.

Петър Ступел е автор и на над 100 детски музикални произведения, като това е най-плодотворната част от неговата работа. „Зайченцето бяло“, „У дома часовник трака“ , „Есен в гората“ и „Аз съм Сънчо“ от предаването „Лека нощ, деца“ са едни от най-широко известните песнички.

Пише още песни по текстове на Леда Милева, Валери Петров, Веселин Ханчев, Радой Ралин, Стефан Цанев, оратории за детски хор и оркестър, детски балет и мюзикъли.

Негова е музиката към филмите „Петимата от Моби Дик“, „Таралежите се раждат без бодли“, “С деца на море“, „Задача с много неизвестни“, „Изпити по никое време“.

Стефан Цанев казва за него:

„Ступел притежава моцартовска широта в музицирането за деца. За детската ни песен той е нещо като Иван Вазов и сигурно всички деца, които научават първото свое стихотворение „Аз съм българче“ и запяват първата си песничка „Зайченцето бяло“, мислят че те са написани от един и същ автор.“

През 1969 г. неговата песен „Закъснели срещи“, изпълнена в дует от Мария Нейкова и Михаил Белчев, печели първа награда на фестивала „Златният Орфей“

За приноса му Петър Ступел е отличен с множество награди, български и международни.

Умира на 30 ноември 1997 г. в гр. София, на 74-годишна възраст.