуряват огромни количества от внимание и възхищение.

Ако сте си имали работа с нарцисист – независимо дали в личния или професионалния живот – вече знаете, че те обичат да държат хората „на полусъединител“, тоест всички около тях трябва да са в непрекъсната готовност да изпълнят командата – спри или тръгни.

Те си живеят в илюзорния си свят и най-много от всичко мразят да им казват НЕ.

Опитайте да кажете НЕ на нарцисист и ще видите как кръвта им започва да кипи, докато не експлодират.

Ако нарцисистът е мениджър в компания, ще си постави за цел да натовари с най-трудните и невъзможни задачи подчинените си.

И ще направи това само, за да им докаже, че не могат да се справят, което ще му осигури чувството за превъзходство.

Ако решите да се възпротивите или да посочите липсата на логика в аргументите му – веднага ще се превърнете в негов враг.

Нарцисистите често се издигат до позиции, на които могат да властват над другите хора, тъй като огромната им самооценка трябва непрекъснато да се подхранва. И те правят всичко възможно по въпроса.

Запомнете: шефът нарцисист не се интересува от знанията, уменията и компетенциите на хората, които работят за него. Интересува го единствено това дали му се подчинявате безпрекословно.

Как ще разпознаете мениджър нарцисист? Лесно е. Наблюдавайте тези пет характеристики, които изследователите от Университета Hacettepe са открили:

Авторитет и лидерство – нарцисистът винаги си мисли, че е изключителен лидер.

Често можете да ги чуете да наричат себе си „вожд“, той винаги смята, че без него останалите са загубени. Непрекъснато сравнява себе си с всички останали, за да демонстрира превъзходството си.

Очакване за признание – те винаги си мислят, че всички ги смятат за добри шефове, така че в собствената им глава, са прави.

Ако му кажете НЕ за каквото и да било, подло зад гърба ви ще се постарае да ви отнеме и малкото привилегии, които имате на работното място. За да ви даде урок!

Величие – нарцисистът винаги е жаден за власт.

Първо ще ви подлъже с грандиозни обещания и ако имате глупостта да попаднете под властта му, ще ви се наложи да изпълнявате всяка прищявка. В противен случай винаги ще получавате инфантилни демонстрации „кой е шефът“!

Тщеславие и суета – нарцисистите си мислят, че ако те командват, със сигурност ще направят света по-добро място.

Те истинска вярват в това – че са толкова велики, че могат да променят целия свят към по-добро, да го направят истински рай. Само ако имаха тази власт…

Ексхибиционизъм – мислят си, че другите хора не могат да им се наситят – на личността им, на историите им…

Така че пригответе се да слушате едни и същи истории безброй пъти. Тъй като нарцисистът е твърде зает да подхранва счупеното си его, не се отличава с особено добра памет. Ще ви се наложи да слушате невероятни истории за великите му преживявания.

Психолозите смятат, че нарцисистът, който постоянно е нащрек за потенциални заплахи, е най-опасният вид.

Тъй като грандиозната представа, която имат за себе си е фалшива, по-голямата част от енергията им отива, за да я поддържат и защитават от евентуални заплахи.

Нарцисистът често е параноик във взаимоотношенията си с другите хора. Вижда заплахи навсякъде, с изключение в хората, които безпрекословно им се подчиняват и скланят главата си пред тях.

Ако застанете на пътя му с някакъв вид искане или критика, ще се сблъскате с гнева им, тъй като оспорвате личността му. Най-добре не се занимавайте с тях.

Казвали ли сте някога НЕ на нарцисист? Как е реагирал? Споделете своята история в коментарите!