.

Токсичната позитивност е мания за позитивно мислене. Има хора, които са посветени на мисията да разпространяват идеята за положителния заряд на всяко едно преживяване, пък било то и трагично.

Токсичната позитивност може да заглуши негативните емоции, да потисне скръбта и кара хората да се чувстват длъжни да се правят на щастливи, дори когато се борят със страданието.

В някои случаи токсичната позитивност като отношение към събития и случки, може да се наложи самостоятелно. Например, човек може да се опитва да изглежда щастлив през цялото време, като представя всичко наоколо в положителна светлина.

Крайният позитивизъм обаче може да бъде и форма на външен натиск, например когато хората казват на човек, който скърби, да продължи напред или да търси положителното в загубата си.

Какво е токсична положителност?

В продължение на няколко десетилетия книгите и популярните медии подчертават потенциалната стойност на позитивното мислене и има някои доказателства, които показват, че то може да подобри психичното здраве.

Например, проучване от 2018 г. на студенти в САЩ показва, че високото самочувствие може да подкрепи позитивното мислене, намалявайки риска от суицидни идеи и жестове.

Данните, подчертаващи предимствата на позитивното мислене, обаче показват също, че фактори като социалната подкрепа и самоефективността, която е способността на човек да се справя, взаимодействат с позитивното мислене за подобряване на благосъстоянието.

Но…

Позитивното мислене не съществува във вакуум и не е панацея за всички предизвикателства в живота.

Токсичната позитивност налага позитивното мислене като единственото решение на проблемите, изисквайки човек да избягва негативното мислене или изразяването на негативни емоции.

Изследванията около позитивното мислене обикновено се фокусират върху ползите от това да имате оптимистична перспектива, когато имате сериозен проблем.

Токсичната позитивност, напротив, изисква позитивност от хората, независимо от предизвикателствата, пред които са изправени, като потенциално заглушава емоциите им и ги възпира да търсят социална подкрепа.

Някои примери за токсична положителност включват:

• казвайки на родител, чието дете е починало, да бъде щастлив, че поне може да има деца;

• настоявайки някой да се съсредоточи върху положителните аспекти на опустошителната загуба;

• казвайки на някого да преодолее мъката или страданието си и да се съсредоточи върху добрите неща в живота си;

• етикетиране на хора, които винаги изглеждат позитивни или не споделят емоциите си като по-силни или по-симпатични от другите;

• призоваване на хората да процъфтяват без значение с какви неволи се сблъскват, например като казват на хората, че трябва да използват принудителното време у дома по време на пандемията от COVID-19, за да развият нови умения или да подобрят своята физическа форма;

• отстраняване на опасенията на някого с думите „може да е по-лошо“.

Защо е опасно и рисковано?

Като цяло положителната перспектива не е вредна. Въпреки това, човек, който вярва, че трябва да бъде само положително настроен, може да игнорира сериозни трудности или да пренебрегне сериозни проблеми с психичното здраве.

Някои от рисковете от токсична позитивност включват:

Пренебрегването на реална вреда: Резултатите от извършени 29 проучвания на домашно насилие в САЩ установяват, че оптимизмът, надеждата и прошката увеличават риска хората да останат при насилниците си и да бъдат обект на ескалиращо насилие.

Ограничаване на загубата: Мъката и тъгата са нормални в лицето на загубата. Човек, който многократно чува послания да продължи напред или да бъде щастлив, може да се чувства така, сякаш другите не се интересуват от болката му. Например родител, който е загубил дете, може да почувства, че детето му е маловажно за другите, което усложнява мъката.

Изолация и стигма: Хората, които изпитват натиск да се усмихват в лицето на бедствието, може да са по-малко склонни да търсят подкрепа. Те могат да се чувстват изолирани или да се срамуват от чувствата си, което ги възпира да търсят помощ. Според Американската психиатрична асоциация стигмата може да възпре човек да търси лечение на психично здраве.

Проблеми с комуникацията: Всяка връзка има предизвикателства. Токсичната позитивност насърчава хората да игнорират тези предизвикателства и да се съсредоточат върху положителното. Този подход може да унищожи комуникацията и способността за решаване на проблеми във взаимоотношенията.

Ниска самооценка: Всеки понякога изпитва негативни емоции. Токсичната позитивност насърчава хората да игнорират негативните си емоции, въпреки че заглушаването им може да ги утежни значително. Когато човек не е в състояние да се чувства щастлив, добива усещането за провал.

Добре ли е да бъдем обективни, дори ако това носи тъга?

Хората изпитват широк спектър от емоции, всяка от които е важна част от благосъстоянието.

Тревожността, например, може да предупреди човек за опасна ситуация или морално безпокойство, докато гневът е нормален отговор на несправедливост или малтретиране.

Тъгата може да сигнализира за интензивността на загубата.

Непризнаването на тези емоции означава пренебрегване на действието, което могат да вдъхновят. Освен това, ако не говорите за тях, те няма да изчезнат.

Повечето хора понякога се нуждаят от помощ, за да се справят с емоциите си. Изговарянето на емоциите може да ги отслаби, помагайки на човек да се чувства по-малко „в капан“ от тях.

Някои изследвания показват, че говоренето за емоциите ни, включително отрицателните емоции, може дори да помогне на мозъка да обработва по-добре чувствата.

Етикетирането и говоренето за емоции намаляват силата на определени мозъчни биохимични реакции, свързани с тези емоции. 

Как да избегнем токсичната позитивност?

Някои стратегии за избягване на самоналожен токсичен позитив включват:

• разпознаване на негативните емоции като нормална и важна част от човешкия опит;

• идентифициране и назоваване на емоции, вместо тяхното избягване;

• разговор с доверени хора за емоции, включително негативни чувства;

• търсене на подкрепа от хора, като доверени приятели или терапевт.

Човек може да избегне налагането на токсична позитивност на другите, като:

• насърчава хората да говорят открито за своите емоции;

• се чувства по-комфортно с негативните емоции;

• избягва да се опитва да има положителен отговор на всичко, което чуе или му се случва;

• осъзнавайки, че интензивните негативни емоции често съвпадат с мощни положителни емоции, например дълбоката скръб сигнализира за интензивна любов.

Токсичната позитивност насърчава хората да игнорират трудните емоции, потенциално засилвайки силата на тези чувства.

Въпреки че позитивното мислене предлага някои предимства, никой не може да мисли позитивно през цялото време.

Принуждаването на някого да изразява само положителни емоции може да задуши способността му да общува и да предизвика болезнено себеусещане и засилване на негативните емоции и неадекватна реактивност.

източник: medicalnewstoday.com