Бързият и яростен технологичен напредък в последното време, освен очевидните ползи, ни донесе и още по-очевидни вреди.

Поради което се появи необходимостта от противодействие.

Всички вкупом се втурнаха да търсят спасение в природата и тази тенденция вече стана изключително досадна. Призивите за „природосъобразен начин на живот“, „връщане към природата“ е новата модерна мантра.

Навремето изразът „ти да не си хванат от гората“ имаше за цел да опише човек, на когото му липсва възпитание и култура, а днес сякаш всички се държат като „хванати от гората“. И се гордеят с това.

Технологичният напредък действително откъсна човека от „заобикалящия ни материален свят, който не е резултат от човешката дейност“, познат още като природа.

Но явно на хората масово им се губи знанието, че човекът също е част от природата.

Технологичният прогрес е резултат от човешката дейност, а не от природата и лек за него може да бъде само друг вид човешка дейност.

А именно – Културата.

Невъзможно е човешкото същество да бъде откъснато от природата, тъй като то самото е част от нея.

То може да се откъсне само от културата, която то самото създава.

Получава се така, че дори уж интелигентнти хора смятат, че в днешно време на човек не му е нужно да усвоява знания и умения, а съвременното образование трябва да бъде насочено към начините и способите за търсене на информация.

Съвременните технологии напълно го позволяват. Те отвсякъде ни заливат с информация. Достъпът е лесен.

Резултатът от това е видим. Децата и възрастните днес не притежават дори елементарна обща култура, а способностите им да разсъждават са застинали някъде около времето, когато са били на пет годинки.

Изобщо не е нужно вече децата да учат, за да знаят каквото и да било за културните постижения на човеците преди тях. Въобще не е нужно да ги учим да използват тези постижения и тези знания, за да разсъждават и да изграждат и обогатяват ежедневно представата си за света.

Тя информацията е някъде там, само трябва да ги научим как да я търсят. Не е нужно да мислят.

Мисленето е излишно.

Новият човешки вид просто ще знае как да търси информация в технологичните си джаджи при нужда, след което ще отива да си почива нейде из природата…

Няма да мисли. Няма да разсъждава.

Оставям на въображението ви да доразвие картинката…

А аз следващият път, когато реша че твръде дълго муцуната ми е забита в телефона или в лаптопа, няма да хвана гората, а ще отворя книга.

Два часа на ден в гората надали ще ни решат проблемите.

Защото ако можехме да разсъжаваме, щяхме да измислим как да използваме технологичния напредък, без да му позволяваме да нанася толкова поражения.

Само ако можехме…

Катерина Петрова