През 1983 година Лагерфелд се озовава в екипа на Шанел, заема поста главен дизайнер и завинаги променя посоката на историята на модата.

Въпреки първоначалния скептицизъм от страна на критиците, той успява да върне марката под прожекторите на голямата мода.

Създава иновативни вариации на класическите модели на Chanel, комбинирайки строгия стил на Коко Шанел и съвременните тенденции, което довежда марката до върха през 80-те и 90-те години.

През 1997 списание „Вог“ обявява Лагергелд за „несравним интерпретатор на настроението на момента“.

Въпреки че е работил за доста модни марки, той успява да запази собственото си чувство за стил по време на цялата си кариера.

Успехът му се дължи най-вече на това, че дизайнерът не се страхува да демонстрира явно мнението си и да провокира публиката с неочаквани новаторски решения.

Аз съм човек от работническата класа. Работя с класа.

Аз съм много земен човек, просто не и от тази земя.

Моят главен проблем в живота е равнодушието към външният свят.

Абсурдността и антиабсурдността са двете полета на креативната енергия.

Най-доброто нещо, което можеш да направиш, е да се гмурнеш във въображението си – никога не можеш да се удавиш.

Престъпление е да кажеш, че ти е скучно, при положение, че времето е толкова ценно и има толкова много неща, които могат да се вършат: да се чете, да се учи, да се наблюдава.

Харесва ми идеята за дисциплинирана лудост.

Аз съм карикатура на себе си и това ми харесва. За мен карнавалът във Венеция продължава цяла година.

Уважението не е креативно … Chanel е институция, а с една институция трябва да се отнася, като с уличница – чак след това може да излезе нещо от нея.

Понякога най-добрите идеи ми хрумват, когато съм във ваната, в леглото или малко преди да се събудя сутрин… като телевизионна антена съм – хващам всичко тогава, когато си поискам.

С всяка книга, която си купуваш, трябва да купиш и времето да я прочетеш.

Личността започва там, където свършва сравняването с другите.

По-добре раздвоение на личността, отколкото въобще да нямаш личност.

Защо да спра да работя? Ако го направя, ще умра и всичко ще свърши. Имам късмета да работя във възможно най-перфектните условия. Мога да правя каквото поискам във всички сфери. Трябва да съм много глупав, за да спра. Работата е начин да избягаш от скуката.

Животът не е конкурс за красота. Някои грозни хора са страхотни.

Жената е най-перфектната кукла, която някога съм обличал с удоволствие и възхищение.

Красотата не изисква жертви. Тя иска пари.

В днешно време не е задължително да имаш много пари, за да си добре облечен.

В свят, в който се яде месо, обсъждането дали трябва да се носи кожа е детинско.

Какво означава днес да си модерен? Отпуснат, спокоен, естествен.

Ако бях рускиня, щях да стана лесбийка. Всички мъже в Русия са уродливи. Разбира се, има и изключения – бившият приятел на Наоми Кембъл. Но в Русия по-често може да видите красива жена до уродлив мъж.

Да прощаваш е твърде лесно. Мога случайно да забравя, но не и да простя. Предпочитам да отмъщавам.

Суетата е най-здравословната храна за егото.

Дебелите лелки, които стоят на дивана с пакет чипс пред телевизора и говорят колко отвратително слаби са моделите, звучат неубедително.

В малка черна рокля е невъзможно да изглеждаш твърде луксозно или твърде скромно.

Жена, лишена от добър вкус, даже в най-стилната рокля ще бъде безвкусна.

Бъдете политически коректни, но, моля ви, не уморявайте останалите с разговори за политическа коректност. Това убива разговора. Искате ли да бъдете най-скучните на света?

Мама ми казваше: „Никога не се жертвай заради другите.“ С годините разбрах, че ако се жертвате до край от вас няма да остане нищо. Икономисвайки енергията си давате по малко от себе си, но на мнозина. Раздавайки се, вие ще се опустошите.

Единствената форма на любов, в която вярвам – това е любовта на майката към детето.

Винаги си лягам безупречно чист. Като бях малък, майка ми ми казваше, че може внезапно да умра през нощта, затова трябва да съм се погрижил да изглеждам на 100%.

Децата растат толкова бързо, че докато се огледаш до теб вече стои не малък, а голям възрастен човек. Това ви добавя едни излишни 100 години. Не бих искал да изглеждам така.

Имам повече книги, отколкото рафтове за тях. И всичките съм ги прочел. Аз съм като Шварценегер, само че качвам на мозък. Аз съм мозгобилдър.

Занимавайте се с това, което ви прави щастливи. Забравете за парите или за другите уловки, които се приемат за успех. Ако сте щастливи да работите в селски магазин, работете. Помнете, че животът е ваш и е само един.

Обикновено не съветвам булките да си взимат сватбени рокли от моята марка. Всички, за които съм създал такива, са вече разведени.

Житейските ми амбиции се свеждат до едно – да нося дънки с размер 28.

Отслабнах с 40 кг, за да мога да нося костюмите на Еди Слиман.

Човешки чувства? Никога не съм изпитвал такива.

Отлично намирам общ език с всички, освен с мъжете на моята възраст. Те са претенциозни и скучни.

Ненавиждам интелектуалните разговори. Интересува ме само собственото ми мнение.

Спя по седем часа. Ако си легна в 14:00 ч, събуждам се в 21:00. Ако си легна в полунощ, ставам в 07:00. Не се събуждам по-рано – къщата може да се срине, но аз спя по 7 часа.

Никога не казвайте: „Мога да го направя.“ В края на краищата не сте го направили.

Няма проблеми – има само решения – добри или лоши.

Мисля, че татуировките са нещо ужасно. Това е все едно цял живот да носиш рокля на Pucci. Ако сте млади и слаби – супер. Но след това…

Долнище на анцуг – това е признак за поражение. Ако вече сте си купили, това е знак, че сте загубили контрол над живота си.

Когато хората говорят за добрите стари времена, аз казвам: „Не са дните, които са стари, ти си този, който е стар.“ Мразя добрите стари времена. Важното е, че днешният ден е добър.

Забравете за миналото, ако изпадате в носталгия, времето ви е свършило. Ние сами трябва да се настройваме към настоящето, след като то вече не се настройва към нас.

Не бъдете позьор, расист, сексист и не съдете за хората по техния произход.

Може да виждате живота в розово, само не го носете!