.

Всеки, на който му се е случвало да обича нарцисист, си е задавал постоянно въпроси от типа: „Обича ли ме?“, „Оценява ли ме?“.

Това винаги е под съмнение.

Нарцисистите се разкъсват между болката и чувството за любов. Те не могат да разберат дали да си тръгнат или да останат. В крайна сметка не правят нито едното, нито другото.

Причината за подобни противоречия се крие в самата природа на нарцистичните личности. Понякога те са способни да проявяват любов и грижа, а друг път се опитват с всички сили да отблъснат половинката си.

Тази тяхна особеност е подлудяваща!

В един момент виждате грижовен човек, когото обичате. Човек, с когото ви е приятно да прекарвате времето си.

Миг по-късно всичко се променя и любимият ви започва да се държи по съвсем различен начин. Всичко, което той прави или казва, ви кара да се чувствате жалки и безполезни.

„Съпругът ми никога не ми е повишавал глас и не ме е удрял. Той показваше жестокостта си по различен начин. Изричаше думи, които ме пронизваха. Болката от тях беше по-силна от онази, която може да се нанесе с наточен нож. Те напълно унищожиха вярата ми в себе си“ – е изповед, често срещана при жертвите на нарцисисти.

Нарцисистите могат да проявяват страст в началните етапи на връзката. Тя обаче не е тази, която вероятно си мислите. 

Тази страст се основава на собствените ви очаквания и фантазии за вашата връзка. Накратко, нарцисистът не ви дава любов. Всичко, което изпитвате, е собствената ви любов към самите вас.

Въпреки че нарцисистите са способни да се влюбват (да изпитват силно привличане), те не могат да поддържат и развиват чувството на любов. Това е така, защото такива хора имат малък набор от емоции под свой контрол. Тяхното възприятие също е много ограничено. Ето защо те не са в състояние да чувстват, да преживяват и да дават любов.

Повечето нарцисисти се отнасят към взаимоотношенията като към още един етап от живота. Етап, който рано или късно ще приключи.

Докато са във връзка, нарцисистите или просто ѝ се наслаждават, или се стремят да постигнат някаква цел. Наред с други неща, тези хора прибягват до манипулация, за да получат любов и признание. Те искат да бъдат уважавани, обичани и превъзнасяни по всеки възможен начин.

Все още не можете да повярвате, че нарцисистът е неспособен да изпитва силни чувства? Ето 5 доказателства, че нарцисистите не умеят да обичат:

Нарцисистът не търпи около себе си човек, който е по-добър от него.

Нарцистичните личности са пристрастени към перфекционизма. Това е очевидно във взаимодействията им с другите. Те ревнуват всеки, който според тях е по-добър от тях самите.

Изпитват силен гняв, когато някой успее (отново по тяхно мнение) да ги надмине в нещо. Това важи особено за човека, който е партньор на нарцисиста.

Нарцисистът не е в състояние да приеме, че партньорът му е несъвършен.

Нарцисистите смятат себе си за съвършени. Ето защо те са убедени, че всички около тях също трябва също да са такива.

Втората половина на такъв човек просто не е в състояние да отговори на всичките му очаквания. Това води до факта, че отношенията с нарцисист се превръщат в „тежко бреме“. Те не могат да се нарекат здравословни.

Нарцисистът използва другите, за да постигне целите си.

В началото на XX в. психологът Ото Фенихел въвежда термина „нарцистично снабдяване“ (Narcissistic supply). Неговото значение е, че партньорът на нарцисиста е своеобразен източник, от който нарцисистът получава любов, подкрепа и сила за по-нататъшни действия.

Всичко това е необходимо, за да поддържа самочувствието му и нормалния му живот.

Ето какво си спомня Лора, момиче, което е било във връзка с нарцистичен човек в продължение на пет години:

„Да си във връзка с нарцисист е като да скачаш с парашут през цялото време. В момента, в който направиш скока, парашутът е необходим. Когато обаче вече нямате нужда от него, го изхвърляте. Същото е и с нарцисиста. Той се нуждае от вас само когато копнее за любов, признание или някакво друго „снабдяване“. Веднага щом задоволи нуждата си, той забравя за вас.“

Нарцисистът не дава любов. Той манипулира.

Нарцисистите контролират хората около себе си по начин, който те не осъзнават. Те манипулират и го правят от страх. Страхуват се, че нарцистичните им запаси ще се изчерпят.

Те манипулират, унижават и малтретират партньора си по такъв начин, че напълно го подчиняват на волята си и го използват за собствените си цели.

Боб, дългогодишен съпруг на нарцисистка, казва:

„Човекът, за когото съм женен от 21 години, не познава значението на думата любов. За нея любовта е просто дума, която използва, за да манипулира хората да правят това, което тя иска. Съжалявам я. Съзнавам обаче, че е съсипала живота на много хора. За нея любовта не е нищо повече от начин да получи това, от което се нуждае. Нарцисът е неспособен да обича.“

Можем само да се надяваме, че близките на нарцисиста ще успеят да разпознаят навреме какъв е този човек и ще могат да сложат край на връзката, преди психологическото здраве и самочувствието да пострадат.

Нарцисистът винаги е недоволен от нещо.

Нарцисистите винаги искат повече, отколкото вече имат. Това е техният девиз в живота. Щом нарцисистът получи това, към което се стреми, веднага заключава, че то не му е достатъчно, и преминава към следващата цел в списъка си.

Нарцистичните натури постоянно искат нещо. Те са неспособни да се интересуват от едно нещо за дълъг период от време. Решенията, които вземат, рядко са окончателни и неотменими. Тази тяхна характеристика, съчетана с факта, че нарцисистите отдават много голямо значение на материалните блага, води плавно до заключението, че нарцисистът е вечно незадоволена натура.

Нарцисистите са неспособни да чувстват и обичат истински. В така наречената любов се проявяват само собствените им отрицателни личностни характеристики.

Накратко, ако сте във връзка с нарцисист, не си позволявайте да вярвате, че с известни усилия можете да поправите всичко и да намерите истинска любов с такъв човек.

Това само ще ви обвърже още повече и ще ви попречи да прекъснете връзката, която трови живота ви.

източник: obekti.bg

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Източник: 5 тъжни доказателства, че нарцисистите са неспособни да обичат